ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Στην επιφάνεια ο εργασιακός βούρκος

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα δυο εργαζομένων στην «Ανάσα», οι οποίοι απολύθηκαν επειδή διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους

Την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης δυο νοσηλευτών στη δομή αποασυλοποίησης «Ανάσα» στο κέντρο της Αθήνας, γιατί αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης, αλλά και στις συνθήκες νοσηλείας των «αποασυλοποιημένων» ασθενών, απαίτησαν χτες με νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της δομής συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΟΣΝΙΕ και του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών.

Στη δομή, που λειτουργεί από τον Ιούλη του 2007 ο Αντώνης Βασιλόπουλος πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα (!), νοσηλεύονται πέντε ασθενείς από το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ) και εργάζονται 12 άτομα. Την περασμένη Τετάρτη, ο εργοδότης ανακοίνωσε στους δυο νοσηλευτές ότι απολύονται, χρησιμοποιώντας μάλιστα φαιδρές δικαιολογίες. Οι εργαζόμενοι δεν έκαναν δεκτή την απόλυσή τους, την οποία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική.

Ο εργοδότης από την έναρξη της λειτουργίας της δομής υπέγραψε σύμβαση με τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Ομως, τον περασμένο Νοέμβρη επικαλούμενος ότι σε άλλες δομές δεν πληρώνονται βάσει της ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ, αλλά με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά τις δομές που λειτουργούν οι λεγόμενοι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί μετέβαλε αυθαίρετα δυσμενώς τους όρους εργασίας, μειώνοντας τις αποδοχές των εργαζομένων.

Το Νοέμβρη ξεκίνησε να πληρώνει βάσει της ΚΥΑ τους δυο εργαζόμενους που τώρα επιχειρεί να απολύσει. Και όταν ο ένας νοσηλευτής αντέδρασε, ο εργοδότης τον απείλησε με απόλυση, χρησιμοποιώντας και αντικομμουνιστικές εκφράσεις του τύπου «εδώ δεν περνάνε τα κομμουνιστικά»! Οι μειωμένες αποδοχές επιβλήθηκαν το Δεκέμβρη σε όλους τους εργαζόμενους, ενώ ο εργοδότης τούς ανάγκασε να πάρουν εφτά μέρες άδεια άνευ αποδοχών. Σ' αυτές τις αντεργατικές μεθοδεύσεις αντέδρασαν οι δυο εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι το προσωπικό δουλεύει σε όλα τα πόστα, αλλά και την πλημμελή φροντίδα των νοσηλευόμενων.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων δήλωσαν χτες στον εργοδότη ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανάκληση των απολύσεων και την εφαρμογή της ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ. Νωρίτερα, παρέδωσαν γραπτή καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, τόσο για τις απολύσεις όσο και για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στη δομή.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑμΕΑ
Να ακυρωθεί στην πράξη το νέο πραξικόπημα

Καταγγελία για τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στη λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία να αντιδραστικοποιήσει ακόμα παραπέρα το καταστατικό

Σε αγώνα ενάντια στο νέο πραξικόπημα που ετοιμάζει η πλειοψηφία της ΕΣΑμεΑ, αλλά και για όσα δικαιούνται, καλεί τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους η ΕΣΚ ΑμΕΑ
Σε αγώνα ενάντια στο νέο πραξικόπημα που ετοιμάζει η πλειοψηφία της ΕΣΑμεΑ, αλλά και για όσα δικαιούνται, καλεί τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους η ΕΣΚ ΑμΕΑ
Να ακυρώσουν στην πράξη το νέο πραξικόπημα που ετοιμάζει η λεγόμενη Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), μέσα από το Καταστατικό Συνέδριο που οργανώνει για το Σάββατο 2 Φλεβάρη, προκειμένου να αντιδραστικοποιήσει σε χουντικά πρότυπα το καταστατικό της, καλεί τους ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους με ανακοίνωσή της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΚ ΑμΕΑ). Τονίζει, παράλληλα, ότι γίνεται προσπάθεια να εξοβελιστεί απ' την κρατικοδίαιτη ΕΣΑμεΑ κάθε αγωνιστική φωνή που αντιτάσσεται στην εμπορευματοποίηση των αναγκών των αναπήρων και στη χρησιμοποίηση, προς αυτήν την κατεύθυνση, των ίδιων των αναπηρικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ ΑμΕΑ:

  • Αρνούνται, χρόνια τώρα, να εφαρμόσουν ακόμα κι αυτήν την ανεπαρκή διάταξη του καταστατικού περί εγγραφής, στις οργανώσεις - μέλη της ΕΣΑμεΑ, αυτών που έχουν πιστοποιητικά αναπηρίας από κάποια έστω δημόσια υπηρεσία, αλλά και τον έλεγχο και την εκκαθάριση των μητρώων.
  • Ενώ ποτέ δεν εφάρμοσαν τη διάταξη περί παρουσίας δικαστικού στις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων συλλόγων, εκεί που γινόταν η νοθεία, την καταργούν πλέον οριστικά.
  • Μέσω ενός υπερπλειοψηφικού συστήματος εκλογής, το συνέδριο εξέλεγε, κατά σειρά ψήφων, τα 11 μέλη από τα 33 του γενικού συμβουλίου (ΓΣ) της κεντρικής διοίκησης της συνομοσπονδίας. Ερχονται τώρα, για να μοιράσουν καρέκλες, να αυξήσουν τις έδρες του ΓΣ από 33 σε 49, για ευνόητους λόγους, όμως, μέσω ποσοστώσεων, αφήνουν τη δυνατότητα στο συνέδριο τυπικά να μπορεί να εκλέξει μόνο 8 από τις 49.
  • Για να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την επίδραση της βάσης των γνήσιων αναπηρικών οργανώσεων στις διαδικασίες της Συνομοσπονδίας, τριπλασιάζουν το εκλογικό μέτρο και αυξάνουν σε 4 τα χρόνια πραγματοποίησης του συνεδρίου.

Η ΕΣΚ ΑμΕΑ καλεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να ακυρώσουν στην πράξη το νέο πραξικόπημα. Να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα δικά τους χέρια, να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στους γνήσιους αναπηρικούς συλλόγους και στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Αλλά και να συσπειρωθούν γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους, που χτυπάει τις αιτίες και τους υπεύθυνους των μεγάλων προβλημάτων τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Χωρίς γιατρούς και υποδομές

Οι τεράστιες ελλείψεις έχουν μετατρέψει σε χρυσωρυχεία τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας στην περιοχή

Η πολιτική της εντεινόμενης υποβάθμισης - εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, η οποία έχει απομείνει με 4 γιατρούς (οι τρεις μάλιστα είναι σε αναρρωτική άδεια), σε αντιστοιχία 150.000 κατοίκων. Με βάση ακόμα και την παλιά οργανική σύνθεση, θα έπρεπε να υπάρχουν 6 παθολόγοι, ενώ με βάση τις ανάγκες θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 10, σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών. Για το σύνολο των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να κουκουλώσει τα «κενά» που δημιουργεί η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απέσπασε προσωρινά έναν παθολόγο από το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας, παρά το γεγονός ότι γνώριζε από καιρό το πρόβλημα, όπως καταγγέλλει και το ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό που υπάρχουν και σε υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου έχουν επιπτώσεις τόσο στις συνθήκες εργασίας (εντατικοποίηση, μη καταβολή ρεπό κ.ά.) όσο και στην παροχή των υπηρεσιών υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι η εφημερία για όλο το μήνα στην καρδιολογική κλινική βγαίνει από δύο γιατρούς, δεν υπάρχει νευρολόγος, ενώ λόγω ελλείψεων, δε λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια η ΜΕΘ, παρά το ότι είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα.

Οι εξαγγελίες - διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων του δικομματισμού για λειτουργία νέου νοσοκομείου δεν έχουν υλοποιηθεί εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια βρίσκονται ακόμη στα μπετά. Την ίδια ώρα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η εισβολή των ιδιωτών σε αυτή καλά κρατεί. Σημαντική μερίδα των κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες του καταφεύγει σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που αποτελούν μια ακόμη πηγή λεηλασίας του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος και των Ταμείων, ενώ και ο τομέας της σίτισης και της καθαριότητας του νοσοκομείου έχει παραδοθεί σε ιδιώτες.

Θάνατος 4χρονου από μηνιγγίτιδα

Ενα αγοράκι ηλικίας 4 ετών πέθανε το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης από μηνιγγίτιδα. Το παιδί είχε μεταφερθεί το πρωί της Πέμπτης στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, καθώς και σε ιδιώτη γιατρό, αλλά κανείς δε διέγνωσε από τι έπασχε. Στις 5 το απόγευμα, οι συγγενείς του μετέφεραν το αγοράκι ξανά στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν εξανθήματα στο σώμα του και άλλα συμπτώματα που παρέπεμπαν σε οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα. Το παιδί εξέπνευσε στις 9 το βράδυ, ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία από το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του με αεροσκάφος στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ