Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μακριά και θετική η διαδρομή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Αίγινα, μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Στην προσφορά του ΚΚΕ στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του αναφέρθηκε, ανάμεσα σ' άλλα, σε ομιλία του στην Αίγινα την περασμένη Κυριακή, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Γιορτάσαμε πριν λίγο καιρό τα 90 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης», σημείωσε ο ομιλητής. «Της επανάστασης που άλλαξε την πορεία του κόσμου. Ανοίξαμε την αυλαία των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Είναι μια καλή ευκαιρία να σκύψουμε στην Ιστορία του ΚΚΕ και του Εργατικού Κινήματος. Να αντλήσουμε από τα νάματα μιας πλούσιας και ιστορικής ηρωικής διαδρομής. Να μελετήσουμε, να γνωρίσουμε ουσιαστικά αυτή τη διαδρομή, τις ηρωικές στιγμές της και την ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση και δράση στην ελληνική κοινωνία. Αυτά που πρόσφερε στην εργατική τάξη, στη φτωχομεσαία αγροτιά, στους μικρομεσαίους, στους αυτοαπασχολούμενους και κυρίως στη νεολαία.

Να γνωρίσουμε τους δύσκολους δρόμους που πορεύτηκε το Κόμμα και το εργατικό κίνημα, που αναμετρήθηκε, δυο φορές με την αστική τάξη με την ανώτατη μορφή πάλης, στο ποιος ποιον.

Η μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, η ίδια η πολιτική παρέμβαση, η δράση του ΚΚΕ, χιλιάδων μελών και φίλων του, άνοιξε καινούριους δρόμους από τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα.

Μίλησε για την ισότητα και για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Για τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Αγωνίστηκε για το οχτάωρο και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Μίλησε και απέδειξε, με επιστημονικές μελέτες, για τη δυνατότητα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και κατέρριψε την αστική θεωρία της "ψωροκώσταινας".

Πάλεψε για την ειρήνη. Ανέπτυξε το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Υπερασπίστηκε, με πάθος την πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση, τη Σοβιετική εξουσία, το κράτος της εργατοαγροτικής συμμαχίας.

Ηρθε κόντρα με την υποτακτική πολιτική της αστικής τάξης και των πολιτικών κομμάτων της, που ακολουθούσαν και ακολουθούν τις επιλογές και επιταγές των ιμπεριαλιστικών κρατών. Από τη Μικρασιατική εκστρατεία, μέχρι τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Βοσνία, στην Αφρική και αλλού.

Φέτος είναι μια καλή, ενδιαφέρουσα, χρονιά. Θα τιμήσουμε τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Η ίδρυση της ΚΝΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1968, αποτέλεσε ένα τεράστιο βήμα για το κίνημα της νεολαίας, ύστερα από την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ, το 1943 και τη δημιουργία της ΕΠΟΝ. Για 25 χρόνια δεν υπήρχε κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας στη χώρα μας, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για το κίνημα της νεολαίας, όλα εκείνα τα χρόνια.

Το ΚΚΕ καθώς και η Κομμουνιστική Νεολαία έχουν μακριά, θετική διαδρομή και πολύ σημαντική προσφορά στην πάλη για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, αλλά και στα θέματα της παιδείας, της εκπαίδευσης, της γνώσης, της μόρφωσης. Διαχρονικά, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του το Κόμμα μας, ασχολήθηκε, αλλά και πάλεψε για τη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και συνολικά του λαού.

Το ΚΚΕ ήταν η ψυχή, η ραχοκοκαλιά, ο αιμοδότης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Αλλά και δεν ξεχνάμε το ρόλο του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ στα θέματα παιδείας, πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης και κουλτούρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ» (2009-05-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε αισιόδοξοι με την πείρα της 90χρονης ιστορίας μας (2008-11-16 00:00:00.0)
«Είμαστε το Κόμμα του μέλλοντος και το μέλλον ανήκει στη νεολαία!» (2008-09-20 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ (2008-06-19 00:00:00.0)
90 χρόνια δεν τους πέρασε! (2008-02-26 00:00:00.0)
Το τιμημένο ΚΚΕ... (2007-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ