Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ
Οι ΗΠΑ ζητούν συμμάχους έτοιμους να πολεμήσουν και να πεθάνουν

Συμμάχους έτοιμους «να πολεμήσουν και να πεθάνουν» ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, στη διάρκεια των εργασιών της διήμερης άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χτες στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι αιχμές του αυτές απευθύνονται σε όσους από τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους εμφανίζονται απρόθυμοι να μπουν πιο ενεργά στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στη διάρκεια της πτήσης της προς το Αφγανιστάν μαζί με τον Βρετανό ομόλογό της, έκανε άλλη έκκληση προς τους απρόθυμους συμμάχους. «Ειλικρινά ελπίζω, είπε, ότι θα υπάρξη μεγαλύτερη συνεισφορά», ενώ ο γγ του Χουπ Σέφερ, κινδυνολόγησε πως μία αποτυχία της αποστολής της συμμαχίας στο Αφγανιστάν μπορεί να έχει αποτέλεσμα τρομοκρατικές επιθέσεις σε δυτικές χώρες. «Εάν, είπε, δεν αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν, οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές όχι μόνο στην περιοχή, αλλά επίσης στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και το Αμστερνταμ».

Η σύνοδος που πραγματοποιείται στο Βίλνιους είναι προπαρασκευαστική της προγραμματισμένης για τις 2 με 4 Απρίλη 2008 διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εκτός από το θέμα του Αφγανιστάν, είναι και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα θέματα αυτά, αναμένεται να επισκιάσει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των χωρών μελών για τη συμμετοχή της κάθε χώρας στη δύναμη κατοχής του Αφγανιστάν, όπου σήμερα εδρεύουν 43.000 στρατιώτες της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης (ISAF). Οι δυνάμεις αυτές έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες στις νότιες επαρχίες της χώρας, όπου Καναδοί, Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μαχητές των Ταλιμπάν.

Η Ελλάδα στους «πρόθυμους» συμμάχους

Από την πλευρά του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της άτυπης συνόδου του ΝΑΤΟ, εκφράστηκε χτες η ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις βασικές ιμπεριαλιστικές κατευθύνσεις και σχεδιασμούς. Στην παρέμβασή του για το Αφγανιστάν ανέφερε ότι η Ελλάδα προσεγγίζει με ενδιαφέρον το προτεινόμενο από το Διεθνές Επιτελείο στρατηγικό πολιτικό-στρατιωτικό σχέδιο για το Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο αυτό, θα πρέπει να κινείται στις γραμμές του ισχύοντος επιχειρησιακού σχεδίου της ISAF και ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της κατάστασης».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ε. Μεϊμαράκης, είπε ότι η Ελλάδα «ως γειτονική χώρα, έχει εύλογο και άμεσο ενδιαφέρον στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και η όποια εξέλιξη θα πρέπει να εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Επίσης, ζήτησε να συνεχιστεί η παρουσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης KFOR, επισημαίνοντας ότι «η εμπλοκή του ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρηθεί στο σημερινό υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας». Επανέλαβε δε, ότι η Ελλάδα προτίθεται να διατηρήσει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ