Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα «επεισόδια» στον εκδοτικό πόλεμο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο εκδοτικός πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματιών στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, παρασύροντας στη δίνη του και τα πολιτικά κόμματα που διαπλέκονται μαζί τους.

Ο πόλεμος αυτός που έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου όχι μόνο δεν κόπασε, όπως ανέμεναν και επιδίωκαν ορισμένοι, αντίθετα οξύνθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων στρατοπέδων, τα οποία ενισχύονται από περιστασιακούς συμμάχους. Ο αντίκτυπος είναι σοβαρός και για το αστικό σύστημα εξουσίας, που λόγω της αδιαμφισβήτητης διαπλοκής του με τους μεγαλοεκδότες και μεγαλοδημοσιογράφους βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας και διαρκούς απαξίωσης.

Το Σαββατοκύριακο προστέθηκαν νέα επεισόδια στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ του «Πρώτου Θέματος» και του συγκροτήματος Λαμπράκη, αλλά και της εφημερίδας «Το Παρόν».

Το «Πρώτο Θέμα» έβαλε ξανά στο στόχαστρο το «Μέγκα» και αξιοποιώντας τη συνομιλία Δ. Καμπουράκη - Στ. Χίου, κυκλοφόρησε με τίτλο «ΜΕGΑλοι ψεύτες». Παράλληλα, εμπλέκει και τον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος, όπως γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ, «διατηρεί στενές σχέσεις με το συγκρότημα Λαμπράκη και το Μεγάλο Κανάλι» και έχουν κοινό στόχο «να πλήξουν το Πρώτο Θέμα». Σε άλλο ρεπορτάζ, η εφημερίδα αναφέρεται σε προεκλογικό δάνειο 95 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στο Μέγαρο Μουσικής με εγγύηση του Δημοσίου. Ακόμα, επανέρχεται στη βίλα Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι, επισημαίνοντας ότι παρέμβηκε ο εισαγγελέας για το ιδιωτικό λιμάνι. Μάλιστα, σε δισέλιδο άρθρο του με τίτλο «Ο Κοσκωτάς plus όλων των Κοσκωτάδων», ο Θ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει τον εκδότη του «Βήματος» Στ. Ψυχάρη ως «ο Κοσκωτάς plus όλων των Κοσκωτάδων» και θεωρεί ότι είναι «ο ιθύνων νους πίσω από την παράνομη επιχείρηση όλου του "συστήματος" να πλήξει το "Πρώτο Θέμα"». Στο ίδιο άρθρο θέτει πέντε ερωτήματα για τον εκδότη του «Βήματος»:

«- Πως πληρώνει 4 εκατ. ευρώ το χρόνο δόση του δανείου ο Σταύρος Ψυχάρης όταν δηλώνει... δε δηλώνει 250.000 ευρώ εισόδημα στην Εφορία;

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι προεκλογικά δόθηκε δάνειο 95 εκατ. ευρώ στο Μέγαρο Μουσικής με... εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου;"

- Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η πρωτοφανής χαριστική δανειοδότηση του Χρήστου Λαμπράκη, του Μεγάρου Μουσικής και του Σταύρου Ψυχάρη από τις τράπεζες και το κράτος συνδέεται με τα χτυπήματα στο ΠΑΣΟΚ;

- Με τι μεθόδους ο Στ. Ψυχάρης αγόρασε το υπερπολυτελές διαμέρισμά του στο Κολωνάκι από το ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν", του οποίου τυγχάνει και μέλος του ΔΣ;

- Πόσα ακόμη σπίτια και πόσες εταιρείες διαθέτει σε όλο τον κόσμο ο Σταύρος Ψυχάρης;».

Υπόκοσμος και παρακμή

Το «Βήμα της Κυριακής» κάτω από τον εύληπτο τίτλο «Υπόκοσμος και παρακμή απαξιώνουν τον δημόσιο βίο», επισημαίνει την «κατακραυγή για τα σκουπίδια της πολιτικής και της δημοσιογραφίας», φωτογραφίζοντας το «Πρώτο Θέμα». Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα γράφει χαρακτηριστικά: «Υπόκοσμος και παρακμή πλήττουν το δημόσιο βίο και οδηγούν σε απαξίωση το πολιτικό σύστημα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα σκουπίδια της πολιτικής και της δημοσιογραφίας πνίγουν κυριολεκτικά τον τόπο. Ηδη η κατακραυγή που ξεσηκώνεται εναντίον τους αποτελεί την πρώτη υγιή αντίδραση της κοινωνίας στα φαινόμενα σήψης και υποβάθμισής της».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο του Αντ. Καρακούση με τίτλο «Χιονοστιβάδα απειλεί τα κόμματα» και το οποίο καταλήγει ως εξής: «Ολα πάντως βεβαιώνουν ότι η πολιτική σκηνή έχει πάρει φωτιά. Τα αδιέξοδα είναι εμφανή. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, ο πρωθυπουργός αμφισβητείται, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κερδίζει και η Αριστερά κινείται. Οι διεργασίες είναι δεδομένες, τα σενάρια είναι υπαρκτά και οι παρτίδες σκακιού πολλαπλές...».

Στο «χορό» και «Το Παρόν της Κυριακής» που επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Θ. Αναστασιάδης απάντησε σε τηλεφώνημα φίλου του Ζαχόπουλου, λίγο πριν αυτός προχωρήσει στην απόπειρα αυτοκτονίας, ότι «την Κυριακή θα δει τις φωτογραφίες στην εφημερίδα» (σ.σ. στο «Πρώτο Θέμα»). Ο Θ. Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του διαψεύδει την οποιαδήποτε επικοινωνία του με τον Ζαχόπουλο ή μέσω τρίτου και χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «άθλιο, υποβολιμιαίο και σκόπιμο» και δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη «κατά του Μάκη Κουρή και της εφημερίδας του με κάθε νόμιμο μέσο».

Η «Καθημερινή» σε πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Θεσμοί και πολιτική όμηροι της μιντιακής ζούγκλας», επισημαίνει: «Ανθρωποι αμφισβητήσιμου ήθους και αμφιβόλου παρελθόντος αντί να βρίσκονται εκτός του χώρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σήμερα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του. Η τροπή που παίρνει η υπόθεση Ζαχόπουλου αναδεικνύει με τον εμφανέστερο τρόπο την ομηρία της πολιτικής ζωής από την ανέλεγκτη μιντιακή εξουσία. Οι συναλλαγές και οι εκβιασμοί είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου μιας διαρκούς και σκανδαλώδους σχέσης της εκτελεστικής με την αποκαλούμενη τέταρτη εξουσία».

  • Σε διάψευση του «Πρώτου Θέματος» όσον αφορά την αγορά διαμερίσματος από το «Ερρίκος Ντυνάν» προχώρησε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» Α. Μαρτίνης. «Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, ουδέποτε αυτό ανήκε καθ' οιονδήποτε τρόπο είτε στο Κοινωφελές Ιδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν», είτε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό γενικότερα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του..

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ