ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΦΛΕΒΑΡΗ
Καθημερινή δράση από τα ταξικά συνδικάτα

Συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε όλη τη χώρα

Επιδιώκοντας η απεργία στις 13 Φλεβάρη να δώσει ηχηρή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, μετά και την προκλητικότητα με την οποία εκφράστηκαν στην πρώτη συνάντηση για την ΕΓΣΣΕ οι εργοδότες, οι ταξικές δυνάμεις αναπτύσσουν πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα εντείνοντας τις προετοιμασίες. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Ανάμεσα στις δεκάδες εξορμήσεις, προγραμματίζονται και οι εξής κεντρικές:

  • Δευτέρα 4/2, η Χρυσούλα Λαμπούδη στους χώρους της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΥΠΑ, στις 10 π.μ.
  • Τρίτη 5/2, ο Θοδωρής Κούτρας στις 2 μ.μ. στην ΕΡΤ.
  • Πέμπτη 7/2 ο Θόδωρος Κούτρας στις 10 π.μ. στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στο Καλαμάκι.

Αύριο Κυριακή, το Σωματείο Γυμναστών προγραμματίζει τις εξής συσκέψεις με εργαζόμενους στον Αθλητισμό: Στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Αλίμου στις 5 μ.μ. Στην καφετέρια «Clock» στην Πετρούπολη στις 12 μ. Στα Δημοτικά Γυμναστήρια Νίκαιας στις 12 μ. Την Κυριακή 10 Φλεβάρη, οι εργαζόμενοι στην ΤΑΣΤΥ έχουν Γενική Συνέλευση.

Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς στον κλάδο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων προγραμματίζει τις παρακάτω κεντρικές δραστηριότητες για αύριο Κυριακή:

  • Περιφερειακή σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων Δυτικής - Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
  • Περιφερειακή σύσκεψη στην περιοχή Ηπείρου, στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Πρέβεζας.
  • Σύσκεψη στη Θεσσαλία, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται και οι παρακάτω συσκέψεις:

  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας, την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στο Εργατικό Κέντρο. Την ίδια μέρα, η Γραμματεία Πέλλας του ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Κέντρο «Καταρράκτες» στην Εδεσσα και η Γραμματεία Κιλκίς στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς.
  • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, σύσκεψη με μετανάστες.

Το πρόγραμμα των εξορμήσεων συνεχίζεται σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα στα εξής σημεία της Αθήνας: «Μάκρο», «Αττικα», καταστήματα στο Κολωνάκι και στο Σύνταγμα, καταστήματα της Ομόνοιας, «Γκούμας», ΑΒΑΞ, «Σαράντης», ΤΑΞΥ, αεροδρόμιο, καταστήματα Ερμού και Ευαγγελιστρίας, Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, Δήμος Νέας Σμύρνης.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΡΟ - ΗΣΑΠ
Με το μαστίγιο η επιβολή της από την κυβέρνηση

Στρέφεται δικαστικά σε βάρος των εργαζομένων που αντιδρούν στο χτύπημα των δικαιωμάτων τους

Με δικαστικές αποφάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει την απόφασή της για παράταση της λειτουργίας του Μετρό και του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου» κατά δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Οι εργαζόμενοι των δύο συγκοινωνιακών μέσων καταγγέλλουν ότι η απόφαση παράτασης της λειτουργίας ΗΣΑΠ και Μετρό πάρθηκε ερήμην τους. Και για το λόγο αυτό κήρυξαν στάσεις εργασίας κατά το δίωρο της παράτασης, ζητώντας να μετατεθεί η εφαρμογή του μέτρου για την ερχόμενη βδομάδα.

Κυβέρνηση και διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων προσέφυγαν στα δικαστήρια με αίτημα να κηρυχτούν παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Η εκδίκαση της προσφυγής της διοίκησης ΗΣΑΠ («ηλεκτρικός σιδηρόδρομος») αναβλήθηκε για μεθαύριο Δευτέρα, ενώ στο Μετρό οι κινητοποιήσεις κρίθηκαν παράνομες χτες βράδυ. Οι εργαζόμενοι και στα δυο μέσα δηλώνουν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν κανονικά τη σημερινή στάση εργασίας.

Το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που σέρνει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους για να βγάλει παράνομες τις κινητοποιήσεις τους και να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους. Επισημαίνει ότι είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση γιατί η εφαρμογή του μέτρου γίνεται με όρους οι οποίοι:

  • Δεν εξασφαλίζουν το ανάλογο προσωπικό για την κίνηση και τη λειτουργία των συρμών και επιχειρούν να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
  • Βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς και των χιλιάδων επιβατών που μετακινούνται με αυτά.
  • Ανοίγουν το δρόμο για την αύξηση των εισιτηρίων, αφού το κόστος θα μετακινηθεί στις πλάτες του συνόλου των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταφορών και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, την ασφάλεια των ίδιων και των επιβατών. Καταλήγοντας, απαιτεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια αύξησης των εισιτηρίων και επισημαίνει ότι ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσει.

Η θέση του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό και του Ηλεκτρικού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό και των άλλων συγκοινωνιακών μέσων είναι κοινωνικά χρήσιμη και αναγκαία. Ο τρόπος, όμως, που επιχειρούν να την προωθήσουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η εταιρεία "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ", προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία της επιχείρησης, στρέφεται κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η επέκταση του ωραρίου χωρίς πρόσληψη νέου προσωπικού, ενώ ήδη υπάρχουν μεγάλα κενά, θα οδηγήσει στην εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων, ενώ θα υπονομεύσει την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Υπόλογες είναι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των δύο εταιρειών και για την άσκηση δίωξης των απεργών, με την πάγια καταγγελία της στάσης εργασίας ως παράνομης και καταχρηστικής.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι του Λεκανοπεδίου πρέπει να απομονώσουν τις φωνές εκείνες που, ενώ αθωώνουν την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των μεταφορών, υβρίζουν τους εργαζόμενους ως βολεμένους και δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας!

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό του Λεκανοπεδίου να συντονίσουν τις διεκδικήσεις και την πάλη τους με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, απαιτώντας επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των συγκοινωνιών και πύκνωση των δρομολογίων, χωρίς να παραταθεί το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς. Να γίνουν νέες προσλήψεις επαρκείς σε αριθμό, σταθερής και μόνιμης εργασίας. Δωρεάν μετακίνηση το πρωί για τους εργαζόμενους, μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τις άλλες ώρες και δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και ΑμΕΑ.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό και για να λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος του λαού, πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες και ενταγμένες σε ενιαίο φορέα».

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΠΛΟΙΩΝ
Κλιμακώνουν για τη Σύμβαση

Με την κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων οι ηλεκτρολόγοι πλοίων δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της γενικής τους συνέλευσης, υπερψήφισαν την πρόταση της ταξικής διοίκησης της Ενωσής τους και αποφάσισαν από την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι να σπάσει η αδιαλλαξία των εργοδοτών.

Εκτός από την αύξηση 10 ευρώ στα μεροκάματά τους, οι ηλεκτρολόγοι έχουν βάλει μπροστά για μία ακόμα μεγάλη κατάκτηση: Το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, πέρα από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που το έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια, να επεκταθεί και στα μαγαζιά. Διεκδικούν ακόμα την ανώτερη ασφαλιστική κλάση σε όσους μπαίνουν στην τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση.

Τους αγώνες των ηλεκτρολόγων χαιρέτισαν μιλώντας από το βήμα της γενικής τους συνέλευσης ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μαυρίκος και οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες Μετάλλου που παραβρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ΕΚΠ, στο πλαίσιο της δεύτερης Συνεδρίασης της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Διεθνούς Μετάλλου της ΠΣΟ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ «ΕΞΟΡΜΗΣΗ» στην αντιπολεμική παράσταση «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» του Αρθουρ Μίλερ, στο θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3), διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 21 Φλεβάρη. Η παράσταση ξεκινά στις 9.15 μ.μ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 16 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ