Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συναντήσεις προέδρου - βουλευτών

Σπόντες και στοχασμοί Βενιζέλου για ...«μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία»

Με κοκορομαχίες στη Βουλή μεταξύ των δύο εταίρων του δικομματισμού, επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ να δηλώσει «παρόν» στην πολιτική ζωή - μακριά κι από τα εσωκομματικά του προβλήματα, που καθόλου δε δείχνουν λυμένα. Οχι, φυσικά, για να στηρίξει τα λαϊκά συμφέροντα, εφόσον ανοιχτά υπερασπίζεται τις πιο αντεργατικές επιλογές του (νόμος Ρέππα, ευρωμονόδρομος), αλλά σε μία προσπάθεια, μέσω ανούσιων φραστικών αντιπαραθέσεων με τη ΝΔ, να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα από τη στρατηγική ταύτισή τους στα σημαντικότερα ζητήματα (Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).

Μέρα, χτες, που όλοι ανέμεναν μια προγραμματισμένη ομιλία του Β. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου έσπευσε να συναντηθεί με τους βουλευτές του κόμματος από το Αιγαίο, συζητώντας για τα προβλήματα των νησιών. Οι βουλευτές επικέντρωσαν ως αντίδοτο στην «επανασύσταση του Υπουργείου Αιγαίου».

Να συναντηθεί, επίσης, με τους βουλευτές Στερεάς Ελλάδας του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας τους ενόψει και του επερχόμενου συνεδρίου, να υποβάλουν, «την αναπτυξιακή στρατηγική και την προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ». Οι δε βουλευτές, δείχνοντας τι πραγματικά τους τρώει στο ΠΑΣΟΚ, στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν «στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ, που διασφαλίζει τη νικηφόρα προοπτική της παράταξης».

Σπόντες Βενιζέλου

Ο δε Βενιζέλος ξαναχτύπησε, έστω και κομψότερα από ό,τι στο παρελθόν. Παρουσιάζοντας βιβλίο του για μια «μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία» είπε ότι αυτή «βασίζεται στη ριζική μετεξέλιξη των κομμάτων. Σε κόμματα ανοιχτά, με πλήρη εσωτερική δημοκρατία, αποκεντρωμένα. Κόμματα όμως συνεκτικά, όχι κόμματα ρευστά (..) Ελπίζω, εύχομαι και προτείνω το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να λάβει αποφάσεις που καθιστούν το ΠΑΣΟΚ ένα υποδειγματικό ανοιχτό κόμμα. Η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους κομματικούς μηχανισμούς ούτε για την κατανομή των κομματικών αξιωμάτων». Τα όσα ελπίζει για το αύριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ερμηνευτεί ότι δεν τα βλέπει να ισχύουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, ζήτησε «ένα συνδικαλιστικό κίνημα χειραφετημένο από τα κόμματα ώστε να υπάρχουν κόμματα χειραφετημένα από τα συνδικάτα. Ενα συνδικαλιστικό κίνημα με συνείδηση ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους, αλλά και την κοινωνία συνολικά». Πιθανά ακόμα τον πονά το γεγονός ότι η ΠΑΣΚΕ κεντρικά στήριξε Παπανδρέου στην πρόσφατη εσωκομματική τους διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ