ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Θα πάρουν το επίδομα!

Οι άνεργοι, με πρωτοβουλία των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, διαδήλωσαν χτες στην Εστία Ναυτικών και στον Οίκο Ναύτου, πετυχαίνοντας πρόσθετη επιδότηση για το Πάσχα

Από τη συγκέντρωση στον Οίκο Ναύτου
Από τη συγκέντρωση στον Οίκο Ναύτου
Μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους ότι οι αγώνες και η εργατική αλληλεγγύη φέρνουν αποτελέσματα, αποτέλεσε η χτεσινή αγωνιστική κινητοποίηση ανέργων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων στην Εστία Ναυτικών, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Η μαζική συμμετοχή των ανέργων ναυτεργατών και η ασφυκτική πίεση που άσκησαν εκπρόσωποι των δύο αγωνιστικών σωματείων και αντιπροσωπεία των ανέργων, στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του οργανισμού, είχε ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μελών να αποδεχτεί την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους άνεργους ναυτεργάτες για το Πάσχα. Το ποσό καθορίστηκε στις 50.000 δραχμές για τους άγαμους και στις 70.000 για τους έγγαμους. Οι υπηρεσίες της Εστίας θα αρχίσουν να καταβάλλουν την οικονομική ενίσχυση από την ερχόμενη Δευτέρα 24 του μήνα.

Τα αγωνιστικά «πυρά» των ανέργων ναυτεργατών δέχτηκε και ο Οίκος Ναύτου που αποτέλεσε το δεύτερο σταθμό της χτεσινής κινητοποίησης. Στις 12 το μεσημέρι οι άνεργοι και συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατευθύνθηκαν με πορεία προς τον Οίκο Ναύτου, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ταμείου Κώστα Φαζάκη. Οι ναυτεργάτες εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους, γιατί η αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ φτάνει σε τέτοιο σημείο, ώστε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Πάσχα που καταβάλλεται από το ταμείο στους άνεργους να ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 30.000 δραχμών για τους άγαμους και στις 45.000 δραχμές για τους έγγαμους και επιπλέον οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων.

Ο αποκλεισμός των ανέργων ναυτεργατών από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Οίκου Ναύτου. Το Πάσχα του 1999 τα κεντρικά γραφεία του Οίκου Ναύτου είχαν καταβάλει έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1.947 ανέργους, ενώ της επαρχίας σε 882. Τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου οικονομική ενίσχυση είχε καταβληθεί σε 2.072 άνεργους του «κέντρου», ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την επαρχία. Για το φετινό Πάσχα μέχρι και χτες, επίδομα από τα κεντρικά γραφεία είχαν πάρει 1.650. Με δεδομένο ότι η οικονομική ενίσχυση θα δίνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 21 του μήνα, από την αρμόδια υπηρεσία υπολογίζεται ότι φέτος ο αριθμός των επιδοτουμένων θα είναι μικρότερος από αυτούς που επιδοτήθηκαν το περσινό Πάσχα.

Οι άνεργοι απαίτησαν από τον πρόεδρο του Οίκου Ναύτου την αναβάθμιση του ταμείου, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την οικονομική προστασία όλων των ανέργων και την αύξηση όλων των επιδομάτων στο 80% του μισθού.

«Φτάσαμε στο αμήν»

Οι άνεργοι ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα των δύο αγωνιστικών σωματείων είχαν συγκεντρωθεί στη Φίλωνος από τις 10 το πρωί. Στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι μακράς διαρκείας φαινόμενο που τείνει να γίνει καθεστώς στον ναυτεργατικό κλάδο. Η εξαθλίωση καραδοκεί. «Μεθαύριο την Παρασκευή μού κάνουν έξωση γιατί χρωστάω 190 χιλιάδες. Η γυναίκα μου είναι έγκυος. Πες τε μου τι να κάνω; Μας πάνε για εξόντωση. Τρώμε στα συσσίτια της εκκλησίας. Από τον Οίκο Ναύτου δε δικαιούμαι επίδομα. Τώρα περιμένουμε από την Εστία μήπως πάρουμε κάτι να κάνουμε Πάσχα. Αφού υπάρχουν προσφερόμενοι ναυτεργάτες, γιατί παίρνουν αλλοδαπούς; Γιατί παραβιάζουν τους ίδιους τους νόμους τους;». Οι φράσεις αγανάκτησης ειπώθηκαν από τον Νίκο Κούστα με 8,5 χρόνια στη θάλασσα.

Ο Γιασάρογλου Σεφέρ με τρία παιδιά, θα συμπληρώσει: «Από τον Οίκο του Ναύτου δε δικαιούμαι επίδομα, είμαι 8 μήνες άνεργος. Τι κάνει η οικογένεια στην Ξάνθη δεν ξέρω. Πρέπει να κινητοποιηθούμε, έχουμε φτάσει στο αμήν». Ανάλογα και ο Σελήμ Κιαμήλ θα πει: «Εχω δυο παιδιά και είμαι τρία χρόνια άνεργος. Δουλεύω μεροκάματο από δω και από κει ανασφάλιστος. Η οικογένειά μου κοντεύει να διαλυθεί».

«Θέλουν να μας ισοπεδώσουν και μετά να μας παίρνουν για ένα ξεροκόμματο. Ο αγώνας μας θα είναι η σωτηρία μας. Μου λείπουν τρεις μήνες για να πάρω το επίδομα από τον Οίκο Ναύτου. Αυτά τα λεφτά είναι δικά μας και δε μας τα δίνουν», συμπληρώνει ο Ιωάννης Καπότης. Ο συνταξιούχος ναύτης Βασίλης Κ. λέει: «Μετά από 20 χρόνια στη θάλασσα παίρνω 120.000 δρχ. Εχω δυο μικρά παιδιά 14 και 11 χρονών. Πώς θα τα ζήσω; Ηρθα και εγώ να συμπαρασταθώ στους συναδέλφους μου, μήπως και μπορέσω να πάρω κάτι και εγώ. Μας φάγανε». Ο Βασίλης Καβουδερέλης από την Κομοτηνή, είναι πάνω από δυο χρόνια άνεργος: «Ούτε επίδομα από τον Οίκο Ναύτου δε μου δίνουν αν και "έφτυσα αίμα" 12 χρόνια στα καράβια. Είμαι τρίτος πρακτικός. Κάθε μέρα είμαι στην Ακτή Μιαούλη και ψάχνω για δουλιά. Τι άλλο να κάνω; Πρέπει ο αγώνας μας να συνεχιστεί. Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΑΛΥΒΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαιτεί κατάργηση των συμβάσεων!

Συγκέντρωση και στάσεις εργασίας  των εργαζομένων, ενάντια στην εκβιαστική αδιαλλαξία της εταιρίας 

Συγκέντρωση στην είσοδο του εργοστασίου πραγματοποίησαν χτες, οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης, από τις 1 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, στα πλαίσια των δίωρων στάσεων εργασίας που έχουν κηρύξει από την Παρασκευή 14 του Απρίλη, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας.

Αγωνιστικό πνεύμα επικράτησε στη συγκέντρωση και οι εργαζόμενοι έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που να κατοχυρώνει τις κατακτήσεις τους.

Σε δυο μεγάλα πανό κυριαρχούσαν τα συνθήματα: «Υπερασπίζουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα» και «Οχι στην ασυδοσία της εργοδοσίας». Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Π. Αβραμόπουλος, που παραβρέθηκε μαζί με τον γραμματέα του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδη. Ο πρόεδρος τούς κάλεσε να περιφρουρήσουν την ενότητά τους και να συσπειρωθούν στο σωματείο τους. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μ. Κοκονεζάκης, κάλεσε τους συναδέλφους του να μην ακούν τις «σειρήνες» της εταιρίας και να μείνουν ενωμένοι γιατί ο αγώνας μπορεί να είναι μακρύς.

Η εργοδοσία που ελέγχεται από τους Ιταλούς της RIVA GROUP, απαιτεί να αλλάξει τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων που θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα, με τη διατήρηση του ίδιου μισθού για 8 χρόνια!!! Οι εργαζόμενοι καταδίκασαν την αδιάλλακτη στάση της επιχείρησης, η οποία δε συζητά κανένα από τα αιτήματά τους για τη νέα σύμβαση, αν δεν αποδεχτούν την παράλογη αυτή απαίτηση. Επιπλέον, προχώρησε σε μερική εφαρμογή λοκ άουτ, κλείνοντας μερικά τμήματα του εργοστασίου, την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τη συγκέντρωσή τους, για να τους εκφοβίσει.

Ο Θ. Κυριακίδης, επισήμανε στο «Ρ»: «Η στάση της εταιρίας που στην ουσία καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αποτελεί φυσική συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι εργοδοσία και κεφάλαιο υλοποιούν τους στόχους τους για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, για κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι κατευθύνσεις της Κομισιόν είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρες είναι και οι προτάσεις του ΣΕΒ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο τρόπο ν' αντιδράσουν, παρά με όπλο την αγωνιστική τους ενότητα να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους».

«ΜΙΜΙΚΟΣ»
Ετοιμάζεται για απολύσεις

Σύντομα λήγουν οι πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας των 519 εργαζομένων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Η ανασφάλεια και ο τρόμος της απόλυσης πλανιέται πάνω από τους 519 εργαζόμενους της «HELLENIC QUALITY FOONDS» (πρώην «Μιμίκος») του μεγαλοβιομήχανου Φιλίππου, όσο πλησιάζει η 5η Μάη, όπου λήγουν οι πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες προσλήφθηκαν, όταν η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του ομίλου Φιλίππου.

Τέλη του '99 η Αγροτική Τράπεζα πούλησε τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος της χώρας, στην εταιρία «ΚΑΝΑΚΗ» του ομίλου. Παρά τις υποσχέσεις των υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του διοικητή της ΑΤΕ ότι θα διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι (602), όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, αυτές ήταν προεκλογικού χαρακτήρα. Ετσι, οι 602 εργαζόμενοι απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν την ίδια μέρα, όχι όμως όλοι. Σε 83 εργαζόμενους έδειξαν την πύλη του εργοστασίου. Οι υπόλοιποι 519, κάτω από καθεστώς αφόρητης πίεσης και εκβιαστικών διλημμάτων που έθεταν οι διορισμένοι από την ΑΤΕ διοικούντες και με το σωματείο να συναινεί, αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη 5μηνη σύμβαση.

Με τη λήξη των συμβάσεων αρχίζουν τα δύσκολα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην κάλπη με ψευτοδιλήμματα που έντεχνα διοχέτευσε η εργοδοσία, μαζί με τον κρατικό και κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος, που «πόνταραν» πάνω στο καθεστώς ανασφάλειας. Τώρα χωρίς άμεσο πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση έστρωσε το έδαφος και ο μεγαλοεργοδότης μπορεί να υλοποιήσει τα σχέδιά του, που μπορεί να περιλαμβάνουν και μεγάλη συρρίκνωση του προσωπικού με ομαδικές απολύσεις με βάση το νέο οργανόγραμμα της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ