Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Εργο ζωής για το λαό

Motion Team

Τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής μάς δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες στη ζωή και στην περιουσία των κατοίκων και γενικότερα τις επιπτώσεις που οι σεισμοί προκαλούν. «Ομως - τόνισε - η αντισεισμική προστασία και θωράκιση σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται στον αντίποδα των ταξικών πολιτικών ανάπτυξης που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται στη χώρα μας.

Τα λεγόμενα μεγάλα έργα, που άλλα είναι αναγκαία και άλλα όχι, σχεδιάζονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες του λαού. Ενώ έργα ανάσας, έργα ζωής, όπως είναι η αντισεισμική προστασία και θωράκιση, η αντιπλημμυρική προστασία, η προστασία του περιβάλλοντος και άλλα βρίσκονται έξω από τη λογική των κυβερνήσεων που υπηρέτησαν και υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Τα χρήματα υπάρχουν

Χαρακτήρισε ψεύτικο και αποπροσανατολιστικό το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την υλοποίηση της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της χώρας. Επιχείρημα που προβάλλουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αλλά και οι αιρετοί εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση, όπως, π.χ., ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης.

Οπως είπε ο Κ. Αβραμόπουλος, ακόμη και μέσα στο σημερινό πλαίσιο διαχείρισης υπάρχουν χρήματα, και ανέφερε συγκεκριμένα:

1ο. Ως ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας, θα έπρεπε να κατευθυνθούν σ' ένα σημαντικό τους ποσοστό σε αυτό.

2ο. Κάθε χρόνο δαπανώνται 450 εκατ. ευρώ (150 δισ. δρχ.) για την όποια, περιορισμένη κι αυτή, αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς. Μόνο για το σεισμό της Αθήνας μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 1.200 εκατ. ευρώ (400 δισ. δρχ.). Η δαπάνη αυτή αντιστοιχεί μόνο σε αποκατάσταση των βλαβών σε κτίρια και σε παροχή άμεσης μικρής βοήθειας στους πληγέντες, και δεν περιλαμβάνει το πολλαπλάσιο κόστος που προκύπτει από τις έμμεσες συνέπειες (όπως η διακοπή της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων, η ανεργία, οι μακροχρόνιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις). Και ένα μόνο μέρος αυτών να είχε διατεθεί έγκαιρα και οργανωμένα για την αντισεισμική προστασία, η επένδυση αυτή θα είχε αποσβεστεί, επειδή οι συνέπειες σε ζωές και καταστροφές θα είχαν δραστικά περιοριστεί.

3ο. Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, όχι με μείωση των κοινωνικών δαπανών, αλλά των στρατιωτικών δαπανών που δεν κατευθύνονται για την καλώς εννοούμενη άμυνα της χώρας, αλλά για να ικανοποιήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

4ο. Υπάρχουν τεράστια ποσά (υπολογίζονται σε πάνω από 1.800 εκατ. ευρώ) από την ανταλλάξιμη περιουσία των προσφύγων του 1922, και θα μπορούσε μέρος τους να κατευθυνθεί στην αποκατάσταση και ανάπλαση των προσφυγικών περιοχών, όπου απαιτείται.

5ο. Το κράτος αυθαίρετα παρακρατεί, από το 1990 μέχρι σήμερα, από την ΤΑ, σε σημερινές τιμές, πάνω από 9 δισ. ευρώ. Θα έπρεπε να αποδοθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες πολεοδομικής ανασυγκρότησης των πόλεων, την απόκτηση ελεύθερων χώρων, κλπ.

Σημαντικές κοινωνικοοικονομικές πτυχές

Ο Κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι για το ΚΚΕ η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά μια τεχνοκρατική διαδικασία, που να απαιτεί μόνο μια επιστημονική, ερευνητική και τεχνική προσέγγιση, αλλά έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές πτυχές οι οποίες συνδέονται με τις αιτίες που γεννούν την ευπάθεια του δομημένου, κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος.

«Οι πτυχές αυτές είναι συνυφασμένες με τις καπιταλιστικές διαδικασίες παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος, δηλαδή των κτιρίων και των έργων υποδομής, των πόλεων και των οικισμών. Βασίζεται στην εμπορευματοποίηση της γης και στην κερδοσκοπία πάνω σε αυτήν και οδηγεί σε άναρχη δόμηση, μεγάλες οικιστικές πυκνότητες, εντατική χρήση της γης, στην έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης.

Για την αντιμετώπιση των αιτίων, επομένως, απαιτείται μια τελείως διαφορετική κοινωνικοπολιτική αντίληψη για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας και των κατασκευών».

Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί τη θεσμοθέτηση επικαιροποιημένου, ολοκληρωμένου, αξιόπιστου και εφαρμόσιμου σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα, ανά περιφέρεια και νομό.

Απαιτεί και διεκδικεί την οργάνωση της ζωής, των κτιρίων, της πόλης μας, της παραγωγικής διαδικασίας, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Οπως είπε, η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, η προστασία της ζωής των κατοίκων, πέρα από το κοινωνικό περιεχόμενο που έχει, αποτελεί ένα τεράστιο ανταποδοτικό έργο και με την οικονομική έννοια του όρου.

Απαιτείται απόρριψη των σημερινών πρακτικών, αφού οι νομοθεσίες, κανονισμοί, ρυθμίσεις έχουν νόημα και προοπτική μόνο εάν συνοδεύονται με μέτρα κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας άλλης κοινωνικοπολιτικής αντίληψης.

Σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική

«Γνωρίζουμε - τόνισε - ότι αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική και με τις γενικότερες κατευθύνσεις για την αγορά γης και στέγης που με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας αποφασίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γίνεται φανερό ότι δίχως σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, η ανθρώπινη υπόσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα διακυβεύεται καθημερινά, θα συντρίβεται και θα πετιέται στις χωματερές της "ελεύθερης αγοράς".

Σ' αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις συμβάλλοντας στην πολιτικοποίηση του αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Γιατί η αντισεισμική θωράκιση, όπως και άλλα προβλήματα ανάσας για το λαό, αναδεικνύουν ότι χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για την επίλυσή τους στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του κοινωνικού πλούτου και της εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ