ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αργός θάνατος στη Γάζα

Γάζα: Στις ουρές, για τα ελάχιστα τρόφιμα που απομένουν

Associated Press

Γάζα: Στις ουρές, για τα ελάχιστα τρόφιμα που απομένουν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Ασφυξία προκαλεί στους περίπου 1.500.000 Παλαιστίνιους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ο (από την περασμένη Πέμπτη ακόμη χειρότερος) ισραηλινός αποκλεισμός, που στερεί από το λαό τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ακόμη και πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση!

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς βασικά είδη διατροφής. Εκπρόσωπος της «Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων» του ΟΗΕ προειδοποίησε πως σταματά αύριο (Τετάρτη) η διανομή τροφίμων σε 860.000 κατοίκους της Γάζας, εξαιτίας της σκλήρυνσης του ισραηλινού αποκλεισμού που γίνεται με πρόσχημα το σταμάτημα των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ.

Κλειστά ήταν χτες και όλα τα βενζινάδικα, αφού δεν έχει μείνει σταγόνα καυσίμου... «Οι Παλαιστίνιοι πάντως μπορούν να περπατήσουν και χωρίς να έχουν βενζίνη για τα αυτοκίνητά τους», δήλωνε ειρωνικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, υπαινισσόμενος πως ο φονικός αποκλεισμός θα συνεχιστεί επί μακρόν. Παρά το υποτιθέμενο «χαλάρωμα» που ανακοίνωσε χτες το απόγευμα η κυβέρνησή του: Να «επιτρέπεται» από σήμερα η αποστολή καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων με το σταγονόμετρο μόνο μια φορά το 24ωρο...

Απελπιστική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Παράλληλα, χιλιάδες άλλοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς ιατροφαρμακευτικό υλικό. Το προσωπικό των νοσοκομείων της Γάζας προσπαθεί να περιθάλψει ασθενείς με μεθόδους προ της ανακάλυψης του ηλεκτρισμού, αφού σε πολλά έχει εξαφανιστεί ακόμη και το ντίζελ για τις γεννήτριες... «Εχουμε τη δυνατότητα "επιλογής" ή να κόψουμε το ρεύμα στους θαλάμους νεογνών, ή στους θαλάμους καρδιοπαθών ή στα χειρουργεία», δήλωνε χαρακτηριστικά, στο Ασοσιέιτεντ Πρες, γιατρός σε νοσοκομείο της Γάζας...

Νωρίτερα, εκατοντάδες γιατροί, οδηγοί ασθενοφόρων και δικηγόροι διαδήλωναν στη Ράφα κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, ζητώντας από το Κάιρο το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος στην ομώνυμη περιοχή. Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ άφησε χτες ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χρησιμοποιώντας το περισσότερο σαν διαπραγματευτικό μέσο πίεσης προς το Ισραήλ, που αντιτίθεται σε μία τέτοια εξέλιξη...

Κατά τα άλλα, αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου που συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσαν χτες πως εάν δεν αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός θα ζητήσουν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η επίτροπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Μπενίτα Φερέρο Βάλντερ, εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ζήτησε από το Ισραήλ «να σταματήσει να τιμωρεί συλλογικά» τον πληθυσμό εξαιτίας της εκεί κυβέρνησης της «Χαμάς»...

Παράλληλα, Γάλλοι αξιωματούχοι καταδίκασαν θύτες και θύματα, καλώντας τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν τις επιθέσεις σε ισραηλινό έδαφος. Χειρότερη ήταν η στάση αξιωματούχων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που επιπλέον εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δραματική κατάσταση στη Γάζα, κατηγορώντας τη «Χαμάς» ότι ...«διογκώνει» τις επιπτώσεις του ισραηλινού αποκλεισμού!

Κοινός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Συνάντηση ΚΚΕ - ΚΚ Ισραήλ

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, χτες, στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, χτες, στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκε χτες, Δευτέρα, με τον Μοχάμεντ Μπάρακε, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ και επικεφαλής του Δημοκρατικού Μετώπου για Ειρήνη και Ισότητα (Χαντάς) και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Στη συνάντηση, που έγινε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, επιβεβαιώθηκαν οι εγκάρδιες συντροφικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης των δύο κομμάτων και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα, όπως και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπους στη Μέση Ανατολή. Υπογραμμίστηκε πως ουσιαστική λύση του Παλαιστινιακού σημαίνει δημιουργία πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ, επίλυση του ζητήματος των προσφύγων με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για το δικαίωμά τους στην επιστροφή, πλήρη διάλυση των εποικισμών και κατεδάφιση του τείχους.

Ο Μοχάμεντ Μπάρακε ενημέρωσε για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, την επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα οι άραβες του Ισραήλ, καθώς και για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες του ΚΚ Ισραήλ ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης Ολμέρτ και στην επίσκεψη Μπους. Σημείωσε ότι η επιθετική πολιτική του Ισραήλ αποτυπώνεται ανάγλυφα στον πρόσφατο κρατικό προϋπολογισμό, από όπου προκύπτει ότι πάνω από το μισό των δαπανών χρησιμοποιείται για τις στρατιωτικές δαπάνες και την κατοχή.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε την εκτίμηση που τρέφουν οι Ελληνες κομμουνιστές για τον αγώνα του ΚΚ Ισραήλ. Επανέλαβε την αλληλεγγύη στο λαό του Ισραήλ, που επίσης πλήττεται από την αντιδραστική ιμπεριαλιστική πολιτική της χώρας του, και επισήμανε ότι θα πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες στο επίπεδο του λαϊκού κινήματος, του Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου για την υποστήριξη του αγώνα για μια δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού.

Οι δύο αντιπροσωπείες καταδίκασαν κατηγορηματικά τον νέο αποκλεισμό της Γάζας και τη διακοπή της τροφοδοσίας της με καύσιμα από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Να σταματήσει το έγκλημα

Μιλώντας στον «Ρ» ο Μ. Μπάρακε σημείωσε: «Οι σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚ Ισραήλ είναι μακρόχρονες και εξαιρετικές. Παλεύουμε με βάση τις ίδιες αρχές. Εκτιμάμε πάρα πολύ τον αγώνα που δίνουν οι κομμουνιστές της Ελλάδας και τη στήριξή τους και στο δικό μας αγώνα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που κλιμακώνεται η ισραηλινή επιθετικότητα ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και αντιμετωπίζουμε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή με όλους τους τρόπους, με τη φτώχεια, την πείνα και την ανεργία, οι κομμουνιστές πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, να εμπνεύσουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους στις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο ώστε να σταματήσουμε αυτά τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής».

Συντονισμός ενεργειών

Ο Μ. Μπάρακε συναντήθηκε επίσης το περασμένο Σάββατο με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, όπου συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, τόσο για επισκέψεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και για ανάλογες αγωνιστών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στις Βρυξέλλες, ώστε να καταγγελθεί η βάρβαρη εγκληματική πολιτική του Ισραήλ.

Εξάλλου, το Σάββατο το βράδυ ο Ισραηλινός αγωνιστής μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό «Ιντιφάντα», με αφορμή τα 60 χρόνια από τη «Νάκμπα» (δηλαδή, την καταστροφή για τους Παλαιστινίους με την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948). Αναφέρθηκε στον ξεριζωμό αρχικά 750 χιλιάδων ανθρώπων και μετέπειτα μέχρι σήμερα τη δημιουργία 4 εκατομμυρίων προσφύγων. Σημείωσε ότι εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους άραβες που παραμένουν στο Ισραήλ και είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Παρόλο που αποτελούν το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ κατέχουν μόνο το 3% της γης. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Ισραήλ το 22% του συνολικού πληθυσμού (άραβες και εβραίοι) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που μόνο για τους άραβες φτάνει το 63%.

Καταδίκη της Ισραηλινής βαρβαρότητας

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ

Παλαιστίνιοι και Ελληνες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ με κεριά, σημαίες και πανό στα χέρια έξω από την ισραηλινή πρεσβεία για να καταδικάσουν το έγκλημα που διαπράττεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Το παρών έδωσαν στην κινητοποίηση το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, ΕΕΔΔΑ, η ΟΓΕ εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή. Ολοι μαζί, για παραπάνω από μία ώρα είπαν όχι στη βαρβαρότητα και φώναξαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για να έχει κι αυτός τη δική του πατρίδα με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε με το πιο αποφασιστικό τρόπο την πολιτική των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και του Ισραήλ που στην πραγματικότητα δολοφονούν παιδιά, αμάχους, γυναίκες, ηλικιωμένους στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Ερι Ζίλφο, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και θα 'μαστε κάθε φορά που θα χρειαστεί πλάι στους Παλαιστίνιους να παλέψουμε από κοινού».

ΠΑΜΕ
Διάβημα διαμαρτυρίας αύριο

Διάβημα διαμαρτυρίας διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και τις κάθε είδους πιέσεις σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, που γίνονται με την υποστήριξη των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας:

«Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει το βάρβαρο αποκλεισμό που για μια ακόμα φορά επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, φτάνοντας το Σαββατοκύριακο στην απάνθρωπη διακοπή της παροχής νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας της Ανάπολης και της περιοδείας του Τζ. Μπους στη Μέση Ανατολή. Συνένοχη στο νέο έγκλημα είναι και η ΕΕ που οι ηγετικές της δυνάμεις στηρίζουν την επιθετική πολιτική του Ισραήλ, επεμβαίνουν απροκάλυπτα στα εσωτερικά των Παλαιστινίων. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εκφράσει πιο αποφασιστικά την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και να αντιπαλέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ