Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εναλλακτική προοπτική ... απροσδιόριστη

Υπό το σύνθημα «για μια νέα πλειοψηφία» ως προϋπόθεση για την ανάληψη και κυβερνητικών ευθυνών από το Συνασπισμό, οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του Κόμματος δίνουν τη μάχη της διεκδίκησής της, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι προσυνεδριακές διαδικασίες μπροστά στο 5ο τακτικό Συνέδριο που αρχίζει στις 7 του Φλεβάρη.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», εκτιμά ότι «η προοπτική μιας εναλλακτικής κυβέρνησης της αριστεράς φαίνεται μακρινή», αλλά «οι συνθήκες ωριμάζουν πιο γρήγορα απ' όσο μπορεί κανείς να προβλέψει» και ότι αν η τάση αποδυνάμωσης του δικομματισμού συνεχιστεί τότε αυτός «προφανώς θα χρειαστεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Σ' αυτό το ενδεχόμενο εμείς δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα ούτε να το ξορκίζουμε φοβούμενοι να αντιμετωπίσουμε ευθύνες»... Ο Αλ. Τσίπρας διαμηνύει σε κάθε ενδιαφερόμενο να παραλάβει το μήνυμα ότι η «αριστερά» την οποία ο ίδιος πρεσβεύει «πρέπει να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων». Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ απεύχεται τα σενάρια ρήξης και... εύχεται «να αποκτήσει επιτέλους σαφή θέση πάνω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε» (...) «ώστε να ξέρουμε τόσο εμείς όσο και όλοι οι πολίτες σε ποια όχθη του ποταμού κατατάσσεται, σ' αυτήν του συστήματος που φαίνεται να καταρρέει ή σε αυτή των δυνάμεων που θέλουν μια εναλλακτική προοπτική».

Για μια «νέα πλειοψηφία με την αριστερά πρωταγωνίστρια» κάνει λόγο και ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται «οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε προγραμματική ανανέωση». Οπως αναφέρει αυτό «αφορά και τον Συνασπισμό (...) πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας». Κατέληξε σημειώνοντας «εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση σε μια προοπτική ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων με προγραμματικούς όρους».

Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του ΣΥΝ τόνισε ότι «το κεντρικό πρόβλημα είναι το παρατηρούμενο σοβαρό έλλειμμα πολιτικού προβληματισμού και πολιτικής συζήτησης στις οργανώσεις του. Προσβλέπουμε σε ένα κόμμα στο οποίο τα μέλη συνδιαμορφώνουν τις απόψεις τους στις κομματικές συζητήσεις, συμμετέχουν ενεργά στην επεξεργασία και τη διαμόρφωση της πολιτικής του», ενώ αφήνει αιχμές λέγοντας «ανανέωση σημαίνει πάνω απ' όλα βαθιά τομή στην οργάνωση και λειτουργία του κόμματος».

Αλλωστε και ο Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας χτες σε παρουσίαση βιβλίου δήλωσε «έρχεται η ώρα της Αριστεράς για να κλείσει τον κύκλο της μεταπολίτευσης. Η κρίση του δικομματικού πολιτικού συστήματος κάνει την Ελλάδα τον "αδύναμο κρίκο" του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου και θέτει τη συνασπισμένη ριζοσπαστική αριστερά εμπρός στις μεγάλες ευθύνες της». Ισως, αναλογιζόμενος αυτές τις ευθύνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Λαλιώτη πριν από το συνέδριο του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ