Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τραβούν στα άκρα την εσωκομματική διαμάχη

Σαν να ζουν ακόμα στις 10 Νοέμβρη του 2007 κινούνται στο ΠΑΣΟΚ. Οι εσωκομματικές απειλές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τον πρόεδρο του κόμματος Γ. Παπανδρέου και τους περιστοιχιζόμενους γύρω του, να βάλλουν ευθέως εναντίον του Ε. Βενιζέλου, ότι φραξιονίζει.

Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας την Κυριακή σε προσυνεδριακή τους συγκέντρωση στο Ιλιον, κατ' αρχάς επιτέθηκε στους σημερινούς κυβερνώντες ότι «ενισχύουν παράγοντες παρασιτικούς (...) Εμποδίζουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο». Αρνείται δηλαδή να παραδεχτεί ότι τη σήψη καλλιεργεί πρωτίστως η πλουτοκρατία καθώς από εκεί καρπούται κέρδη. Εταξε τα καλύτερα αν γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, αποσιωπώντας τα δικά τους πεπραγμένα, λέγοντας π.χ. ότι «είναι αυτή η πολιτική, της ΝΔ, που δίνει την ευκαιρία σε αεριτζήδες, να βγάζουν σε μια ώρα συναλλαγής όσα δε βγάζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες μισθωτών και εργαζομένων στη δυτική Αττική σε μια ολόκληρη χρονιά». Ωστόσο και πόσοι αεριτζήδες θησαύρισαν στο Χρηματιστήριο και όχι μόνον επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ;

Ακολούθως, ξιφούλκησε εναντίον του εσωκομματικού εχθρού. Οτι «δεν υπάρχει χώρος και περιθώριο ν' αναβιώσουμε τις συγκρούσεις που λύσαμε στις 11 Νοεμβρίου». Οτι η πορεία του ΠΑΣΟΚ «δε δίνει περιθώρια ανάπτυξης προσωπικών στρατηγικών. Δε δέχεται εσωτερικές αντιπολιτεύσεις ή λευκές απεργίες βασικών στελεχών απέναντι στη ΝΔ. Δεν αποδεχόμαστε στρατηγικές ήττας. Δε δέχεται ο προοδευτικός Ελληνας σήμερα, να βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ με φράξιες, με κόμματα μέσα στο κόμμα, με παρασυναγωγές στο όνομα του διαλόγου. Οπως δε δέχεται να υποβαθμίζεται σκόπιμα η αντιπολιτευτική μας δραστηριότητα (...) Και όσοι θεωρούν ότι θα πάρουν τη ρεβάνς μετά την 11η Νοεμβρίου, είναι γελασμένοι. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ απαιτεί ενότητα και συντεταγμένη πορεία (...) Οχι ένα "σκορποχώρι", που μπορεί ο καθένας να κόβει κομμάτι για τον εαυτό του (...) Και όποια παρέκκλιση από τον δρόμο αυτό, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Εμμεσα απείλησε τους βενιζελικούς και ο ταγμένος στο πλευρό Παπανδρέου, Χρ. Πολυζωγόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι θα είναι «ή μαζί, αλλά μαζί, ή χώρια». Ο Μ. Ανδρουλάκης - εναντίον κι αυτός της σύστασης «ομίλου προβληματισμού» από τον Ε. Βενιζέλο - αναρωτήθηκε ρητορικά αν «τώρα είμαστε για μικρομάγαζα;», ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «χρειάζονται πολλοί στρατιώτες, όχι πολλοί στρατηγοί».

Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι «ο κίνδυνος της διάσπασης υπάρχει ανάμεσά μας εδώ και πάρα πολύ καιρό». Κι ότι η ίδρυση ομίλου από τους βενιζελικούς «ακτινογραφεί τη σύσταση ενός κόμματος μες το κόμμα». Η Β. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι «αν κάποιοι βάζουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις πάνω από την ενότητα του κόμματος, τότε αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους». Ο δε Θ. Πάγκαλος, πετώντας το «μπαλάκι» στον Ε. Βενιζέλο, είπε: «πρέπει να προσπαθήσεις για να επιτύχεις τη διαγραφή σου στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πολύ δύσκολο».

Οι βουλευτίνες του κόμματος Ε. Τσουρή και Σ. Μερεντίτη θορυβημένες επειδή τις εμφάνισαν έτοιμες να προσχωρήσουν σε κόμμα Βενιζέλου, το διέψευσαν.

Οι «δηλωμένοι» βενιζελικοί βουλευτές τηρούν ηπιότερους τόνους, λέγοντας ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει. Η ανακοίνωση του περιώνυμου ομίλου φαίνεται να αναβάλλεται για τα μέσα Φλεβάρη, ενώ αναμένουν την προγραμματισμένη πρώτη δημόσια ομιλία του Βενιζέλου στις 7 Φλεβάρη σε παρουσίαση βιβλίου του.

Εμφανιζόμενος ωστόσο ως «πορτ παρόλ» του, ο αποχωρήσας από τον ΣΥΝ για να ενταχθεί στο «ρεύμα» του, Μ. Κοψίδης, δήλωνε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», ότι «λευκή απεργία δεν υπάρχει κατ' αρχήν, διότι πρόσφατα, τις προηγούμενες μέρες, έγινε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, για όλα αυτά τα ζητήματα. Και ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος μίλησε και όλα τα στελέχη, οι βουλευτές που στηρίζουν το ρεύμα μιλήσανε. Αντίθετα, από την άλλη μεριά είχαμε. Δεν υπάρχει λευκή απεργία, απλώς ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος έχει δεχτεί το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου και αφήνει το Γιώργο Παπανδρέου να ασκήσει την πολιτική του. Αλλά η πολιτική του και σε επίπεδο γενικότερο πολιτικό είναι αδιέξοδη, αλλά είναι και αυτό το δράμα το εσωκομματικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ