Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αγκυρα αύριο ο πρωθυπουργός

Στο τραπέζι τις τουρκικές διεκδικήσεις θα εμφανίσει ο Ερντογάν

Με πρόγραμμα προσαρμοσμένο έτσι ώστε να παραμείνει στην Τουρκία το ελάχιστο δυνατό, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, για την επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Την Πέμπτη ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην Κωνσταντινούπολη σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά και τις ανησυχίες της Αθήνας, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να «υπενθυμίσει» τις ενοχλητικές για την ελληνική κυβέρνηση τουρκικές θέσεις:

  • Μειονότητα (και) στα Δωδεκάνησα.
  • Δράση «τρομοκρατών» του ΡΚΚ στην ελληνική επικράτεια.
  • Γκρίζες ζώνες στην περιοχή των Ιμίων και γενικότερα στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ξεπεράσει» τις τουρκικές αιτιάσεις και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Αθήνα έχει ζητήσει και έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρωθυπουργού στην Τουρκία οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα περιορίσουν τη δραστηριότητά τους σε ευαίσθητες περιοχές στο Αιγαίο. Ανάλογες διαβεβαιώσεις, θα πρέπει να σημειωθεί, έχει δώσει και η Αθήνα, για περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Ιμίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, πάντως, η Αθήνα ανησυχεί για «ανεξέλεγκτα» περιστατικά τα οποία είναι δυνατό να υπονομεύσουν το κλίμα της επίσκεψης. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνουν ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν και εντείνουν τους σχεδιασμούς ασκήσεων σε περιοχές του Αιγαίου. Επίσης, ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η κίνηση του Οτσαλάν, προφανώς με την υποστήριξη αν όχι την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών, να στραφεί κατά του ελληνικού κράτους, το οποίο, όπως υποστηρίζει, τον παρέδωσε στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν την υπόθεση ο Οτσαλάν την ανέθεσε σε ελληνικό δικηγορικό γραφείο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ