ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μπει «στοπ» στα μέτρα τεμαχισμού του ΟΣΕ

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών

Το σθεναρό και αταλάντευτο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων, που είχε πρωτοδιατυπώσει το ΚΚΕ από τη 10ετία του 1980, επανέλαβε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ - όπως κάνει πάντα - έτσι και τώρα θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κάθε αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και δεσμεύτηκε για παρεμβάσεις του ΚΚΕ εντός και εκτός Βουλής, με σκοπό να παρεμποδιστεί η πολιτική τεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, που προωθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια διαδοχικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της ΠΟΣ έγινε χτες το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος επισήμανε ότι το ΚΚΕ είχε εκφράσει τη ριζική του αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων από τη 10ετία του 1980 και πρόσθεσε ότι από τότε χάθηκε πολύτιμος χρόνος για το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκρούσει τα επιχειρήματα υπέρ της ιδιωτικοποίησης. Επανέλαβε την πάγια θέση του Κόμματος για ενιαίο φορέα στις Μεταφορές, θέση που ευνοεί ιδιαίτερα τα χερσαία μέσα μεταφοράς, όπως είναι και υπογράμμισε ότι η πάλη για την απόκρουση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των σιδηροδρομικών.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΣ τόνισαν ότι είναι αντίθετοι με την προωθούμενη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρόμου και επισήμαναν ότι η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, δε θα πλήξει μόνο τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, με απολύσεις και επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, αλλά θα πλήξει και το επιβατικό κοινό, που θα κληθεί να πληρώνει πανάκριβο εισιτήριο. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι σήμερα το φθηνό εισιτήριο του ΟΣΕ από Αθήνα για Λιανοκλάδι κοστίζει 3,70 ευρώ, ενώ μόνο για να μπει κανείς στην Αττική Οδό, καταβάλλει 2,70 ευρώ. Σημαντικό πλήγμα - υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών - θα δεχτεί και η ασφάλεια των σιδηροδρομικών δρομολογίων, καθώς θα υπάρξει συρρίκνωση και στα μέτρα ασφαλείας και στη συντήρηση του τροχαίου υλικού και της υποδομής. Τέλος, για τα «υπέρογκα ελλείμματα» που προβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα καταστροφικά της σχέδια για το σιδηρόδρομο, ανέφεραν ότι πρόκειται για «λογιστικό τρικ», καθώς στον ΟΣΕ προστίθενται συσσωρευτικά οι τεράστιες δαπάνες για τη συντήρηση του δικτύου, ακόμα και οι προμήθειες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τα δάνεια και όλα αυτά εμφανίζονται ως ελλείμματα.

Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή που εδώ και χρόνια τέθηκε ζήτημα ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, είπαμε ένα σθεναρό και σταθερό ΟΧΙ. Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι, να στηρίξουμε τον αγώνα, όχι μόνο των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο, αλλά να διαφωτίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τους εργαζόμενους, να πουν «στοπ» στα καινούργια μέτρα που έρχονται, που τεμαχίζουν το σιδηρόδρομο. Τα φιλέτα του τα δίνουν στους ιδιώτες και αφήνουν βέβαια την υποδομή ενδεχομένως στο κράτος.

Αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες στη μετακίνηση των εργαζομένων και τελικά δεν πρόκειται να γίνει ούτε αυτό που επαγγέλλονται, τον εκσυγχρονισμό. Το πολύ πολύ να εκσυγχρονίσουν μια - δυο βασικές διαδρομές και να μείνει το υπόλοιπο παλιό δίκτυο για τους κατοίκους της υπαίθρου των ορεινών, φτωχών περιοχών.

Παίρνουμε υπόψη και το εξής πράγμα: ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να γίνει ένα φτηνό, σύγχρονο και γρήγορο μέσο μεταφοράς, ιδιαίτερα για τη νεολαία, τους φοιτητές, για τους φαντάρους, που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν με άλλα μέσα, όπως είναι το αεροπλάνο που κοστίζει».

Ο Ανδρ. Βασιλόπουλος, γενικός γραμματέας της ΠΟΣ, δήλωσε ότι η πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε έναν σιδηρόδρομο που δε θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι οι σιδηροδρομικοί είναι αποφασισμένοι να αποκρούσουν με αγώνες την πολιτική τεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πληρώνουμε το τίμημα της εκμετάλλευσης της γης μας από τη ΔΕΗ ΑΕ

Επιστολή - χαιρετισμός προς την ημερίδα του ΚΚΕ για την Ενέργεια των Συλλόγων «Πληττομένων από τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις Υπέρ της ΛΙΠΤΟΛ/ΔΕΗ του Αγροκτήματος Μαυροπηγής Εορδαίας "Η Μαύρη Πηγή"» και «Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής»

Επιστολή - χαιρετισμό στην προχτεσινή ημερίδα του ΚΚΕ για την ενέργεια έστειλαν οι Σύλλογοι «Πληττομένων από τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις Υπέρ της ΛΙΠΤΟΛ/ΔΕΗ του Αγροκτήματος Μαυροπηγής Εορδαίας "Η Μαύρη Πηγή"» και «Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής». Πρόκειται για μια περιοχή που πλήττεται καίρια από τις επιλογές τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα της ενέργειας και γι' αυτό έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τα όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο. Στο χαιρετισμό τους, οι Σύλλογοι ευχαριστούν το Κόμμα για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος μέρος των οποίων είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι οικισμοί. Μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμη η συστράτευση για την εξοικονόμηση της ενέργειας σε μια εποχή που η υπερεκμετάλλευση των πηγών ενέργειας με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους κάνει ορατό τον κίνδυνο μιας ενεργειακής κρίσης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Θα θέλαμε εκ μέρους των συλλόγων μας να σας ευχαριστήσουμε για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος γιατί μέρος αυτών των θεμάτων είναι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν οικισμοί. Αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Αλέκας Παπαρήγα.

Είναι πολύ τιμητική και ενδιαφέρουσα η πρόσκληση που μας απευθύνατε για τη συγκεκριμένη ημερίδα. Λόγοι που έχουν να κάνουν με την απόσταση και την ημέρα διεξαγωγής δεν επέτρεψαν σε κάποιο από τα μέλη μας να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Μαζί με τις ευχές μας για την ευόδωση των στόχων της ημερίδας σας, σας καταθέσαμε τον παρακάτω προβληματισμό.

Σε μια εποχή που η υπερεκμετάλλευση των πηγών ενέργειας με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών και η αλόγιστη χρήση των μορφών ενέργειας αποτελεί κανόνα και ο κίνδυνος μιας ενεργειακής κρίσης είναι ορατός, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και η συστράτευση για τον περιορισμό και την εξοικονόμησή της αποτελεί πρώτιστο καθήκον κάθε κοινωνίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος ως άτομο αλλά και ως κοινωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι οικισμοί της Παυροπηγής και της Ποντοκώμης είναι από τους πρώτους που πλήρωσαν και πληρώνουν το τίμημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της περιοχής από τη ΔΕΗ ΑΕ. Χρόνια τώρα, οι κάτοικοι είμαστε μάρτυρες της υπερεκμετάλλευσης της γης μας, της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Ολα αυτά, γιατί έχουμε την τύχη ή την ατυχία να ζούμε σε μια περιοχή με πλούσιο υπέδαφος. Η εκμετάλλευση του πλούτου αυτού για το εθνικό συμφέρον έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της δικής μας ζωής. Αναρωτιόμαστε μέχρι πότε κάποιοι θα πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε κι εμείς κομμάτι αυτού του εθνικού συνόλου και εμείς δικαιούμαστε ένα μέρος του πλούτου που κρύβει στα σπλάχνα της η γη μας.

Απαιτούμε σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασής μας».

Με τους καλλιτέχνες

Σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», που διοργανώνουν η ΚΟΑ και η Αχτίδα Καλλιτεχνών του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 11/2, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Πεδίον Αρεως) θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ