Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Αδιέξοδο...

Ακαρπη η πρώτη επαφή των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Οχρίδα υπό την «καθοδήγηση» του Μ. Νίμιτς

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χτες στην πόλη Οχρίδα η συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν προέκυψε κάποια πρόοδος στο θέμα της ονομασίας, καθώς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, ο Μ. Νίμιτς χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και ανοιχτή και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ήταν πιο άμεσες στη διατύπωση των θέσεων και επιχειρημάτων τους από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας και σημείωσε ότι μία λύση στο θέμα αυτό θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση κατατέθηκαν και εξετάστηκαν κάποιες ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν υπήρξε νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος και σημείωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Ελλάδα σε μερικές βδομάδες. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε ένα γιγαντιαίο βήμα, αποδεχόμενη τη σύνθετη ονομασία και πρόσθεσε ότι η διαφορά για το όνομα δεν έχει διμερή διάσταση γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και εξετάζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Ο Α. Βασιλάκης σημείωσε ότι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και στην ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του κατέθεσε πρόταση για σχηματισμό κοινής επιτροπής για την εξέταση των ιστορικών εγχειριδίων. Η πλευρά των Σκοπίων πρότεινε συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο με την Ελλάδα, καθώς και διάνοιξη μιας συνοριακής διόδου (Μάρκοβα Νόγκα - Αγ. Γερμανός Πρεσπών) και υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος άνοιξε τη χτεσινή συνάντηση, κατέθεσε προς την ελληνική πλευρά «διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας» την οποία, αν την αποδεχτεί η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προτείνει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ως τα τέλη Φλεβάρη.

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες σημείωσε ότι η χώρα του θεωρεί πως η πρόταση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία δεν αποτελεί γιγαντιαίο βήμα, διότι, όπως είπε, «θεωρούμε ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί και το προσωρινό όνομα της χώρας μας».

«Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς καθώς κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995», τόνισε ο Ν. Ντιμιτρόφ. Χαρακτήρισε δε το ζήτημα της ονομασίας διμερές, με το επιχείρημα ότι μόνο η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το όνομα της χώρας του. Κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα του ονόματος συνδέεται με την ταυτότητα και τη σταθερότητα της χώρας του.

Στην Αθήνα κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι η τρέχουσα διαδικασία είναι απίθανο να φέρει αποτελέσματα και υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει εταίρους και συμμάχους ότι θα υποχρεωθεί τελικά να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που η ΠΓΔΜ λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ