ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία

Ενόψει εξελίξεων σε Κοσσυφοπέδιο - Αφγανιστάν

Κινητικότητα επικρατεί στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, ενόψει εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και το Αφγανιστάν. Ειδικότερα, σήμερα και αύριο, πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, όπου θα συζητηθούν, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση, «θέματα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσσοβο και στο Αφγανιστάν, την πορεία μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, την πορεία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της Ατλαντικής Συμμαχίας (NRF), τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, καθώς και ΝΑΤΟ - Ουκρανίας». Στη συνέχεια, στις 9 και 10 Φλεβάρη, στο Μόναχο της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της 44ης Διεθνούς Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνές φόρουμ για θέματα ασφάλειας, όπου συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και πλήθος πολιτικών και στρατιωτικών από πολλές χώρες.

Στο μεταξύ, από το Λονδίνο όπου έφτασε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, για να συζητήσει κυρίως το θέμα του Αφγανιστάν με τη βρετανική κυβέρνηση, εξαπέλυσε έμμεσα βολές κατά της Γερμανίας, μιλώντας για «προσπάθεια υποβάθμισης» ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ αναφορικά με την άρνηση της Γερμανίας να στείλει στρατεύματα στις επικίνδυνες περιοχές του νότιου Αφγανιστάν. «Δεν είναι μυστικό, είπε η Κ. Ράις, ότι κάποιοι σύμμαχοι βρίσκονται στα πιο επικίνδυνα σημεία του Αφγανιστάν. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως είναι αναγκαίο να ανακατανεμηθεί το βάρος αυτό». Ουσιαστικά, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έθεσε έτσι την ατζέντα και της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες στο Λονδίνο της Κ. Ράις, που αφορούν επίσης και στο Ιράκ, στο Ιράν και το Κόσσοβο, είναι προπαρασκευαστικές της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Απρίλη στο Βουκουρέστι.

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι θα αποστείλει μάχιμες δυνάμεις στο βόρειο Αφγανιστάν, σε αντικατάσταση της νορβηγικής δύναμης 250 ανδρών, η οποία θα αποχωρήσει, ύστερα από διετή θητεία στη χώρα αυτή. «Το ΝΑΤΟ διατύπωσε το αίτημα. Αποφασίσαμε, ύστερα από διαβουλεύσεις με το στράτευμα, ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι «αυτό θα συμβεί φέτος το καλοκαίρι». Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία θα στείλει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπου διατηρεί ήδη 3.200 στρατιώτες, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια» (ISAF), ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος τους οι Γερμανοί στρατιώτες απασχολούνται σε μη μάχιμες υπηρεσίες στις σχετικά ήρεμες βόρειες περιοχές της χώρας αυτής. Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η απόρριψη από τη γερμανική κυβέρνηση του αιτήματος των ΗΠΑ για τη διάθεση μάχιμων δυνάμεων στις νότιες περιοχές του Αφγανιστάν, όπου δρουν οι «Ταλιμπάν» και η «Αλ Κάιντα».

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ
«Διπλή ονομασία» προωθούν οι ΗΠΑ

Δεν αποδοκιμάζει η ελληνική κυβέρνηση τη νέα πρόκληση της Ουάσιγκτον

Απέφυγε επιμελώς η κυβέρνηση να αποδοκιμάσει την πρόταση των ΗΠΑ για «διπλή ονομασία» αναφορικά με την ΠΓΔΜ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την τελική στάση της στο ζήτημα αυτό.

Κλιμακώνοντας τις πιέσεις της ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα κριθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για μια τάχα «συμβιβαστική λύση» στο θέμα της ονομασίας, που «συμπίπτει» με τη θέση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ περί διπλής ονομασίας. Με αυτήν ακριβώς την πρόταση θα «υποδεχτεί» η Κ. Ράις την Ντ. Μπακογιάννη την επόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η χτεσινή «Καθημερινή» και δε διαψεύδονται από την ελληνική κυβέρνηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επεξεργαστεί μια πρόταση διπλής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, η οποία προβλέπει από τη μια σύνθετη ονομασία για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Σκοπίων και για την παρουσία της γειτονικής Δημοκρατίας στους διεθνείς Οργανισμούς και από την άλλη η ΠΓΔΜ θα διατηρήσει το συνταγματικό της όνομα (σ.σ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας») στις σχέσεις της με όλες τις τρίτες χώρες.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, δεν αποδοκίμασε την παρέμβαση και την ουσία της αμερικανικής πρότασης, περιοριζόμενος να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης. «Η Ελλάδα μετέχει στη διαδικασία η οποία γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με έναν συγκεκριμένο στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία, μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας και από τα δύο μέρη. Αυτή είναι η διαδικασία την οποία ακολουθούμε και στην οποία επιμένουμε», είπε ο Ευ. Αντώναρος, συμπληρώνοντας ότι δε θέλει να μπει σε λεπτομέρειες «διότι η Ελλάδα σέβεται από την αρχή την εμπιστευτικότητα αυτής της διαδικασίας»(!)... Κληθείς από τον «Ρ» να αποσαφηνίσει αν η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους στη θέση για «μια σύνθετη και αμοιβαία αποδεκτή ονομασία», ο εκπρόσωπος προτίμησε να μη δεσμευτεί, λέγοντας ότι «η Ελλάδα κινείται με απόλυτη συνέπεια μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, στο οποίο σας είπα». Διπλωματικές πηγές, πάντως, αν και διαβεβαίωναν ότι με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει θέση, ωστόσο άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τέλος. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ και αρκετές χώρες της ΕΕ που έχουν αντιταχθεί στο ενδεχόμενο ενός βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Η «αναποφασιστικότητα» της κυβέρνησης, που ταλαντεύεται ανάμεσα στο βέτο και στο να μην ενοχλήσει τους ισχυρούς «συμμάχους», έχει γίνει φυσικά αντιληπτή από τις ΗΠΑ που εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση Καραμανλή...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ
Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Αρνητική ψήφο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση των βακουφίων της Θράκης έδωσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, αφού όπως δήλωσε ο βουλευτής του Γ. Ζιώγας ουδεμία απάντηση δεν έλαβε στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή. Το νομοθέτημα υπερψήφισαν χτες μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές. Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου για την ποσόστωση του 5/1.000, που προβλέπει, υπέρ των μουσουλμάνων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, η οποία και απορρίφθηκε.

Ο Γ. Ζιώγας, τοποθετούμενος συνολικά για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, τόνισε πως υπάρχει «ανάγκη ουσιαστικής και τυπικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της μειονότητας, ισότιμης συμμετοχής της στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία χωρίς διακρίσεις σε βάρος της, κάτι που δυστυχώς υφίσταται». Οσον αφορά το νομοσχέδιο, διευκρίνισε ότι «οι αντιρρήσεις μας παραμένουν και αφορούν: Πρώτον, τη διαφοροποίηση μεταξύ των νέων και των παλαιών βακουφίων. Δεύτερον, τον μη καθορισμό ορίων μεταξύ των τεμενών, με κίνδυνο πιθανών προστριβών μεταξύ τους στο μέλλον. Και τρίτον, τον μη ενιαίο καθορισμό αποζημίωσης της Διαχειριστικής Επιτροπής». Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν και «στο παρόν σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνεται ρητά η αρχή της διακρατικής αμοιβαιότητας, κάτι που από πρώτη άποψη αποτελεί μια θετική ρύθμιση. Ομως ισχύει αυτό στην πραγματικότητα; Δυστυχώς όχι. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

Με την Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών σήμερα, Πέμπτη 7/2, και ώρα 13.30, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ