Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΜΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
Με «βήματα χελώνας» οι προσεισμικοί έλεγχοι

Motion Team

«Οφείλουμε να παίρνουμε μέτρα πολιτικής προστασίας και ειδικότερα αναβάθμισης των υφισταμένων κτιρίων, για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες σε ζημιές και σε ζωές», σημείωσε ο Κοσμάς Στυλιανίδης.

Κατά προτεραιότητα, θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, τόνισε, σε κτίρια τα οποία υπέστησαν το σεισμό του '78 με κάποιες βλάβες και τα οποία από τότε αμελήθηκε να επισκευαστούν και να ενισχυθούν, ενώ μια δεύτερη κατηγορία κτιρίων που θα πρέπει να προηγούνται στη διαδικασία εκτίμησης της ενδεχόμενης αναβάθμισης είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δημόσια και κοινωφελή κτίρια.

Ο Κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην πορεία εκτέλεσης προσεισμικών ελέγχων που έχουν ξεκινήσει από το 2001. Οπως είπε, οι φάσεις του προσεισμικού ελέγχου είναι: Πρώτη Φάση: Ταχύς οπτικός έλεγχος. Δεύτερη Φάση: Προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας. Τρίτη Φάση: Μελέτη αποκατάστασης.

«Ως σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει οι οπτικοί πρωτοβάθμιοι έλεγχοι για την κατάταξη», δηλαδή η πρώτη φάση του ταχέως οπτικού ελέγχου.

Το πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου του ΟΑΣΠ που άρχισε το 2001 προέβλεπε να ελεγχθούν (ταχύ οπτικό έλεγχο) πανελλαδικά 80.000 κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 5.000 κτίρια.

Το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΣΚ άρχισε το 2004 και συνεχίζεται. Η πρώτη φάση αναφέρεται στον πρωτοβάθμιο ταχύ οπτικό έλεγχο όλων των προ του 1959 μονάδων (περίπου 5.000) και ολοκληρώνεται τώρα με τους 11 τελευταίους νομούς της χώρας. Θα ακολουθήσει ο πρωτοβάθμιος ταχύς οπτικός έλεγχος των μονάδων μεταξύ 1959-1985. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επιλεκτική επέμβαση σε ορισμένα σχολεία που εμφανώς είχαν ανάγκη και ήδη εκτελείται διαβαθμισμένο πρόγραμμα επέμβασης σε 250 περίπου μονάδες σε όλη την Ελλάδα (από απλή αντικατάσταση επιχρισμάτων μέχρι σοβαρές ενισχύσεις, ακόμη και αντικαταστάσεις μονάδων).

Το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας άρχισε το 2006 και συνεχίζεται. Στόχος να ελεγχθούν 22 νοσοκομεία της χώρας (13 Αττική, 3 Θεσσαλονίκη, από 1 σε Πάτρα, Φλώρινα, Κομοτηνή, Ληξούρι, Μυτιλήνη, Ηράκλειο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ