Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μίζες» άνω των 100 εκατ. ευρώ από τη «Siemens»

«Μίζες» άνω των 100 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια από τον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Siemens», με αποδέκτες τα κομματικά ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ιδιαίτερα την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2004 - αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Τύπου.

Οπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, οι μάρτυρες που κατέθεσαν για την υπόθεση «Siemens» στην Εισαγγελία Μονάχου, την Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος Βαυαρίας και την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βέρνης, υποστηρίζουν ότι οι «μίζες» από «μαύρα ταμεία» τραπεζών στην Ελβετία, την Κύπρο, το Μόναχο, το Λιχνεστάιν και την Αυστρία, δε διοχετεύτηκαν μόνο στον τομέα των επικοινωνιών, αλλά και στα ολυμπιακά έργα. Κατά τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνται στοιχεία της δικογραφίας της γερμανικής δικαιοσύνης, όπως αυτά προκύπτουν από μαρτυρίες και απολογίες, αλλά κυρίως από την άρση του τραπεζικού απορρήτου για ύποπτους λογαριασμούς και «μαύρες» εταιρείες: Το πολιτικό χρήμα διοχετεύτηκε στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δωροδοκήθηκαν Ελληνες υπουργοί (Αμυνας, Δημόσιας Τάξης και Αθλητισμού) με τη διαμεσολάβηση αχυράνθρωπων και δόθηκαν μπαξίσια σε κρατικούς παράγοντες. Υπήρξε «λάδωμα» για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και επιτήρησης των κατοίκων της Αττικής (το γνωστό C4I ) και για άλλα εξοπλιστικά συμβόλαια. Δόθηκαν «μίζες» σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ και των θυγατρικών του στο εξωτερικό. Πίσω απ' αυτές φαίνεται - σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - «ότι βρίσκονται οι "αμαρτωλές" προγραμματικές συμφωνίες με απευθείας αναθέσεις».

Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για «μια τεράστια υπόθεση επιχειρηματικής διαφθοράς», καθώς η «Siemens», προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαια από 160 χώρες, είχε στήσει ολόκληρο μηχανισμό εταιρειών «ειδικής αποστολής», διαχείρισης μαύρου χρήματος, εικονικών συμβάσεων και χρηματαποστολών για την παράδοση μιζών.

Σίγουρα η υπόθεση της «Siemens» γεννά πολλά ερωτηματικά, αλλά εκείνο που επιβεβαιώνει, είναι ότι τη διαφθορά τη «γεννούν η πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ