ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με γοργά βήματα στην οργάνωση της απεργίας

Συνεχίζονται οι συσκέψεις των Τοπικών Γραμματειών, ενώ ήδη καταγράφονται οι πρώτες απεργιακές αποφάσεις με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων

Η αφίσα για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Η αφίσα για την απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας
Με δυο κεντρικές συσκέψεις στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, μετά την προχτεσινή στην Αθήνα, και με δεκάδες ακόμα περιφερειακές δραστηριότητες, οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν τη μάχη της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 13 του Φλεβάρη.

Στόχος, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να εμπιστευτούν την ίδια τους την πείρα, να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα για το χαρακτήρα και το πραγματικό περιεχόμενο της αναμέτρησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση και να συμμετέχουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην απεργία, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της κλιμάκωσης του αγώνα.

Η σύσκεψη της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ θα γίνει τη Δευτέρα 28/1 στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 29/1, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομόνοιας.

Η μια μετά την άλλη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ παίρνουν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία. Σε συνεδρίασή τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αποφάσισε η απεργιακή συγκέντρωση στις 13 Φλεβάρη να γίνει στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία και καλεί τα σωματεία μέλη του να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

«Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις την απεργιακή κινητοποίηση. Τώρα που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη να καταφέρουμε ακόμη ένα αποφασιστικό χτύπημα σ' αυτή την εχθρική αντιλαϊκή πολιτική της», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα η ταξική διοίκηση του ΕΚΛ.

Την Τετάρτη, τέλος, αναμένεται η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.


ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΩΝ
Στριμώχνονται μέρα με τη μέρα οι εργοδότες

Αποφασιστικά, με αισιοδοξία και ενθουσιασμό, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, συσπείρωση που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, οι μηχανουργοί συνεχίζουν να δίνουν τον απεργιακό τους αγώνα, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους. Με όπλο ακριβώς αυτή την ταξική ενότητα και πάλη και έχοντας στο πλευρό τους ολόκληρο τον κλάδο των μεταλλεργατών και όχι μόνο, έχουν αναγκάσει σε οπισθοχώρηση τους εργοδότες, που αποτελούν και τον πιο σκληρό πυρήνα της εργοδοσίας του κλάδου.

Ηδη μια σειρά επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει με αυτή τη Σύμβαση, της οποίας το πλαίσιο προβλέπει να ισχύσει και σε αυτή την ειδικότητα το 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο (σε πλοία και μαγαζιά), ωράριο που έχουν κατακτήσει οι υπόλοιποι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εδώ και χρόνια και να ανέλθει η ειδικότητά τους από την Α2 κατηγορία τεχνιτών στην Α1, όπου συμπεριλαμβάνονται οι ειδικότητες των ηλεκτροσυγκολλητών, λεβητοποιών και άλλες.

Οι στιγμές που καταγράφει αυτός ο αγώνας είναι μοναδικές. Εργάτες, κυρίως νεολαίοι, τους οποίους οι εργοδότες, με τρομοκρατία εκβιασμούς και πατώντας στην απειρία τους, προσπάθησαν να τους μετατρέψουν σε απεργοσπαστικό μηχανισμό, μόλις ήρθαν σε επαφή με το Συνδικάτο εντάχθηκαν στις ομάδες περιφρούρησης. Χτες επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού κάλεσαν αστυνομικές δυνάμεις για να συλλάβουν συνδικαλιστές που περιόδευαν εκείνη τη στιγμή στο χώρο. Ωστόσο, η επιχείρηση έπεσε στο κενό κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων.


Το ΠΑΜΕ έκοψε την πίτα του

Με την ευχή, που είναι παράλληλα και δέσμευση, για δύναμη, κουράγιο και αποφασιστικότητα μπροστά στους δύσκολους αγώνες που έρχονται για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και την εργατική τάξη, κόπηκε χτες η πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΠΑΜΕ. Στην κοπή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις ταξικές Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα της Αθήνας, των συνταξιουχικών Οργανώσεων, που δεν εγκατέλειψαν ούτε στιγμή το μετερίζι του αγώνα, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος. Δικαιωματικά και αυτονόητα, τα πρώτα κομμάτια της πίτας πήγαν στο ΠΑΜΕ και την εργατική τάξη.

Ενας μπουφές με νόστιμους μεζέδες και καλό κόκκινο κρασί στήθηκε αμέσως μετά, ενώ, τόσο ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, όσο και οι άλλοι συνδικαλιστές, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι αγώνες που έρχονται μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά το ταξικό κίνημα και οι εργαζόμενοι έχουν την πείρα και τη δύναμη να τα καταφέρουν, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την εργατική λαϊκή οικογένεια.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Καταγγέλλει την αυθαιρεσία της πλειοψηφίας

Να αποσύρει το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τις ανακοινώσεις του για τις αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης (20/1) και για τη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά, (22/1), ζητά η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», η οποία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για κατάφωρη διαστρέβλωση και εσκεμμένη παραποίηση της αλήθειας από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ και τον πρόεδρό της Δ. Αρμενάκη. Ο τελευταίος, μετά τη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης, δήλωσε ότι «από πλευράς ΕΣΕΕ μετείχαν το προεδρείο και εκπρόσωποι των παρατάξεων στο ΔΣ».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» δηλώνει ότι με τη συγκεκριμένη διατύπωση επιχειρείται να εμφανιστούν ίδιες όλες οι παρατάξεις, αλλά «ουδείς εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" δε συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση», μόνο οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που υποστηρίζονται από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Προσθέτει επίσης, ότι παρότι στην ανακοίνωση της ΕΣΕΕ για τη γενική συνέλευση στις 20 του Γενάρη, απαριθμούνται προτάσεις θετικές για το Ασφαλιστικό, ωστόσο η ΓΣ αποφάσισε: διεύρυνση της επιτροπής της ΕΣΕΕ για το Ασφαλιστικό με εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και τεχνοκράτες για τη διαμόρφωση θέσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που συζητήθηκαν στη ΓΣ. Πραγματοποίηση της συνάντησης με την υπουργό. Να μην εξαγγελθεί απεργία στις 13/2. Προϋποθέσεις συμμετοχής στον κοινωνικό διάλογο η μη αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών, κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ, όχι μικρότερη από 0,7% του ΑΕΠ ετήσια χρηματοδότηση.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι ο «διάλογος» της κυβέρνησης είναι προσχηματικός και ότι πρότεινε να μη γίνει η συνάντηση στη ΓΣ. Προσθέτει ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη αγώνων και καλεί σε αγωνιστικό «παρών» την Τετάρτη 13 του Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ