ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αδιέξοδο...

Ακαρπη η πρώτη επαφή των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Οχρίδα υπό την «καθοδήγηση» του Μ. Νίμιτς

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χτες στην πόλη Οχρίδα η συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν προέκυψε κάποια πρόοδος στο θέμα της ονομασίας, καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, ο Μ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και ανοιχτή και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ήταν πιο άμεσες στη διατύπωση των θέσεων και επιχειρημάτων τους από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας και σημείωσε ότι μία λύση στο θέμα αυτό θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση κατατέθηκαν και εξετάστηκαν κάποιες ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν υπήρξε νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος και σημείωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Ελλάδα σε μερικές βδομάδες. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε ένα γιγαντιαίο βήμα, αποδεχόμενη τη σύνθετη ονομασία και πρόσθεσε ότι η διαφορά για το όνομα δεν έχει διμερή διάσταση γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και εξετάζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Α. Βασιλάκης σημείωσε ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του κατέθεσε πρόταση για σχηματισμό κοινής επιτροπής για την εξέταση των ιστορικών εγχειριδίων. Η πλευρά των Σκοπίων πρότεινε συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο με την Ελλάδα, καθώς και διάνοιξη μιας συνοριακής διόδου (Μάρκοβα Νόγκα - Αγ. Γερμανός Πρεσπών) και υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος άνοιξε τη χτεσινή συνάντηση, κατέθεσε προς την ελληνική πλευρά «διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας» την οποία, αν την αποδεχτεί η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προτείνει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ως τα τέλη Φλεβάρη.

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες σημείωσε ότι η χώρα του θεωρεί πως η πρόταση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία δεν αποτελεί γιγαντιαίο βήμα, διότι, όπως είπε, «θεωρούμε ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί και το προσωρινό όνομα της χώρας μας».

«Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς καθώς κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995», τόνισε ο Ν. Ντιμιτρόφ. Χαρακτήρισε δε το ζήτημα της ονομασίας διμερές, με το επιχείρημα ότι μόνο η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το όνομα της χώρας του. Κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα του ονόματος συνδέεται με την ταυτότητα και τη σταθερότητα της χώρας του.

Στην Αθήνα κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι η τρέχουσα διαδικασία είναι απίθανο να φέρει αποτελέσματα και υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει εταίρους και συμμάχους ότι θα υποχρεωθεί τελικά να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που η ΠΓΔΜ λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στην Αγκυρα αύριο ο πρωθυπουργός

Στο τραπέζι τις τουρκικές διεκδικήσεις θα εμφανίσει ο Ερντογάν

Με πρόγραμμα προσαρμοσμένο έτσι ώστε να παραμείνει στην Τουρκία το ελάχιστο δυνατό, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, για την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Την Πέμπτη ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην Κωνσταντινούπολη σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά και τις ανησυχίες της Αθήνας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να «υπενθυμίσει» τις ενοχλητικές για την ελληνική κυβέρνηση τουρκικές θέσεις:

  • Μειονότητα (και) στα Δωδεκάνησα.
  • Δράση «τρομοκρατών» του ΡΚΚ στην ελληνική επικράτεια.
  • Γκρίζες ζώνες στην περιοχή των Ιμίων και γενικότερα στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ξεπεράσει» τις τουρκικές αιτιάσεις και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Αθήνα έχει ζητήσει και έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρωθυπουργού στην Τουρκία οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα περιορίσουν τη δραστηριότητά τους σε ευαίσθητες περιοχές στο Αιγαίο. Ανάλογες διαβεβαιώσεις, θα πρέπει να σημειωθεί, έχει δώσει και η Αθήνα, για περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Ιμίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πάντως, η Αθήνα ανησυχεί για «ανεξέλεγκτα» περιστατικά τα οποία είναι δυνατό να υπονομεύσουν το κλίμα της επίσκεψης. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνουν ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν και εντείνουν τους σχεδιασμούς ασκήσεων σε περιοχές του Αιγαίου. Επίσης, ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η κίνηση του Οτσαλάν, προφανώς με την υποστήριξη αν όχι την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών, να στραφεί κατά του ελληνικού κράτους, το οποίο, όπως υποστηρίζει, τον παρέδωσε στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την υπόθεση ο Οτσαλάν την ανέθεσε σε ελληνικό δικηγορικό γραφείο...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικός ο Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πρόταση «αποαναγνώρισης» της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Διεθνή Κοινότητα εξέφρασε χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την απειλή της «αποαναγνώρισης» από τη Διεθνή Κοινότητα προκειμένου να εξαναγκαστούν να αποδεχτούν τη λύση του Κυπριακού, αλλιώς να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με την εξέταση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 1964. Στο ψήφισμα αυτό υπάρχει ρητή αναφορά στην ύπαρξη «κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας» και σε «Κυβέρνηση της Κύπρου», η οποία «έχει την ευθύνη για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης».

Ο Μ. Ταλάτ είπε πως και αυτός περιμένει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Φλεβάρη, υποστηρίζοντας ότι τα όσα λέγονται περί αδιεξόδου στην πρόοδο του Κυπριακού σε περίπτωση επανεκλογής του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν υφίστανται...

Δημοσκοπήσεις

Στον κυπριακό Τύπο της Κυριακής δημοσιεύτηκαν ακόμα δύο δημοσκοπήσεις, που δείχνουν τη συσπείρωση των κομμάτων να αυξάνεται και ο Τ. Παπαδόπουλος να μειώνει το προβάδισμά του.

Στην έρευνα του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ», τα ποσοστά των υποψηφίων διαμορφώνονται ως εξής: Τάσσος Παπαδόπουλος 31,4%, Δημήτρης Χριστόφιας 30,2%, Ιωάννης Κασουλίδης 27,4%, Μάριος Ματσάκης 2,2% και ο Κώστας Θεμιστοκλέους 0,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 5,2%, ενώ το λευκό μειώθηκε στο 2,1%. Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την έρευνα, παρουσιάζει τη θεαματικότερη βελτίωση σε θέμα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του φτάνοντας το 86%, περιορίζοντας σημαντικά τις όποιες διαρροές παρουσίαζε προς τον Τ. Παπαδόπουλο. Οσον αφορά τα σενάρια της δεύτερης Κυριακής, Παπαδόπουλος - Χριστόφιας τα ποσοστά είναι 41,7% έναντι 40,6% αντίστοιχα, Παπαδόπουλος - Κασουλίδης 45,5% έναντι 35,6% αντίστοιχα και Χριστόφιας - Κασουλίδης 43,1% - 37,8%.

Στη δεύτερη έρευνα της «ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ», το ΑΚΕΛ παρουσιάζει συσπείρωση 88%, με την πρόθεση ψήφου για τον Δημήτρη Χριστόφια να είναι 32,8%, ο Τ. Παπαδόπουλος είναι πρώτος με μικρή διαφορά, 33,5%.

Στην παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, επανέλαβε ότι είναι υπέρ μίας Ομοσπονδιακής Κύπρου με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προϋποθέτει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η κυπριακή πλευρά να επιδείξει ευελιξία, αλλά όχι υποχωρητικότητα.

Εκδήλωση για τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει αύριο Τετάρτη 23 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων» με ομιλητή τον Μ. Σοφικίτη, ταξίαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρίνου Αντύπα και Σ. Βενιζέλου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ