Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πληρώνουμε το τίμημα της εκμετάλλευσης της γης μας από τη ΔΕΗ ΑΕ

Επιστολή - χαιρετισμός προς την ημερίδα του ΚΚΕ για την Ενέργεια των Συλλόγων «Πληττομένων από τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις Υπέρ της ΛΙΠΤΟΛ/ΔΕΗ του Αγροκτήματος Μαυροπηγής Εορδαίας "Η Μαύρη Πηγή"» και «Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής»

Επιστολή - χαιρετισμό στην προχτεσινή ημερίδα του ΚΚΕ για την ενέργεια έστειλαν οι Σύλλογοι «Πληττομένων από τις Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις Υπέρ της ΛΙΠΤΟΛ/ΔΕΗ του Αγροκτήματος Μαυροπηγής Εορδαίας "Η Μαύρη Πηγή"» και «Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής». Πρόκειται για μια περιοχή που πλήττεται καίρια από τις επιλογές τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων στο θέμα της ενέργειας και γι' αυτό έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τα όσα αναφέρονται στο σχετικό κείμενο. Στο χαιρετισμό τους, οι Σύλλογοι ευχαριστούν το Κόμμα για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος μέρος των οποίων είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι οικισμοί. Μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν ότι είναι κρίσιμη η συστράτευση για την εξοικονόμηση της ενέργειας σε μια εποχή που η υπερεκμετάλλευση των πηγών ενέργειας με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους κάνει ορατό τον κίνδυνο μιας ενεργειακής κρίσης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Θα θέλαμε εκ μέρους των συλλόγων μας να σας ευχαριστήσουμε για το διαχρονικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε στα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος γιατί μέρος αυτών των θεμάτων είναι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν οικισμοί. Αποκορύφωμα του ενδιαφέροντος αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Αλέκας Παπαρήγα.

Είναι πολύ τιμητική και ενδιαφέρουσα η πρόσκληση που μας απευθύνατε για τη συγκεκριμένη ημερίδα. Λόγοι που έχουν να κάνουν με την απόσταση και την ημέρα διεξαγωγής δεν επέτρεψαν σε κάποιο από τα μέλη μας να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Μαζί με τις ευχές μας για την ευόδωση των στόχων της ημερίδας σας, σας καταθέσαμε τον παρακάτω προβληματισμό.

Σε μια εποχή που η υπερεκμετάλλευση των πηγών ενέργειας με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών και η αλόγιστη χρήση των μορφών ενέργειας αποτελεί κανόνα και ο κίνδυνος μιας ενεργειακής κρίσης είναι ορατός, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και η συστράτευση για τον περιορισμό και την εξοικονόμησή της αποτελεί πρώτιστο καθήκον κάθε κοινωνίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος ως άτομο αλλά και ως κοινωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Οι οικισμοί της Παυροπηγής και της Ποντοκώμης είναι από τους πρώτους που πλήρωσαν και πληρώνουν το τίμημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της περιοχής από τη ΔΕΗ ΑΕ. Χρόνια τώρα, οι κάτοικοι είμαστε μάρτυρες της υπερεκμετάλλευσης της γης μας, της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας και της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Ολα αυτά, γιατί έχουμε την τύχη ή την ατυχία να ζούμε σε μια περιοχή με πλούσιο υπέδαφος. Η εκμετάλλευση του πλούτου αυτού για το εθνικό συμφέρον έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση της δικής μας ζωής. Αναρωτιόμαστε μέχρι πότε κάποιοι θα πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό των εθνικών συμφερόντων. Είμαστε κι εμείς κομμάτι αυτού του εθνικού συνόλου και εμείς δικαιούμαστε ένα μέρος του πλούτου που κρύβει στα σπλάχνα της η γη μας.

Απαιτούμε σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασής μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ