Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ωθηση στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Η ενίσχυση της δράσης των 800 επιχειρήσεων, η υπογραφή της συμφωνίας ενεργειακής συνεργασίας και η προώθηση της τριμερούς συνεργασίας (Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας) ήταν οι βασικοί στόχοι της χτεσινής επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

«Ενας από τους βασικότερους στόχους της σημερινής μου επίσκεψης εδώ στο Βουκουρέστι είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες το βράδυ σε δεξίωση προς τιμήν Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Ο ίδιος καυχήθηκε ότι «περισσότερες από 800 ελληνικές εταιρείες λειτουργούν σήμερα στη Ρουμανία, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις, σε τομείς όπως ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, η βιομηχανία τροφίμων». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δραστηριότητα 8 ελληνικών τραπεζών με τα 300 υποκαταστήματα, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών για την κατασκευή τμημάτων των διευρωπαϊκών αξόνων, όπως του άξονα 4 (αυτοκινητόδρομος) και του άξονα 22 (σιδηρόδρομος).

Το ζήτημα που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι έθεσε στον Ρουμάνο ομόλογό του Κάλιν Ποπέσκου - Ταρισεάνου ήταν «η καλή συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές για την ομαλή λειτουργία των εταιρειών αυτών». Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, διαπίστωσε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, με επενδύσεις που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ. «Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως», είπε.

Βασικό αντικείμενο της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι ήταν, επίσης, η υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για συμφωνία - πλαίσιο που αφορά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό και αποτελεί επικαιροποίηση παλαιότερης συμφωνίας που είχαν οι δύο χώρες από το 1977. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα, που θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα στις δύο πρωτεύουσες και θα συζητά επιμέρους θέματα που αφορούν στην υλοποίησή της.

Ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να εντάξει την υπογραφή της συμφωνίας στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η συμφωνία αυτή υπαγορεύεται από το ότι και οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Είναι αυτονόητο, συμπλήρωσε, ότι η ελληνορουμανική συνεργασία λαμβάνει υπόψη της τους κανόνες της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, για διαφοροποίηση των ενεργειακών διαύλων και για τη συνδεσιμότητα αυτών.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού για την ενεργειακή τους πολιτική, εξασφαλίζοντας ενεργειακές πηγές και καλύτερη θέση στον ενεργειακό χάρτη, καθώς και εξασφάλιση διαδρόμων για τη μεταφορά ενέργειας που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο. Την ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βαρουζάν Μποσκανιάν.

«Βαλκανικός πόλος»;

Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να «αναβιώσει» το παλαιότερο σχέδιο για τη δημιουργία ενός «βαλκανικού πόλου» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δίχως όμως να υπάρξει φανερή ανταπόκριση από την πλευρά της ρουμανικής κυβέρνησης, που προτιμά να «παίζει» απευθείας με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. «Συζητήσαμε και ζητήματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενόψει των δύο συναντήσεων που προγραμματίζονται μέσα στο 2008», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας «την ιδιαίτερη σημασία που θεωρώ ότι έχει η συνεργασία και ο συντονισμός των τριών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Ο Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του συζήτησαν συνολικά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια που συμπεριλαμβάνουν και το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στις δηλώσεις που έκανε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σημείωσε ότι για τα θέματα αυτά οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν πολλά κοινά σημεία.

Χτες το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ρουμανίας και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Δανιήλ, ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ