ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Αντιθέσεις για το Κοσσυφοπέδιο

Αναβλήθηκε η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ

Οι Αμερικάνοι κατοχικοί ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το προτεκτοράτο

Associated Press

Οι Αμερικάνοι κατοχικοί ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το προτεκτοράτο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Επ' αόριστον αναβλήθηκε η (προγραμματισμένη για σήμερα) υπογραφή της ενδιάμεσης πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ. Αιτία; Τα σοβαρά προβλήματα συνεργασίας ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς και στο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, που κατά πολλούς αναλυτές φωτογραφίζουν ανεπανόρθωτο «ρήγμα» στον κυβερνητικό συνασπισμό...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Ολιβερ Ντούλιτς (στέλεχος του κόμματος του Προέδρου) αρνήθηκε να υπακούσει στο αίτημα του πρωθυπουργού για έκτακτη σύγκληση του κοινοβουλίου με θέμα τη συμφωνία με την ΕΕ. Το γεγονός προκάλεσε την άρνηση του πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα που μίλησε για «διατάραξη της συνταγματικής τάξης στη Σερβία». Παράλληλα, ο Κοστούνιτσα αρνήθηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί επίσημα η συμφωνία με την ΕΕ και να αναβληθεί επ' αόριστον... Ο Κοστούνιτσα, μάλιστα, χτες βράδυ κάλεσε τον Ντούλιτς «να συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής προτού οι Αλβανοί αυτονομιστές με τη βοήθεια ΗΠΑ και ΕΕ κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου!».

Η αναβολή της συμφωνίας Σερβίας - ΕΕ προκάλεσε τη «βαθύτατη λύπη» του αρμόδιου ευρωενωσιακού επιτρόπου Ολι Ρεν που επέρριψε έμμεσα πλην σαφώς την ευθύνη στον πρωθυπουργό Κοστούνιτσα που «προκαλεί εμπόδια» στην ανάπτυξη των σχέσεων του Βελιγραδίου με την ΕΕ «παρά τη βούληση του 70% του σερβικού λαού»...

Τέλος, χτες, ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕΒλαντιμίρ Τσίγιοφ, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου γιατί μία τέτοια αναγνώριση «θα αποτελέσει παραβίαση της τελικής Πράξης του Ελσίνκι (που προστατεύει την εδαφική ακεραιότητα των κρατών) και παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» με την οποία ανατέθηκε στον ΟΗΕ το 1999 η διοίκηση της επαρχίας.

ΗΠΑ
Τα βασανιστήρια μέθοδος ανάκρισης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απολύτως δεκτά τα βασανιστήρια ως μέθοδος ανάκρισης, επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, μετά την παραδοχή για τη χρήση της μεθόδου του «εικονικού πνιγμού» από το διευθυντή της CIA Μάικλ Χέιντεν, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο, ερωτώμενος, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την πρακτική βασανιστήριο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ξαναχρησιμοποιήσουν τη «μέθοδο» σε ανακρίσεις. «Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες», δήλωσε ο Φράτο, προσθέτοντας: «Αν πιστέψουμε ότι μια επίθεση μπορεί να είναι επικείμενη, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση την οποία θα μπορούσαμε να λάβουμε υπόψη μας».

Την Τρίτη ο Χέιντεν παραδέχτηκε ότι η CIA χρησιμοποίησε την περιβόητη μέθοδο βασανισμού του εικονικού πνιγμού «μόνο σε τρεις υπόπτους του δικτύου της αλ Κάιντα». Οι κρατούμενοι αυτοί ήταν οι Χάλεντ Σέιχ Μοχάμαντ, φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Αμπου Ζουμπάιντα, φερόμενος ως το πρώτο μέλος, με μεγάλη επιρροή, της αλ Κάιντα, που έχει συλληφθεί στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και ο Αμπντ Ραχίμ αλ Νασίρι, ένας άλλος φερόμενος ως αξιωματούχος του ισλαμικού δικτύου.

Η Ράις στη Βρετανία

Ως κρίσιμο τεστ για την ενότητα του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, προσθέτοντας ότι «οι σύμμαχες χώρες πρέπει να πουν την αλήθεια στους λαούς τους για τις ανάγκες στο Αφγανιστάν και να τους τονίσουν ότι πρόκειται για μία διαδικασία μακρόχρονη και δύσκολη». Η Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Λονδίνο όπου έφτασε χτες και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και με τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Οι συνομιλίες στο Λονδίνο περιλαμβάνουν επίσης το Ιράκ, το Ιράν και το Κόσσοβο και έγιναν πριν τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Απρίλη στο Βουκουρέστι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τρεις στρατηγοί νεκροί

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ελικόπτερο με οκτώ στρατιωτικούς συνετρίβη χτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν στην περιοχή του Νότιο Ουαζιριστάν, λόγω μηχανικής βλάβης. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις στρατηγοί, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Τζαμίντ Σουλτάν, στρατιωτικός διοικητής της περιοχής Κοχάτ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι μαχητές στις περιοχές των φυλών που φέρονται να πρόσκεινται στους Ταλιμπάν, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για παύση των εχθροπραξιών με την πακιστανική κυβέρνηση, που υποστήριξε ότι προετοιμάζεται για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους «εξτρεμιστές», που ζουν στις σχεδόν «αυτοδιοικούμενες» περιοχές των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Οσον φορά την πολιτική σκηνή της χώρας, που οδεύει προς τις εκλογές της 18ης Φλεβάρη, πρώτο θέμα εξακολουθεί να είναι η δολοφονία της ηγέτιδος του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), Μπεναζίρ Μπούτο, καθώς σύμφωνα και με ανακοίνωση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, της Σκότλαντ Γιαρντ, μέχρι αύριο θα παραδοθεί η έκθεσή τους για το θάνατό της. Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες κλήθηκαν από τον Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, για να σταματήσει η αμφισβήτηση των ακριβών αιτίων του θανάτου της Μπ. Μπούτο, δεδομένου ότι αφέθηκαν και σαφείς αιχμές εναντίον του καθεστώτος του πρώην στρατηγού, ότι υπέθαλψε το έγκλημα και επιχείρησε να καλύψει τους δράστες...

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ανοιχτή η κούρσα των μηχανισμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περισσότερα ερωτηματικά δημιούργησε παρά έλυσε η αποκαλούμενη «Σούπερ Τρίτη» των προκριματικών εκλογών για τα προεδρικό χρίσμα από τα κόμματα με τη μάχη μηχανισμών, χρήματος και λόμπι...

Θολό παραμένει το τοπίο στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον θα εξακολουθήσουν να δίνουν μάχη πιθανά μέχρι «τελικής πτώσεως». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Χίλαρι Κλίντον κατόρθωσε να υπερισχύσει σε 8 πολιτείες - στις δύο πιο μεγάλες όμως, Καλιφόρνια και Νέα Υόρκη - διασφαλίζοντας μέχρι στιγμής 829 εκλέκτορες, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα που κέρδισε σε 13 πολιτείες διασφαλίζει 750. Και οι δύο απέχουν πολύ από τον αριθμό των 2.025 εκλεκτόρων που απαιτείται για το χρίσμα. Είναι εξαιρετικά πιθανό το χρίσμα να το κρίνουν στο τέλος, οι 800 «υπερεκλέκτορες», δηλαδή τα μέλη του Κογκρέσου, οι κυβερνήτες και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στους Ρεπουμπλικανούς η ετυμηγορία των ψηφοφόρων είναι σαφής και δίνει σημαντικό προβάδισμα στον γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν. Κέρδισε μόνο σε 11 Πολιτείες από τις 24, αλλά ο αριθμός των εκλεκτόρων που διασφάλισε (612) τον καθιστά αδιαφιλονίκητο φαβορί.

ΡΩΣΙΑ
«Ανησυχίες» για την εκτόξευση πυραύλου του Ιράν

ΜΟΣΧΑ.--

Η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, που πραγματοποίησε το Ιράν την περασμένη Δευτέρα και προορίζεται να θέσει σε τροχιά τον πρώτο ερευνητικό δορυφόρο της χώρας, ενισχύει τις ανησυχίες της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Λοσιούκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τη δημιουργία ενός τέτοιου όπλου φυσικά ανησυχεί εμάς και άλλους. Ακόμα περισσότερο εφόσον προκαλεί υποψίες προς το Ιράν για την ενδεχόμενη επιθυμία του να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο».

Αμεση ήταν η αντίδραση από τις ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν το γεγονός «ατυχές» και πρόσθεσαν ότι θα κατορθώσει μονάχα να απομονώσει περαιτέρω την Τεχεράνη. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιράν έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι πρόοδοι της χώρας στη βαλλιστική τεχνολογία δε θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Γενάρη τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία συμφώνησαν ομόφωνα σε σχέδιο απόφασης που προβλέπει επέκταση των υπαρχουσών κυρώσεων στο Ιράν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απελευθερώθηκε η Καντέρ Σαχίν

Ελεύθερη, μετά από 12 σχεδόν μήνες φυλάκισης, αφέθηκε την Τρίτη το βράδυ από τις τουρκικές αρχές, η 26χρονη Καντέρ Σαχίν, μέλος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΤΚΡ), μετά από απόφαση του δικαστηρίου. Η Κ. Σαχίν κατηγορούνταν για δήθεν «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, αντίσταση κατά της αρχής, βλάβη δημόσιας περιουσίας και χρήση εκρηκτικών, που προκαλούν τρόμο και πανικό».

Θυμίζουμε ότι η 26χρονη συνελήφθη γιατί παρευρισκόταν σε συνέντευξη Τύπου της κίνησης «Πίσω στη ζωή», οργάνωσης που ασχολείται με την επανένταξη των αποφυλακισθέντων και πραγματοποίησε δηλώσεις στον Τύπο, όταν εισέβαλε η αστυνομία, που διέκοψε βίαια τη συνέντευξη Τύπου και προχώρησε σε συλλήψεις. Η Κ. Σαχίν είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για διανομή έντυπου κομματικού υλικού και ήταν γνωστή η κομματική της ταυτότητα και δράση, που αποτέλεσαν και τους πραγματικούς λόγους σύλληψής της και για την κατασκευή κατηγοριών εναντίον της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ