Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Μαλέσιος (ξανα)δείχνει Παπαντωνίου - Χρυσοχοΐδη

Συνεχίζονται οι τριγμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, λόγω των «προμηθειών» της «SIEMENS», που φέρονται να δόθηκαν στους δυο εταίρους του δικομματισμού. Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2003, Β. Μαλέσιος, επανήλθε χθες κατηγορώντας και πάλι τους τότε υπουργούς Γ. Παπαντωνίου (Εθνικής Αμυνας) και Μ. Χρυσοχοΐδη (Δημόσιας Τάξης).

Οι δημόσιες τοποθετήσεις Μαλέσιου ήρθαν λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις των Χρυσοχοΐδη και Παπαντωνίου, οι οποίοι, ο καθένας για λογαριασμό του, επιχείρησαν να διαχωρίσουν το όνομά τους από την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας «C4i» και κατ' επέκταση από τις μίζες της «SIEMENS», που λέγεται ότι δόθηκαν για να παραγγελθεί το σύστημα αυτό. Ο καθένας έλεγε περίπου ότι το «C4i» προμηθεύτηκε επιτροπή την οποία επόπτευε το υπουργείο του άλλου, ενώ κάπου στην πορεία εμπλέχτηκε και το όνομα του Μαλέσιου, καθότι ως υφυπουργός προήδρευε της επιτροπής αυτής.

Ο Μαλέσιος ήδη από προχθές, με γραπτή δήλωσή του, διαμήνυσε ότι: «Δε θα ξαναγίνω ο "αποδιοπομπαίος τράγος" και η "Ιφιγένεια" της παράταξης σε θέματα πολιτικής ηθικής». Θυμίζουμε ότι είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Δημόσιας Τάξης για «λόγους ευθιξίας» στις 15/04/2003, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», που του απέδιδε εύνοια υπέρ εταιρείας, η οποία διεκδικούσε την ανάληψη του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χθες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», είπε ότι «επειδή ακούστηκε εντονότατα και επανήλθε ξανά αυτή η ρημάδα η Επιτροπή για την οποία ο Κουρής τότε είχε γράψει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού έδωσε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στον Αθανασούλη για τη βίλα και έτσι έφυγα τότε καταβρεγμένος και πήγα στα δικαστήρια με τον Κουρή. Και τότε, ενώ ήξεραν οι δύο υπουργοί ότι, και να ήθελα, δεν μπορούσα να δώσω εγώ το έργο, δε βγήκαν να μιλήσουν.

»Από τότε γνώριζαν ότι δεν είχα αρμοδιότητα να δώσω το έργο και το αποδεικνύω αυτό. Το έργο ανατέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (...) αφού κηρύχτηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού άγονη, επειδή δεν ήταν συμφέρουσες οι προσφορές, σε ποιον ανατέθηκε και πάλι η περαιτέρω διεξαγωγή του διαγωνισμού, στους δύο υπουργούς.

»Η επιτροπή στην οποία προέδρευσα, δεν όρισε (...) ούτε επιτροπές προδιαγραφών, ούτε επιτροπές αξιολόγησης, ούτε διαπραγμάτευσης, ούτε αναθέσεις έκανε. Δεν υπάρχει καμία ευθύνη στην επιτροπή μου και ούτε είχαμε πουθενά υπογραφή για το διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός ανατέθηκε σε πρώτη φάση στο ΥΕΘΑ και σε δεύτερη φάση και στους δύο υπουργούς».

Και παρακάτω: «Εγώ προκλήθηκα να μιλήσω και το λέω αυτό, γιατί επί τόσες μέρες που παίζεται αυτό το θέμα με τη SIEMENS με τυχόν εμπλοκή πολιτικών (...) κανένας δημοσιογράφος δε με ενόχλησε. Φαίνεται ότι οι φήμες είχαν ενταθεί για άλλους. Κάτω από το βάρος των φημών, κάποιοι βγήκαν και μίλησαν. Γιατί ενέπλεξαν το όνομά μου; Ποια εμπλοκή είχα εγώ για να μιλήσω; Δεν ήταν αρμόδιος ο Μαλέσιος για την εκτέλεση του διαγωνισμού».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αυτοί που είπαν να βγει να μιλήσει ο Μαλέσιος, δεν είναι κάποιοι πολιτικοί σας αντίπαλοι;», απάντησε:

«Μα, τι λέτε; Προφανώς και δεν είναι. Μέσα στο ίδιο κόμμα είμαστε, δεν είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Απλά, δεν τους αναγνωρίζω το ήθος που έπρεπε να το επιδείξουν τότε το ήθος αυτό».

Και διευκρίνισε: «Εκείνη τη μέρα που ο Κουρής έγραψε ότι έδωσε ο Μαλέσιος την ασφάλεια των Αγώνων σε φίλο του που τον είχε σε βίλα, εκείνη την ημέρα ο προϊστάμενός μου, ο καθ' ύλην αρμόδιος έπρεπε να πει "κάτω τα χέρια, ο άνθρωπος και να ήθελε να δώσει το έργο δεν μπορούσε". Δεν το έκανε». Προϊστάμενός του ήταν ο Χρυσοχοΐδης.

Και μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, έσπευσε χθες να κατηγορήσει την κυβέρνηση, που «δε δέχεται την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση». Η Βουλή «να αναλάβει πρωτοβουλίες διαφάνειας και φυγής προς τα εμπρός» ζήτησε και ο Β. Βενιζέλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράλληλες εξελίξεις στο σκάνδαλο «Siemens» (2010-10-26 00:00:00.0)
Καταγγελίες για όργιο προμηθειών στον ΟΤΕ (2010-02-26 00:00:00.0)
Χρήμα «με τη σέσουλα» (2008-02-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-02-08 00:00:00.0)
«Κορυφή του παγόβουνου» η υπόθεση Μαλέσιου (2003-04-16 00:00:00.0)
Η επιστολή παραίτησης και οι καταγγελίες (2003-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ