Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων θα οικοδομηθεί η φιλολαϊκή προοπτική

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»

«Για να έχει αποτέλεσμα ο απεγκλωβισμός υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, πρέπει να χτυπηθεί και η πολιτική που εκφράζει ο δικομματισμός, δηλαδή η πολιτική που εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας ότι στις εκλογές εκφράστηκε ένα μικρό ρήγμα στο δικομματισμό, ενώ υπήρξε ενίσχυση του ΚΚΕ, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως «πρέπει να αναπτυχθεί αποφασιστικά το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Εκεί αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων, εκεί οικοδομείται η προοπτική υπέρ του λαού, εκεί παρεμποδίζονται τα κυβερνητικά μέτρα που καρατομούν λαϊκά δικαιώματα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε σε ό,τι αφορά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία», ότι «εμπεριέχει το στοιχείο της ριζοσπαστικοποίησης των συνειδήσεων, ώστε να απορρίπτεται το ψευτοδίλημμα "μονοκομματική κυβέρνηση υπέρ του κεφαλαίου ή να βάλει άλλα ρούχα ο Μανωλιός". Το δίλημμα είναι: πάλη για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία ή υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου. Ενδιάμεσοι δρόμοι δεν υπάρχουν, όπως αποδείχτηκε σε μια σειρά χώρες».

Αλλωστε, όπως επισήμανε παρακάτω, «οι σχεδιασμοί της πλουτοκρατίας και για δημιουργία άλλου κόμματος αποσκοπούν στο μασκάρεμα του πολιτικού συστήματος, για να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ο δικομματισμός αποτελεί έναν πόλο, αντιλαϊκό. Ο διπολισμός αποτελεί τον ίδιο πόλο με άλλη μορφή. Ο λαός πρέπει να χτίσει το δικό του, σε αντιπαράθεση με αυτούς».

Σε άλλη ερώτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «την πολιτική της ΝΔ μόνο το ΚΚΕ την αντιπαλεύει επί της ουσίας. Γιατί από τα σημερινά κόμματα μόνο το ΚΚΕ επιδιώκει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της». Και παρακάτω τόνισε «δεν έχουμε πολιτική του γλυκού νερού, πολιτική των εντυπώσεων» (...) «Συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο όταν δύο κόμματα έχουν κοινή κατεύθυνση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε διαφορετική στρατηγική - πολιτική γραμμή. Το αναγνωρίζουν κι εκείνοι, αλλά μετά το "ξεχνούν". Μην ξεχνάτε ότι έχουν ανοιχτά πει ότι προϋπόθεση συνεργασίας με το ΚΚΕ είναι η πολιτική ήττα του». Εξάλλου, όπως σημείωσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκό κόμμα. Επειτα είναι αφερέγγυος. Τη μια μέρα μιλάει για συνεργασία, την άλλη λέει ότι πρέπει να νικηθεί το ΚΚΕ, την τρίτη μιλάει για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την επόμενη λέει ότι δεν το είπε».

Σχετικά με το θέμα των ημερών, τη διαφθορά, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι αυτή «έχει εχθρό της το ισχυρό ταξικό κίνημα που διεκδικεί τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων και ταυτόχρονα παρεμβαίνει και ελέγχει. Τέτοιο κίνημα χρειάζεται και όχι αυτό που θέλει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δηλαδή κίνημα στήριξης και ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ για να γίνει κυβέρνηση, ή για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα όταν θα είναι πια στην κυβέρνηση. Φυσικά, η αντιμετώπιση της διαφθοράς προϋποθέτει την ανατροπή της πολιτικής που την παράγει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ζητούμενο είναι η ένταση των λαϊκών αγώνων (2008-02-06 00:00:00.0)
Τώρα πρέπει να γίνει το βήμα! (2007-09-06 00:00:00.0)
Περί «συμπαθειών»... (2007-07-31 00:00:00.0)
«Απαντάμε στο σήμερα, οραματιζόμαστε το αύριο» (2007-07-20 00:00:00.0)
Ωθηση στους νέους αγώνες για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης (2005-12-02 00:00:00.0)
Υπεύθυνη ψήφος για το Λαϊκό Μέτωπο (2000-02-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ