ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στοπ» στη δυσωδία που μονοπωλεί την ειδησεογραφία των ΜΜΕ

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής ενάντια στην απαράδεκτη και προκλητική διάκριση που κάνουν τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ κατά του ΚΚΕ. Το στιγμιότυπο έξω από τα γραφεία του ΜΕΓΚΑ
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής ενάντια στην απαράδεκτη και προκλητική διάκριση που κάνουν τα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ κατά του ΚΚΕ. Το στιγμιότυπο έξω από τα γραφεία του ΜΕΓΚΑ
«Να συνταχθούμε πίσω από μια φράση: ΣΤΟΠ»! Προτροπή και κάλεσμα προς κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, εργάτη του χεριού και του πνεύματος, ήταν η δήλωση προ ημερών της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, να αντισταθεί στη δυσωδία που έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, η οποία μονοπωλεί κυριολεκτικά την ειδησεογραφία κυρίως των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, που, όπως το συνηθίζουν μένουν στην επιφάνεια, κλείνουν τα μάτια στην ουσία και αυτής της υπόθεσης, συσκοτίζουν και αποπροσανατολίζουν παρά ενημερώνουν και διαφωτίζουν το λαό.

Την περασμένη Παρασκευή, δόθηκε ταυτόχρονα σε έξι τηλεοπτικά κανάλια μια πρώτη δυναμική απάντηση σ' αυτήν την κραυγαλέα και απαράδεκτα προκλητική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει τα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ σε βάρος του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, πραγματοποίησαν ταυτόχρονα μαζικές εξορμήσεις σε τηλεοπτικά κανάλια, και συγκεκριμένα σε ΕΡΤ, ΜΕΓΚΑ, ΑΝΤ1, ΑΛΦΑ, ΑΛΤΕΡ και ΣΤΑΡ, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους εργαζόμενους σ' αυτά και προτρέποντάς τους να αντισταθούν σ' αυτήν την κατάσταση.

Απλώνοντας πανό και κρατώντας πικέτες έδιναν με τα εύστοχα συνθήματά τους όλη την πολιτική ουσία της «ενημέρωσης» που βιώνουμε:

-- «Στη διαφθορά και στη σαπίλα, οι ταξικοί αγώνες η μόνη μας ελπίδα».

-- «Το ΚΚΕ δεν παρακαλεί, προβολή της δράσης του απαιτεί».

-- «Οι ιδιοκτήτες των καναλιών κρύβουν τους αγώνες των εργατών».

-- «Οι συχνότητες ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

-- «Τα μέσα ενημέρωσης παραπληροφορούν, το ΚΚΕ αποσιωπούν».

-- «Του ΚΚΕ η φίμωση δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

-- «Σκάνδαλα και μίζες συνέχεια στην TV - Στους λαϊκούς αγώνες καμία προβολή».

Το ΚΚΕ έχει ήδη απευθύνει με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ κάλεσμα προς όλες τις λαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το βαθμό της γενικότερης ιδεολογικής συμφωνίας μαζί του, να καταδικάσουν τον πόλεμο αποκλεισμού και διαστρέβλωσης που δέχεται το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα από τα ΜΜΕ. Αλλά και να αντισταθούν στο νοσηρό κλίμα και στον αποπροσανατολισμό, στην εξαχρείωση και την αποχαύνωση. Να συμπαραταχτούν στην πάλη για τα δικαιώματά τους, να βάλουν εμπόδια και με την προσωπική στάση τους. Να είναι δύσπιστοι, να συγκρίνουν την κάθε «πληροφόρηση» με την κατάσταση της ζωής τους. Να απαιτούν να μάθουν και τη θέση του ΚΚΕ και να την κρίνουν. Στο κάλεσμα αυτό που απευθύνει το ΚΚΕ πλατιά στο λαό, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη ευθύνη των ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων να δράσουν, να αντιταχθούν, βρίσκει απήχηση και ανταπόκριση, όπως προκύπτει από δηλώσεις που έγιναν στον «Ρ», γεμάτες οργή, αγανάκτηση, όλες με κοινή συνισταμένη το «Ως εδώ και μη παρέκει».

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΡΓΕΛΕΣ
Πολιτικά τα αίτια των προβλημάτων

Ο Νίκος Μπεργελές, Αναπληρωτής Καθηγητής Προπονητικής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε: «Το περιεχόμενο της συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα με βρίσκει σύμφωνο γιατί αναδεικνύει την προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα με τρόπο άμεσο, όπως η φράση "πρόβλημα πολιτικής ζωής του τόπου" είτε με γλαφυρό τρόπο όπως "υπάρχει βόθρος".

Ακόμη, η κάλυψη του προβλήματος με τη λέξη "αποσμητικό" είναι πολύ εύστοχη, γιατί πράγματι τα προβλήματα δε λύνονται με το να διαπιστώνουμε συνεχώς ότι υπάρχουν και να τα αρωματίζουμε για να μη βρωμάνε. Το θέμα του "ατυχούς" Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού είναι ένα από τα άπειρα προβλήματα, που έχουν όμως κοινή ρίζα στο πολιτικό σύστημα.

Η ενασχόληση και κάθε δημόσια συζήτηση ή ρεπορτάζ για το θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και μάλιστα με σκοπό να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι, συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα του λαού, στην εκτόνωσή τους και τον απομακρύνουν από την αναζήτηση πραγματικών λύσεων. Γι' αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε δημόσια συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα και να δούμε πώς μπορεί να διορθωθεί πολιτικά το θέμα γιατί η πολιτική αποτελεί το αίτιο των προβλημάτων».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
ΣΤΟΠ!

Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος μας δήλωσε:

«Για άλλη μια φορά, και με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, o βόθρος ξεχείλισε. Και επειδή μυρίζει έντονα διαφημιστικό χρήμα η οσμή του έφτασε στα σπίτια μας μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων. Μπαίνει το ερώτημα:

-- Μπορεί η κατάσταση αυτή να μας οδηγήσει στη συνειδητοποίηση ότι είναι η φυσική συνέπεια, μεταξύ πολλών άλλων αρνητικών συνεπειών για τα λαϊκά συμφέροντα, ενός συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, τη χειραγώγηση και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και γι' αυτό απαιτείται η ανατροπή του ή

-- θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι, μόνο ή κυρίως, θέμα προσώπων; Και άλλα πρόσωπα ή τα ίδια πρόσωπα σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, που όμως είναι ενσωματωμένα και υπηρετούν το εκμεταλλευτικό σύστημα, θα λύσουν το πρόβλημα;

Ολοι εμείς που πιστεύουμε ότι πρέπει να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική λέμε:

-- Ας ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ να δεχόμαστε τον αποπροσανατολισμό και την υποκρισία της ανέξοδης ηθικολογίας. Την υποταγή και τον εθισμό στο βιασμό της προσωπικής μας ζωής από τη μια και στην καχυποψία από την άλλη. Την αυταπάτη ότι άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο που παράγει την αθλιότητα και τη σήψη θα λύσουν το πρόβλημα.

-- Ας ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ τα λαϊκά προβλήματα. Την ανεργία, τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων και την αύξηση τιμών. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την ποιότητα της ενημέρωσης. Τα αίτια που τα προκαλούν και τις λύσεις που εμείς θέλουμε τώρα.

-- Ας ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ και ας ΔΡΑΣΟΥΜΕ άμεσα για να μη χειροτερεύσει ακόμα πιο πολύ ζωή μας και

-- Ας ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ μια πορεία στην αντίθετη κατεύθυνση, για:

- Να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ τα αναχώματα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ».

ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ
Να ανασκουμπωθούμε

Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, μας είπε:

«Η κατάσταση σήμερα μου θυμίζει την παλιά εκείνη ιταλική μελοδραματική ταινία "Θεέ μου πόσο χαμηλά έχω πέσει".

Αυτή η αφηνιασμένη και μέχρι μαζοχισμού επιμονή στο ροζ σκάνδαλο που πουλάει. Αυτή η ξέφρενη ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων εμετικών και χυδαίων λεπτομερειών της υπόθεσης. Αυτή η κυνική εκμετάλλευση της υπομονής μας, αλλά ταυτόχρονα και της περιέργειάς μας έως κουτσομπολιού, για το τι συμβαίνει. Αυτή η αναιδής υποτίμηση της νοημοσύνης μας και η εκ του πονηρού εκτροπή μας από τα μείζονα.

Μήπως, λοιπόν, θα έπρεπε να βγούμε από τη βολική θέση του "δεν ξέρω, δεν απαντώ" των δημοσκοπήσεων, δηλαδή δε μιλώ, δε με αφορά, μη με ανακατεύετε; Μήπως, εκτός από την οργή και την αγανάκτηση, την απέχθεια και την αηδία που νιώθουμε σαν πολίτες, θα έπρεπε και να ανασκουμπωθούμε; Να πούμε φτάνει πια, μπάστα! Λέω, μήπως;».

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΘΟΣ
Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία

Ο Κώστας Ρόθος, γλύπτης, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, τόνισε:

«Τα σκάνδαλα των ημερών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το καπιταλιστικό σύστημα με αυτά έζησε και ζει. Αν δούμε την ιστορία των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πυροτεχνήματα - σκάνδαλα είναι γεμάτη. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πόσο καλά ξέρουν να αποπροσανατολίζουν και να κατευθύνουν τη σκέψη του κόσμου εκεί όπου αυτοί θέλουν.

Τούτες τις μέρες στη Βουλή κάνουν νόμους του κράτους τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Νόμους που έχουν ένα κοινό σημείο. Την ιδιωτικοποίηση, το κέρδος. Νόμους για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, της υγείας, το ασφαλιστικό, τον πολιτισμό. Ετοιμάζουν εκλογικό σύστημα, πούλημα λιμανιών και θαλασσών κ.ά.

Για τούτους τους λόγους και άλλους πολλούς αντίσταση με το ΚΚΕ.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν στα χέρια τους τη διαχείριση της ζωής τους, κόντρα στις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΜΠΕΡΗΣ
Πολιτική καταδίκη

Ο Γιώργος Π. Τριμπέρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, μας τόνισε:

«Την ώρα που τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταπατιούνται βάναυσα, την ώρα που η ανεργία και η ακρίβεια αυξάνονται δραματικά, αποκαλύφτηκαν όλοι όσοι με τρόπο ανενδοίαστο και συστηματικό υποθηκεύουν την καθημερινή ζωή του εργαζόμενου, το μέλλον του τόπου, ευθύνονται για τον αποπροσανατολισμό του και τη διάβρωση της πολιτικής του συνείδησης. Καταχραστές της εξουσίας, χυδαίοι εκμεταλλευτές, αρπαχτικά της κατά παραγγελία ενημέρωσης, καταδότες παντός τύπου, διαπλοκή. Αυτοί είναι οι εκφραστές της αστικής τάξης. Μία ρωγμή στο σάκο των αποβλήτων τους είναι αρκετή για να οδηγήσει σε ασφυξία τον αστικό καθωσπρεπισμό τους.

Η λαϊκή συνείδηση έχει ήδη βγάλει την ετυμηγορία της. Πολιτική καταδίκη. Πολιτική απομόνωση. Και ανάπτυξη νέων αγώνων, παλλαϊκών, που θα βάζουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τα πραγματικά του προβλήματα, τις ανάγκες της κοινωνίας».

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ
Επιπλέοντες φελλοί και λύματα

Ο Σπύρος Κουρσάρης, ζωγράφος, μας είπε:

«Ζούμε σε μια λίμνη με επιπλέοντες φελλούς και τελευταία, με επιπλέοντα λύματα, που κάνουν δύσκολη την επιβίωσή μας. Το τοπίο του παρελθόντος με τα αρχαία μνημεία, τους ποιητές, τις τοιχογραφίες, τη γενικότερη πολιτισμική αγωγή, το βρώμισαν επικίνδυνα και πρέπει επειγόντως να απαλλαχτούμε από αυτούς που έχουν δημιουργήσει ένα ανήθικο "ήθος" και να σεβαστούμε επιτέλους, τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της».

ΦΑΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
Τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν άλυτα

Η Φανή Μιχαηλίδου, ζωγράφος, σημείωσε:

«Η θολή ενημέρωση, η ασημαντολογία που κυριαρχεί τούτες τις μέρες για δωράκια με ροζ γεύσεις και λυκοφιλίες, μας αφήνουν αδιάφορους όσο κρύβουν συστηματικά την αλήθεια, που αργά ή γρήγορα θα σκοντάψουν πάνω της. Τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν άλυτα και μόνο γι' αυτά αξίζει να μιλάμε και να αγωνιζόμαστε».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΑΣ
Εγγενή χαρακτηριστικά της αστικής κοινωνίας

Ο Βαγγέλης Δημητρέας, ζωγράφος, καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, σημειώνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ξέσπασε τέτοιο σκάνδαλο και ούτε θα είναι η τελευταία. Βεβαίως, η έκταση και η πολυπλοκότητά του είναι τεράστιες και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη. Νομίζω, όμως, ότι μαζί με την εκμετάλλευση, κυρίως ταξική, που είναι εγγενής ιδιότητα του καπιταλισμού, υπάρχει και μία διαβρωτική απανθρωπιά και ένας χυδαίος οικονομισμός. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, που συχνά ακούμε, για τις πνευματικές και ηθικές αξίες, η άγρια εκμετάλλευση, ο απάνθρωπος ανταγωνισμός και η κερδοφροσύνη βασιλεύουν.

Αλλά ο δημοσιογραφικός κανιβαλισμός, έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε στο πολυδιάστατο αυτό σκάνδαλο και χρησιμοποιείται σε παρόμοιες περιπτώσεις από μία μεγάλη μερίδα του Τύπου και της τηλεόρασης, αποπροσανατολίζει αρκετούς αναγνώστες και τηλεθεατές. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι σκανδαλολογούν υπέρμετρα για να αποπολιτικοποιούν.

Ας μην παγιδευτούμε σε ηθικολογικές κραυγές, μειώνοντας την πολιτική διάσταση του σκανδάλου. Οι πολιτικο-ηθικές καταστροφικές πρακτικές δε χαρακτηρίζουν αποκλειστικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι εγγενή χαρακτηριστικά της αστικής κοινωνίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ