Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμασίες για αντεπίθεση

Το «κλείσιμο» των σκανδάλων, η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η ενίσχυση του δικομματισμού, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να υποστηριχτεί η αντιδραστική πολιτική

Τις προϋποθέσεις για να περάσει στην αντεπίθεση επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, παραμένοντας στοχοπροσηλωμένη στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει:

Πρώτον, το «κλείσιμο» των υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη («Ζήμενς», Ζαχόπουλου) παραπέμποντας τα πάντα στη Δικαιοσύνη και ξεπλένοντας τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της.

Δεύτερον, την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ώστε να σταματήσουν οι συχνές διαφοροποιήσεις που «χαλάνε» το κλίμα.

Τρίτον, την ενίσχυση της σταθερότητας του δικομματισμού ώστε να υπάρξει μια από κοινού στήριξη στις αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να απορρίπτει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις μίζες της «Ζήμενς», ενώ για την υπόθεση Ζαχόπουλου μετά το χτεσινό «άνοιγμα» της δικογραφίας, εκτιμά ότι θα εκτονωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες μετά και την προσωποποίηση των κατηγοριών. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε για ακόμα μια φορά στη Δικαιοσύνη επαναλαμβάνοντας το γνωστό σλόγκαν: «ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, την οποία και κάνει». Σε ερώτηση αν η ίδια η κυβέρνηση έχει κάνει δική της έρευνα για την υπόθεση της «Ζήμενς», όπως έκανε στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ο Ευ. Αντώναρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

Αιχμηρή ήταν όμως η απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη διαφοροποίηση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ (π.χ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Τατούλης) που τάσσονται υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση «Ζήμενς». Ούτε λίγο ούτε πολύ τους καταλόγισε ότι δεν αντιλαμβάνονται την ορθότητα της κυβερνητικής θέσης, καλώντας τους δημοσιογράφους να κάνουν εκτενείς αναφορές στη στάση της κυβέρνησης, «ώστε αν σε κάποιο δεν έχει γίνει κάτι αντιληπτό να μην έχει αμφιβολία για την καθαρότητα των επιχειρημάτων»(!). Ειδικά για τον Π. Τατούλη, που σε χτεσινό άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης για παραπομπή όλων των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, ο Ευ. Αντώναρος είπε ότι «δε σχολιάζει προσωπικές απόψεις».

Επίθεση σε Ξανθόπουλο

Περισσότερο από τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών αυτό που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δημόσια διαφωνία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου στην ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν είναι τυχαία η ασυνήθιστα σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε χτες εναντίον του ο Λ. Ζαγορίτης, επιχειρώντας προφανώς να στείλει ένα γενικότερο μήνυμα σε όσους διαφοροποιούνται σε καίριες κυβερνητικές επιλογές. «Ηταν ένα μεγάλο πρόβλημα η τοποθέτηση του κ. Ξανθόπουλου», δήλωσε χτες (στον Σκάι) ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη αστοχία του υφυπουργού ότι «απευθυνόταν στην κυβέρνηση, ωσάν να μη μετείχε σ' αυτήν». «Ηταν εξαιρετικά προβληματική η τοποθέτησή του», επανέλαβε αφήνοντας να εννοηθεί ότι «φτηνά τη γλίτωσε αυτή τη φορά», μιλώντας με μάλλον απαξιωτικό τρόπο για τον υφυπουργό, όπως ότι «είναι ένας εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός, ένας τεχνοκράτης». Παράλληλα επιχείρησε να «αποενοχοποιήσει» τον Γ. Σουφλιά λέγοντας ότι δε θεωρεί ότι «αξιοποιήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος ως παρένθετο πρόσωπο. Ο,τι έχει να πει ο κ. Σουφλιάς το λέει ευθαρσώς και δημόσια». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ευ. Αντώναρος λέγοντας ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Θ. Ξανθόπουλος για το Ασφαλιστικό, αποτελούν προσωπικές κρίσεις και δεν απηχούν τις θέσεις του Γ. Σουφλιά.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Ζήμενς», ο Λ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι «η ΝΔ δεν έχει λόγο να φοβάται» γιατί «αυτή η υπόθεση αφορά ιστορίες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες», πράγμα που δεν είναι βέβαια ακριβές...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει να «αναστηλώσει» το δικομματισμό ώστε να διευκολύνει τη συνεννόηση και συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. «Πρόγευση» αυτής της τακτικής αναμένεται να υπάρξει κατά τη διάρκεια της σημερινής «Ωρας του πρωθυπουργού», όπου ο Κ. Καραμανλής σπεύδει να απαντήσει στην πρώτη ερώτηση που του έχει θέσει ο Γ. Παπανδρέου για τη ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ