ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
Να δώσουμε ταξική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Από σήμερα κιόλας, όλες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης με αιχμή το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 13 Φλεβάρη. Κυβέρνηση και εργοδοσία θα πάρουν απάντηση». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα των ταξικών δυνάμεων μιλώντας στην Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε χτες και επικύρωσε πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 13 του επόμενου μήνα, ενώ εξουσιοδότησε την ΕΕ για την προκήρυξη νέας απεργίας ανάλογα με τις εξελίξεις.

Παρά την απόφαση για κινητοποίηση - όπως φάνηκε και στη χτεσινή συζήτηση - η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμμένει στο πλαίσιο αιτημάτων της, το οποίο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Σε βασικά ζητήματα, τόσο στο Ασφαλιστικό, όσο και στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κινείται ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Μιλώντας στην ολομέλεια, ο Γ. Πέρρος κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους, να δείξουν απειθαρχία στη λογική του κεφαλαίου, να οξύνουν τη σύγκρουση μαζί του, να περάσουν στην αντεπίθεση και πρότεινε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις αρχές Μάρτη. Οι ταξικές δυνάμεις - σημείωσε -, μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Συνέχισαν τους αγώνες, όπως το έκαναν και προχτές με τα περιφερειακά συλλαλητήρια. Σταθερά στη γραμμή της ταξικής πάλης συνεχίζουν χωρίς ταλαντεύσεις, χωρίς «κοινωνικούς διαλόγους».

Σχολιάζοντας το κλίμα των ημερών, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι η πολιτική που αυξάνει τα κέρδη, που οξύνει την εκμετάλλευση και γεννάει τη φτώχεια και την ανέχεια είναι αυτή που γεννά τα σκάνδαλα, τη σήψη και τη διαφθορά. Και δεν μπορούν να εμφανίζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης αυτοί που ασκούν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Για εμάς - είπε - η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων. Αγώνες που θα είναι απάντηση και στη σαπίλα και διαφθορά του συστήματος.

Στρατηγική στα μέτρα του κεφαλαίου

Ο Γ. Πέρρος άσκησε κριτική στη στρατηγική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να την εμπιστευτούν. Γιατί η πλειοψηφία στήριξε και στηρίζει τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα, κάνει λόγο για μισθούς που όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά όλο το πλαίσιό της εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ ουσιαστικά εναντιώθηκε στην απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για «προληπτική απεργία», επειδή δήθεν ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, έφτασε να αυτογελοιοποιηθεί προτείνοντας «24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες», όταν ανακοινωθούν αντιασφαλιστικά μέτρα. Η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» εγκάλεσε τους συνεταίρους της στο προεδρείο για εγκατάλειψη του κοινού διεκδικητικού τους πλαισίου και πρότεινε η απεργία να γίνει στις 20 Φλεβάρη, για να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας.

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απαντες παρόντες

Εργάτες, μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, συνταξιούχοι και νέοι σε μέτωπο πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Αποψη από το συλλαλητήριο
Αποψη από το συλλαλητήριο
Μεγάλο σε όγκο και συγκλονιστικό σε παλμό ήταν το χτεσινοβραδινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Λάρισα, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, που επιχειρεί την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού.

Η κεντρική πλατεία της Λάρισας είχε «ζωστεί» από δεκάδες πανό, στα οποία ήταν γραμμένες οι αγωνιστικές απαιτήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος. Εκατοντάδες εργάτες, που έφτασαν εκεί, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ταξικού εργατικού κινήματος, κρατούσαν σημαίες του ΠΑΜΕ και πικέτες. Μαζί τους, αγρότες από τα χωριά της περιοχής, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας έμπρακτα την απόφαση της μικρομεσαίας αγροτιάς να συντονίσει τον αγώνα της με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Παρόντες επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, για να δηλώσουν ότι η διέξοδος βρίσκεται στον κοινό αγώνα. Στο αγωνιστικό «ραντεβού» ανταποκρίθηκαν οι συνταξιούχοι, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι ο χρόνος μπορεί ν' αφήνει τα σημάδια του στο σώμα, δεν είναι ικανός, όμως, να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της ψυχής. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η μαζική και μαχητική παρουσία της νεολαίας - εργαζόμενοι, αγρότες, σπουδαστές, φοιτητές - που ξεκίνησαν από το χώρο της προσυγκέντρωσής τους και με πορεία έφτασαν στην κεντρική πλατεία, ανεμίζοντας τις σημαίες του ΠΑΜΕ και φωνάζοντας, συνεχώς, αγωνιστικά συνθήματα.

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γ. Ρούσσα, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Βόλου, που τόνισε: «Δίνουμε, σήμερα, βροντερή απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, που, όσα χρώματα κι αν αλλάξουν, όσα σενάρια κι αν σχεδιάσουν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική τους είναι βαθιά ταξική». Μιλώντας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΒΕ Τρικάλων, ο Β. Καλύβας σημείωσε: «Παλεύουμε για να ανατρέψουμε την πολιτική που οδηγεί στην οικονομική μας εξόντωση και συμπορευόμαστε, αγωνιστικά, με τους εργαζόμενους».

Ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι «η κοινή δράση μικρομεσαίων αγροτών και εργατών αποκτά όλο και πιο επιτακτικό χαρακτήρα. Συνεχίζουμε τον αγώνα στις 9 Φλεβάρη, στο παναγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, στις 13 Φλεβάρη».

Στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, ο αγώνας των εργαζομένων αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί εδώ και δυο μήνες τα σκάνδαλα, η σκανδαλολογία, η σαπίλα του συστήματος έχουν πνίξει τη ζωή της χώρας. Φέρνουν στο προσκήνιο τα προβλήματα του λαού, όσο κι αν πασχίζουν οι μεγαλοκαναλάρχες και η δημόσια τηλεόραση να τα κρύψουν».

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους οι δήμαρχοι Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης και Μητρόπολης Καρδίτσας Γ. Γιοβάνης. Μετά το διάβασμα του ψηφίσματος, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ολοι σήμερα στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε πρώτο καθήκον για κάθε σωματείο, συνδικαλιστή και εργαζόμενο αναδεικνύεται η συμμετοχή στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της απεργίας στις 13 Φλεβάρη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωράει ακάθεκτη στις ενοποιήσεις Ταμείων

Μέχρι αρχές Μάρτη σχεδιάζει να έχει ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στην υλοποίηση των αντιασφαλιστικών της σχεδιασμών που μεταξύ άλλων προβλέπουν και τη δημιουργία του λεγόμενου «Ταμείο Επιστημόνων» και οι οποίοι θα πάρουν μορφή νόμου ως τις αρχές Μάρτη. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τη συνάντηση που είχε χτες η υπουργός Απασχόλησης, Φ. Πάλλη-Πετραλιά, με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Η υπουργός Απασχόλησης σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση υπεραμύνθηκε τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς για το «Ταμείο Επιστημόνων» ισχυριζόμενη ότι «η ενοποίηση έχει ένα και μοναδικό στόχο. Να αυξηθούν οι δυνατότητες των Ταμείων τους και όχι να φορτωθούν στις πλάτες τους προβλήματα άλλων κλάδων». Ισχυρισμό που διαψεύδει η εμπειρία από τις μέχρι σήμερα ενοποιήσεις Ταμείων. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για το «Ταμείο Επιστημόνων» προβλέπει την ένταξη σε αυτό των Ταμείων δικηγόρων, δημοσιογράφων, γιατρών και μηχανικών, οδηγώντας στην παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και στην «αφαίμαξη» των αποθεματικών των Ταμείων από την κυβέρνηση προς όφελος της χρηματαγοράς. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιδιώκει αρχικά να παρακρατά το 10% των αποθεματικών του Ταμείου που εκτιμάται ότι φθάνει τα 19 εκατομμύρια ευρώ, με τελικό στόχο την «αξιοποίηση» όλων των αποθεματικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ