Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ευρωπαϊκό «καρότο και μαστίγιο» για τη Σερβία

Σε ασφυκτικές πιέσεις προς το σερβικό λαό, ενόψει και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, προχωρά η Ευρωπαϊκή Ενωση, «τάζοντας» μια νεφελώδη «ευρωπαϊκή προοπτική», πλειοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο υπέρ του «φιλοδυτικού» υποψήφιου Προέδρου. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι συναντήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες, φρόντισαν να δείξουν στους Σέρβους και το «ευρωπαϊκό μαστίγιο», προωθώντας την απόφαση για δημιουργία και αποστολή ευρωπαϊκής «ειρηνευτικής» δύναμης, που θα εγγυηθεί την πράξη απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, η οποία είναι έτοιμη.

Συμμέτοχη στους ευρωπαϊκούς εκβιασμούς κατά του Βελιγραδίου είναι και η Ελλάδα, καθώς η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, εμφανίστηκε να πρωτοστατεί στην προώθηση της «ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πλην της Ολλανδίας, τάσσονται υπέρ της υπογραφής του Συμφώνου Σταθερότητας και Συνεργασίας της Σερβίας με την ΕΕ.

Η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της περιέγραψε «κομψά» τον εκβιασμό λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο η ΕΕ να στείλει προς τη Σερβία και το σερβικό λαό το μήνυμα ότι επιθυμεί μια «ευρωπαϊκή Σερβία». Οπως δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός, οι 26 χώρες της ΕΕ συμφωνούν να υπογραφεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Συνεργασίας τώρα. Ωστόσο, υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Ολλανδίας και μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς ομοφωνία. Ως εκ τούτου, ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη, το Συμβούλιο αναζητεί «εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να στείλουμε το μήνυμα που όλοι επιθυμούμε».

Η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι το Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογραφεί μια ενδιάμεση συμφωνία με τη Σερβία, η οποία θα έχει ουσιαστικά οφέλη για τη χώρα, κυρίως οικονομικής φύσης, ενώ, παράλληλα, η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει και τη φιλελευθεροποίηση στο θέμα της βίζας.

Επιπλέον, στο περιθώριο του Συμβουλίου η Ντ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γιέρεμιτς, καθώς και με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά στη Σερβία.

Μέση Ανατολή

Εξάλλου, η κατάσταση στη Γάζα και η δράση την οποία μπορεί να αναλάβει η ΕΕ απασχόλησαν ιδιαίτερα το χτεσινό Συμβούλιο.

Οπως δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, «η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστούν τα περάσματα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, τα οποία θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής για να υπάρξει μία εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η κλιμάκωση της έντασης και οι βίαιες, έντονες συγκρούσεις, με θύματα αθώους πολίτες, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση. Από ανθρωπιστικής πλευράς, βρισκόμαστε στα πρόθυρα καταστροφής, η οποία πρέπει πάση θυσία να σταματήσει. Η εξαθλίωση και το μίσος των λαών ουσιαστικά διαιωνίζονται και οι προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών ουσιαστικά δεν εισακούονται», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη.

Η Ντ. Μπακογιάννη είπε ότι η κατάσταση σε όλη την περιοχή δεν είναι θετική και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις.

«Ως χώρα θα είμαστε όσο μπορούμε παρόντες. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει, βεβαίως πάντα στο πλαίσιο της ΕΕ και μέσα από προσπάθειες να υπάρξει νηφαλιότητα στην περιοχή», τόνισε η Ελληνίδα υπουργός, και κατέληξε λέγοντας: «Η διαδικασία της Ανάπολης δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπονομευθεί. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει καν αρχίσει η ουσιαστική διαδικασία. Υπήρξαν επαφές μεταξύ των ηγετών, αλλά ουσιαστική συζήτηση, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων, είναι δύσκολο να υπάρχει και γι' αυτό χρειάζεται να κάνουμε όλες τις προσπάθειες και από πλευράς ΕΕ, για να προωθήσουμε τη διαδικασία αυτή».

Ευρωστρατός στο Τσαντ

Την αποστολή των 3.500 ανδρών του Ευρωστρατού σε Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέσα στις επόμενες μέρες ενέκρινε, επίσης, το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με πρόσχημα την «προστασία» των προσφύγων της περιοχής και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι πρώτοι 400 (Γάλλοι ως επί το πλείστον) στρατιώτες της υπό ιρλανδική διοίκηση δύναμης θα αναχωρήσουν για την πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, την 1η του Φλεβάρη. Συμμετοχή στην αποστολή του Ευρωστρατού στην κεντρική Αφρική θα έχουν με διάφορους τρόπους (στρατιώτες ή επιμελητειακή βοήθεια) και άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ