ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΥΜΑ» ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Με ΜΑΤ και μπουλντόζες κυνηγούν τους πρόσφυγες!
  • Χτες έγιναν 200 συλλήψεις και μπουλντόζα της Πολεοδομίας ισοπέδωσε ένα μικρό καταυλισμό μαζί με τα όποια υπάρχοντα των Αφγανών
  • Υπογραφή στην απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού έβαλε - ως διευθυντής της Πολεοδομίας - ο Β. Τσονάκας, στέλεχος του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Παρέμβαση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Οι συλλήψεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 300. Η τρομοκρατία συνεχίζεται...
Οι συλλήψεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 300. Η τρομοκρατία συνεχίζεται...
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Ανελέητο είναι το κυνηγητό σε βάρος περισσότερων από 2.500 Αφγανών και Ιρανών προσφύγων που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία, με προφανή στόχο την οριστική εκδίωξή τους από την Πάτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, εντείνοντας τα κατασταλτικά μέτρα που έχει πάρει από την περασμένη Δευτέρα, χτες, συνέλαβε περίπου 200 άτομα (τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν γίνει άλλες 110 συλλήψεις), ενώ μπουλντόζα της Πολεοδομίας «ισοπέδωσε» ένα μικρό καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.

Οι πρόσφυγες, τρομοκρατημένοι από την επιχείρηση και το καθεστώς αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί στο λιμάνι και τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί σε αυτό, έχουν εγκαταλείψει στην πλειοψηφία τους τον κεντρικό και άθλιο καταυλισμό στον οποίο διαμένουν εδώ και χρόνια και κρύβονται στις παρυφές της πόλης. Σε αυτό συνέτεινε και το γεγονός πως από νωρίς το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ και της Αστυνομίας, αφού προηγουμένως κατεδάφισαν τον μικρό καταυλισμό που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κύρια εστία του καταυλισμού, τους έδωσαν τελεσίγραφο για άμεση εκκένωση μέχρι σήμερα το βράδυ.

Σε αυτή την επιχείρηση, η Αστυνομία έχει την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας, καθώς και της Νομαρχίας και του Δήμου που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όχι μόνο πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση - αρνούμενοι να δημιουργήσουν χώρους υποδοχής με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης - αλλά με συνοπτικές διαδικασίες η Πολεοδομία πήρε απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού χαρακτηρίζοντάς τον «αυθαίρετη κατασκευή». Σημειώνεται ότι ήδη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα βρίσκονται πάνω από 100 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Τους γκρέμισαν τον καταυλισμό και έθαψαν τα υπάρχοντά τους. Ο πρόσφυγας που κρατά μία κουβέρτα, λίγο αργότερα θα οδηγηθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα...

Eurokinissi

Τους γκρέμισαν τον καταυλισμό και έθαψαν τα υπάρχοντά τους. Ο πρόσφυγας που κρατά μία κουβέρτα, λίγο αργότερα θα οδηγηθεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα...
Την ίδια στάση - με το πέπλο της υποκρισίας φυσικά - διατηρεί και ο ΣΥΝ, καθώς την υπογραφή του σε αυτή την απόφαση έβαλε ως διευθυντής της Πολεοδομίας ο Βασίλης Τσονάκας, στέλεχος του ΣΥΝ και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας έτσι με τη στάση του στην εκδίωξη των προσφύγων. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ουσιαστική παρέμβαση υπέρ των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα τους.

Καταγγέλλει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει το πογκρόμ σε βάρος των προσφύγων και σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι τοπικές αρχές έχουν αναλάβει το ρόλο του χωροφύλακα της ΕΕ στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής και απάνθρωπης πολιτικής τους, καθώς δεν τους εφοδιάζουν με πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής, αφήνοντάς τους στο έλεος των δουλεμπόρων και της αθλιότητας των πρόχειρων καταυλισμών».

Και προσθέτει: «Υποκριτική και τυχοδιωκτική είναι και η στάση του ΣΥΝ, που ενώ συμμετέχει με το βουλευτή του σε σύσκεψη στην Περιφέρεια για τα αστυνομικά μέτρα, ταυτόχρονα εμφανίζεται με επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Ολοι τους - συνεχίζει - αποκρύβουν ότι για τη σημερινή δραματική κατάσταση είναι υπεύθυνοι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Στηρίζουν το αντιδραστικό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα και την ενιαία πολιτική των κρατών - μελών που διαμορφώνουν την Ευρώπη "φρούριο" για ν' αποτραπεί η είσοδος των ξεριζωμένων προσφύγων, αντιλαϊκό και αντιδημοκρατικό φρούριο και για τους ίδιους τους λαούς των χωρών της».

Ακόμα, υπογραμμίζει πως «δε θα υπήρχε ανάγκη καταυλισμού ντροπής και εξαθλίωσης, αν στους πρόσφυγες είχε αποδοθεί πολιτικό άσυλο, εφοδιάζονταν με έγγραφα, μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα στις χώρες προορισμού τους. Οι ευθύνες γι' αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη είναι πελώριες και τις επωμίζονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι τοπικοί παράγοντες γιατί ενισχύουν και καλλιεργούν ταυτόχρονα κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Τώρα οι πρόσφυγες χρειάζονται την αλληλεγγύη του λαού και της νεολαίας, του μαζικού λαϊκού κινήματος».

Τέλος, τονίζει: «Ο λαός πρέπει να καταδικάσει πολιτικά και ιδεολογικά την πολιτική του ευρωενωσιακού αντιδραστικού οικοδομήματος και των πολιτικών δυνάμεων που τον οικοδομούν. Η ΕΕ των μονοπωλίων δε θα γίνει ποτέ ανθρώπινη. Δε θα μετατραπεί σε αντίβαρο ειρήνης στην πολιτική των ΗΠΑ. Είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί σε βάρος των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με στόχο την ανατροπή της».

Τους «ξέχασαν» στο υπόγειο!

12 Πακιστανοί πρόσφυγες παραμένουν, επί δυόμισι ολόκληρους μήνες, στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας

«Ξεχασμένοι από το θεό» και εγκαταλειμμένοι από τους ανθρώπους, απελπισμένοι και άρρωστοι - πάσχουν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα - 12 Πακιστανοί πρόσφυγες παραμένουν έγκλειστοι, για δυόμισι ολόκληρους μήνες, στα υπόγεια κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας!

Οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της υγείας τους, τους έχουν οδηγήσει σε οδυνηρή και τραγική κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος, ακόμα και για τη ζωή τους. Κι είναι αυτό ένα ακόμα από τα πολλά ανάλογα κρούσματα, που καταδεικνύουν την απάνθρωπη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας. Μια συμπεριφορά που είναι απόρροια της σκληρής και ανάλγητης αντιπροσφυγικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συντασσόμενες, απόλυτα, με τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «αντιμετώπιση» του «προβλήματος» της λεγόμενης «λαθρομετανάστευσης».

Τη μεταφορά των 12 κρατουμένων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους κέντρων υποδοχής, όπως, άλλωστε, προβλέπεται γι' αυτές τις περιπτώσεις, ζητά, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Καρδίτσας, η οποία αναφέρεται και στους κινδύνους που εγκυμονούν οι μεταδοτικές αρρώστιες των προσφύγων για τους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Η Ενωση εκφράζει αμφιβολίες αν ελέγχθηκαν ιατρικά οι πρόσφυγες κατά τη σύλληψή τους και υπογραμμίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι στο μέλλον να δεχτούμε τέτοια συμπτώματα και φαινόμενα»...

Μια «μικρή» είδηση...

Μια «μικρή» είδηση του αστυνομικού δελτίου: «Το βράδυ της Δευτέρας μια 24χρονη κοπέλα στον Ασπρόπυργο, αφού γέννησε ένα αγοράκι, το εξέθεσε σε υπαίθριο χώρο έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα να πεθάνει...»

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την «ειδησούλα»; Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοπέλα, είχε επισκεφτεί το Τζάνειο νοσοκομείο για να γεννήσει, αλλά περιμένοντας τη σειρά της ντράπηκε - όπως είπε - και έφυγε, για να γεννήσει μόνη της. Οπως και να 'χει, ο ερχομός ενός παιδιού στον κόσμο δεν μπορεί να είναι ατομική μόνο υπόθεση, σαν να μην αφορά το κράτος και την κοινωνία στο σύνολό της. Η ανυπαρξία προστασίας της μητρότητας και του παιδιού, οι τραγικές ελλείψεις στο Σύστημα Υγείας όλων των βαθμίδων, έρχονται ξανά με το δραματικό αυτό περιστατικό στο προσκήνιο.

Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα της θέσης του ΚΚΕ για δημόσιο, δωρεάν και υποχρεωτικό για όλους Πρωτοβάθμιο έλεγχο υγείας, με Κέντρα Υγείας και Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού σε κάθε γειτονιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα εξετάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον πληθυσμό με επισκέψεις κατ' οίκον. Αναδεικνύεται η ανάγκη για Κέντρα Γυναίκας και Παιδιού, στελεχωμένα με γυναικολόγο, παιδίατρο, ψυχολόγο, μαία, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό.

Για να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι η κοπέλα επισκέφτηκε το νοσοκομείο και με τα γνωστά προβλήματα που κυριαρχούν, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανείς δεν αντιλήφθηκε καν την παρουσία της και την κατάστασή της... Από ποιον, τελικά, εγκαταλείπονται ορισμένα παιδιά, αλλά και οι άνθρωποι που τα φέρνουν στον κόσμο;


Ε. Μ.

Περίπου 100 επιβάτες αρνήθηκαν να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου στο τρένο του ΟΣΕ, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα - Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για τις καθημερινές καθυστερήσεις. Το τρένο ακινητοποιήθηκε με εντολή του σταθμάρχη στο σταθμό Αχαρνών. Στο σημείο στάλθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για εξακρίβωση των στοιχείων των επιβατών που αρνούνταν να πληρώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ