ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Πέμπτη η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Εχασε τη μάχη για τη ζωή χτες, στις 5.15 το πρωί, στο σπίτι του, όπως το επιθυμούσε, και μετά από 8μηνη μάχη με τον καρκίνο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Από χτες, έχει κηρυχτεί στη χώρα 4ήμερο πένθος, ενώ την Πέμπτη, ημέρα της κηδείας, θα είναι αργία για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

Η ταφή θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στις 10 το πρωί, με τιμές αρχηγού κράτους. Η σορός του Αρχιεπισκόπου εκτίθεται σε 3ήμερο προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στην έκτακτη χτεσινή συνεδρίασή της, κήρυξε, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, «χηρεύοντα τον αρχιεπισκοπικό θρόνο» και όρισε σύγκληση της Ιεραρχίας στις 7 Φλεβάρη, για εκλογή νέου αρχιεπισκόπου.

Η περιπέτεια της υγείας του Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε στις 9 Ιούνη με τη νοσηλεία του στο Αρεταίειο. Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση από τον γιατρό Δ. Βώρο για την αντιμετώπιση της στένωσης του αυλού του εντέρου και παραμένει 13 μέρες στην εντατική.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, διαγνώστηκε στο συκώτι πρωτοπαθές νεόπλασμα (ηπάτωμα), ενώ στο παχύ έντερο, που εγχειρήθηκε, το πρόβλημα ήταν ένας πολύποδας που ήδη είχε κάνει αλλαγή προς αδενοκαρκίνωμα. Στις 18 Αυγούστου και μετά από απόφασή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναχωρεί για το Μαϊάμι για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος από τον καθηγητή Α. Τζάκη. Η μεταμόσχευση δε γίνεται τελικά, γιατί όταν στις αρχές Οκτώβρη επιχειρείται, μετά και την ανεύρεση του μοσχεύματος, διαπιστώνονται μεταστάσεις στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επέστρεψε στην Ελλάδα στις 26 Οκτώβρη και συνέχισε τη θεραπευτική αγωγή του με φάρμακα, μέχρι τέλους.

Συλλυπητήρια

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τηλεγράφημά της προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώνει: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου». Τη θλίψη τους για το θάνατο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, οι αρχηγοί των κομμάτων, εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και θρησκειών.

Η Βουλή

Ειδική συνεδρίαση στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, όπου μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Σπύρος Χαλβατζής, δήλωσε ότι «το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην Εκκλησία της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος «ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που υπηρέτησε με συνέπεια τους στόχους της εκκλησίας», πραγματοποιώντας «συχνές παρεμβάσεις και για πολιτικά ζητήματα». Συνέχισε λέγοντας πως «όπου κρίναμε ότι έπρεπε να ασκήσουμε αντίλογο το κάναμε». Επίσης, θύμισε ότι ήταν ο πρώτος αρχιεπίσκοπος που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, όπου «θέσαμε την άποψή μας για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους».

«Η Βουλή πενθεί μαζί με την εκκλησία της Ελλάδας», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ενώ το λόγο πήραν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκ μέρους της ΝΔ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Λεβέντης και εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Κ. Αϊβαλιώτης.

Ποιος ήταν

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης), γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939 από προσφυγική οικογένεια από την Ανδριανούπολη. Ελαβε πτυχίο Νομικής και πτυχίο Θεολογίας. Ηταν διδάκτωρ της Θεολογίας, πτυχιούχος της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης της ιταλικής και γερμανικής. Σπούδασε επίσης βυζαντινή μουσική.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1961 και πρεσβύτερος το 1965. Χρημάτισε γραμματέας και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου και Σεραφείμ.

Το 1974 εκλέχτηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ σε ηλικία 35 χρονών (24 χρόνια παρέμεινε στο Βόλο).

Το 1998 εκλέχτηκε από την Ιεραρχία Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εναλλακτική προοπτική ... απροσδιόριστη

Υπό το σύνθημα «για μια νέα πλειοψηφία» ως προϋπόθεση για την ανάληψη και κυβερνητικών ευθυνών από το Συνασπισμό, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του Κόμματος δίνουν τη μάχη της διεκδίκησής της, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προσυνεδριακές διαδικασίες μπροστά στο 5ο τακτικό Συνέδριο που αρχίζει στις 7 του Φλεβάρη.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», εκτιμά ότι «η προοπτική μιας εναλλακτικής κυβέρνησης της αριστεράς φαίνεται μακρινή», αλλά «οι συνθήκες ωριμάζουν πιο γρήγορα απ' όσο μπορεί κανείς να προβλέψει» και ότι αν η τάση αποδυνάμωσης του δικομματισμού συνεχιστεί τότε αυτός «προφανώς θα χρειαστεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Σ' αυτό το ενδεχόμενο εμείς δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα ούτε να το ξορκίζουμε φοβούμενοι να αντιμετωπίσουμε ευθύνες»... Ο Αλ. Τσίπρας διαμηνύει σε κάθε ενδιαφερόμενο να παραλάβει το μήνυμα ότι η «αριστερά» την οποία ο ίδιος πρεσβεύει «πρέπει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων». Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ απεύχεται τα σενάρια ρήξης και... εύχεται «να αποκτήσει επιτέλους σαφή θέση πάνω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε» (...) «ώστε να ξέρουμε τόσο εμείς όσο και όλοι οι πολίτες σε ποια όχθη του ποταμού κατατάσσεται, σ' αυτήν του συστήματος που φαίνεται να καταρρέει ή σε αυτή των δυνάμεων που θέλουν μια εναλλακτική προοπτική».

Για μια «νέα πλειοψηφία με την αριστερά πρωταγωνίστρια» κάνει λόγο και ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται «οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε προγραμματική ανανέωση». Οπως αναφέρει αυτό «αφορά και τον Συνασπισμό (...) πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας». Κατέληξε σημειώνοντας «εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση σε μια προοπτική ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων με προγραμματικούς όρους».

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΝ τόνισε ότι «το κεντρικό πρόβλημα είναι το παρατηρούμενο σοβαρό έλλειμμα πολιτικού προβληματισμού και πολιτικής συζήτησης στις οργανώσεις του. Προσβλέπουμε σε ένα κόμμα στο οποίο τα μέλη συνδιαμορφώνουν τις απόψεις τους στις κομματικές συζητήσεις, συμμετέχουν ενεργά στην επεξεργασία και τη διαμόρφωση της πολιτικής του», ενώ αφήνει αιχμές λέγοντας «ανανέωση σημαίνει πάνω απ' όλα βαθιά τομή στην οργάνωση και λειτουργία του κόμματος».

Αλλωστε και ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας χτες σε παρουσίαση βιβλίου δήλωσε «έρχεται η ώρα της Αριστεράς για να κλείσει τον κύκλο της μεταπολίτευσης. Η κρίση του δικομματικού πολιτικού συστήματος κάνει την Ελλάδα τον "αδύναμο κρίκο" του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου και θέτει τη συνασπισμένη ριζοσπαστική αριστερά εμπρός στις μεγάλες ευθύνες της». Ισως, αναλογιζόμενος αυτές τις ευθύνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Λαλιώτη πριν από το συνέδριο του ΣΥΝ.

ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Στα 60 χρόνια ίδρυσης του κολαστηρίου

Πέρασαν 60 χρόνια, από τη μέρα, στις 29 του Γενάρη 1948, που το μεταπελευθερωτικό, μοναρχοφασιστικό καθεστώς με τις εντολές των Αμερικάνων επικυρίαρχων, «εγκαινίαζε» το στρατόπεδο των πολιτικών εξορίστων στη Μακρόνησο το ΒΕΤΟ-ΕΣΑΪ. Ηδη, από τον Απρίλη του 1947 είχε αρχίσει τη λειτουργία για τους φαντάρους του ΑΕΤΟ. Ηταν η κυβέρνηση Σοφούλη... που, κάτω από τις οδηγίες των τοποτηρητών των Αμερικάνων (Βαν-Φλιτ Γουίκαμ κι άλλων), προχώρησε στη δημιουργία του «σύγχρονου Παρθενώνα» όπως τον ονόμασαν οι τότε αστοί πολιτικοί, «αναμόρφωσης» των λαϊκών αγωνιστών, δηλαδή το τσάκισμα της συνείδησης με άπειρα βασανιστήρια που αποτελεί την πιο μελανή κηλίδα στην ιστορία του τόπου μας.

Σα να μην έφταναν όλα τα δεινά που αντιμετώπιζε ο κόσμος, οι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, οι κομμουνιστές οι Αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με τα στρατοδικεία, τις εκτελέσεις, τους διωγμούς, θέλησαν να δημιουργήσουν και τέτοια στρατόπεδα αναμόρφωσης. Ετσι στη Μεταβαρκιζιανή εκείνη περίοδο, όσοι είχαν παλέψει να διώξουν τον κατακτητή και να ελευθερώσουν την πατρίδα διώκονταν, φυλακίζονταν, ενώ όσοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς είχαν όλες τις εύνοιες, ήταν τα αγαπημένα παιδιά της κυβέρνησης, οι «γνήσιοι πατριώτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ