Κυριακή 10 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΕΑΣ
Εγγενή χαρακτηριστικά της αστικής κοινωνίας

Ο Βαγγέλης Δημητρέας, ζωγράφος, καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, σημειώνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ξέσπασε τέτοιο σκάνδαλο και ούτε θα είναι η τελευταία. Βεβαίως, η έκταση και η πολυπλοκότητά του είναι τεράστιες και η δυσοσμία είναι ανυπόφορη. Νομίζω, όμως, ότι μαζί με την εκμετάλλευση, κυρίως ταξική, που είναι εγγενής ιδιότητα του καπιταλισμού, υπάρχει και μία διαβρωτική απανθρωπιά και ένας χυδαίος οικονομισμός. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, που συχνά ακούμε, για τις πνευματικές και ηθικές αξίες, η άγρια εκμετάλλευση, ο απάνθρωπος ανταγωνισμός και η κερδοφροσύνη βασιλεύουν.

Αλλά ο δημοσιογραφικός κανιβαλισμός, έτσι όπως χρησιμοποιήθηκε στο πολυδιάστατο αυτό σκάνδαλο και χρησιμοποιείται σε παρόμοιες περιπτώσεις από μία μεγάλη μερίδα του Τύπου και της τηλεόρασης, αποπροσανατολίζει αρκετούς αναγνώστες και τηλεθεατές. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι σκανδαλολογούν υπέρμετρα για να αποπολιτικοποιούν.

Ας μην παγιδευτούμε σε ηθικολογικές κραυγές, μειώνοντας την πολιτική διάσταση του σκανδάλου. Οι πολιτικο-ηθικές καταστροφικές πρακτικές δε χαρακτηρίζουν αποκλειστικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είναι εγγενή χαρακτηριστικά της αστικής κοινωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ