ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν στις 11 πμ στο άγαλμα Βενιζέλου και μετά θα πορευτούν στο χώρο της έκθεσης ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συλλαλητήριο καταδίκης της πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους εμποροβιομηχάνους και τους τραπεζίτες, που μαραζώνει οικονομικά και κοινωνικά την ύπαιθρο, πραγματοποιεί σήμερα στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη η ΠΑΣΥ. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνεταιριστές και εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο χώρο μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου διοργανώνεται η κλαδική έκθεση ΑΓΡΟΤΙΚΑ.

Με μηνύματά τους τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών και Ομοσπονδιών, καθώς και πολλών σωματείων καλούν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους της Β. Ελλάδας να διεκδικήσουν αγωνιστικά με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο τα κοινά και δίκαιά τους αιτήματα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπαραστέκεται και συμμετέχει στο συλλαλητήριο. Οπως τονίζεται σε ψήφισμά του, «συμπορευόμαστε με την αγωνιζόμενη αγροτιά και τα δίκαια αιτήματά της και διεκδικούμε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του υπουργείου στον αγροτικό τομέα της χώρας, να σταματήσει η διάλυση, η συρρίκνωση και η ιδιωτικοποίηση σημαντικών δραστηριοτήτων του υπουργείου. Επίσης να διαλυθούν οι Οργανισμοί, οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι Ειδικές Υπηρεσίες και οι δραστηριότητές τους να επανέλθουν στο υπουργείο. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, στελέχωση των υπηρεσιών του υπουργείου με νέες προσλήψεις. Πλήρη, μόνιμη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ηλεία

Αγωνιστική κινητοποίηση διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, πραγματοποίησαν χτες στην Ηλεία αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού, πολλοί από τους οποίους ήταν πυρόκληκτοι.

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στον Κόμβο Φιλοθέης έξω από τον Πύργο, όπου απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, αποδοκιμάστηκαν συμβιβασμένοι αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής, οι οποίοι αφού αρχικά απέτυχαν να στήσουν και δεύτερη κινητοποίηση σε άλλο σημείο, ήρθαν στη συνέχεια στον κόμβο της Φιλοθέης. Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΟΑΣ Ηλείας, η οποία είναι και μέλος της ΠΑΣΥ, με μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκαν ακολούθως στην Περιφέρεια, όπου κτηνοτρόφοι άδειασαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Στο κτίριο δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος για να παραλάβει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και έτσι το παρέδωσαν στην καθαρίστρια.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Το 2007 αυξήθηκε 1,8%

Ωστόσο, στους 23 κλάδους ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων παρέμενε κάτω από τα επίπεδα του 2000

Ανοδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, κινήθηκε στο 12μηνο του 2007 ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων στα εργοστάσια μεταποίησης. Παρά την αύξηση κατά 1,8% που εμφάνισε το 2007 ο όγκος της παραγωγής σε μια σειρά από κλάδους της μεταποίησης, εξακολουθούσε να βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του έτους 2000!

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, σε μέσα επίπεδα ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (καταμετρά την παραγωγή σε ορυχεία, λατομεία, μεταποιητικές βιομηχανίες και ηλεκτρισμό - φυσικό αέριο - νερό) εμφάνισε το 2007 αύξηση 2,2%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2007, συγκριτικά με το έτος 2006, ο όγκος της παραγωγής - στις επιμέρους ομάδες - εμφάνισε τις παρακάτω μεταβολές:

  • Μεταποίηση: Καταγράφεται αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 0,8% το 2006. Ο συνολικός όγκος παραμένει στα επίπεδα του 2000, έτος που αποτελεί τη βάση της καταμέτρησης για τη Στατιστική Υπηρεσία. Από τους 23 ταξινομημένους κλάδους οι 15 παρουσίασαν αύξηση της παραγωγής έναντι 8 που κινήθηκαν πτωτικά.
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Καταγράφεται αύξηση 4,7%, έναντι αύξησης 0,1% το έτος 2006.
  • Ορυχεία - λατομεία: Σημείωσε πτώση 0,6% έναντι πτώσης 2,2% το 2006.
  • Γενικός δείκτης: Ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,2% έναντι αύξησης 0,5% το 2006.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» καταγράφονται οι εξής μεταβολές: ενέργεια +3,7%, ενδιάμεσα αγαθά +0,1%, κεφαλαιουχικά αγαθά -0,7%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά -0,6%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά +3,9%.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2007
Πτώση 4,7% το Γενάρη - Νοέμβρη

Πτώση σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2007, ενώ στο μήνα Νοέμβρη εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2007 προς το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2006, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από τις πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας ανήλθαν σε 72.013 (μείωση 3,9%). Οι άδειες αυτές αντιστοιχούν σε 18.986,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (μείωση 6,7%) και 76.576,9 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου (μείωση 4,7%).

Αντίθετα, το Νοέμβρη του 2007 εκδόθηκαν 6.746 οικοδομικές άδειες (μείωση 1,3%) οι οποίες αντιστοιχούν σε 1.857,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (αύξηση 5,3%) και σε 7.248,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα (αύξηση 6,3%). Συγκριτικά με το Νοέμβρη του 2006 ο αριθμός των αδειών εμφανίζει μείωση 1,3% ενώ, αντίθετα, η επιφάνεια και τα κυβικά μέτρα των εν λόγω αδειών εμφανίζουν αύξηση 5,3% και 6,3% αντίστοιχα.

Αποφάσεις για πυρόπληκτους

Την επιδότηση του ενοικίου των ιδιοκτητών κατοικιών, που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού, στις περιοχές Αργολίδας, Λάρισας, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Φθιώτιδας και Βοιωτίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Με απόφαση εξάλλου του υπουργείου Οικονομίας αυξάνεται σε 150.000 ευρώ (από 100.000) το όριο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Και φυλακές με ΣΔΙΤ...

Ξεκίνησε, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η διάθεση στους ενδιαφερόμενους φορείς των προκηρύξεων της Α΄ φάσης των κλειστών διαγωνισμών για δύο έργα, τα οποία θα γίνουν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μορφή ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υποδομών. Πρόκειται για το διαγωνισμό κατασκευής φυλακών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αγιο Ιωάννη Δήμου Σαρωνικού Κορινθίας), στην Κεντρική Μακεδονία (Διαβατά Θεσσαλονίκης) και στη Θεσσαλία (Κασσαβέτεια Βόλου). Προκηρύσσεται επίσης η κατασκευή δύο διοικητηρίων για τις ανάγκες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα Τρίκαλα και στην Κορινθία.

ΚΑΒΑΛΑ
Ασύμφορο το εργοστάσιο λιθάνθρακα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ

Τις αντιδράσεις των κατοίκων της Καβάλας προκαλούν τα σχέδια της ΔΕΗ να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγόμενο λιθάνθρακα, σε σύμπραξη με τη γερμανική εταιρεία RWE. Φορείς και κάτοικοι αντιδρούν και προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν την παράδοση του τόπου τους βορρά στα χέρια των πολυεθνικών, που θέλουν να μπουν στον τομέα της ενέργειας και να κερδοφορήσουν. Οπως αναφέρουν, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της λιθανθρακικής μονάδας, θα είναι τεράστιες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν βρίσκεται το ΚΚΕ και καλεί σε κλιμάκωση και προσανατολισμό του αγώνα ενάντια στην πολιτική, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, παραδίδει τον τομέα της ενέργειας στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ), το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έγινε εμπόρευμα με συνέπεια η ενέργεια να γίνεται όλο και ακριβότερη για τη λαϊκή οικογένεια, να αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας (φυσικό αέριο, λιθάνθρακας).

Ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ «θεωρεί ότι η ενέργεια αποτελεί σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας και εξετάζει το ζήτημα μέσα από τη σχέση ανάπτυξη - ενέργεια - περιβάλλον - δημόσια υγεία». Επίσης, σημειώνει ότι το ΚΚΕ «δε συμφωνεί με τις απόψεις που απαξιώνουν τις εγχώριες πηγές ενέργειας και επιδιώκουν την κατασκευή νέων μονάδων χωρίς σχεδιασμό, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ιδιώτη και του κεφαλαίου, μακριά από το λαϊκό όφελος, το σεβασμό του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Ειδικότερα για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα, τονίζει ότι «είναι "ασύμφορη" για την περιοχή από πολλές πλευρές». Για να εμποδιστούν τα σχέδια ΔΕΗ - κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει, απαιτείται πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής, για ανάπτυξη με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Και καλεί σε αγώνα για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις εγχώριες πηγές ενέργειας και δυνατότητες, με φθηνές υπηρεσίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, με την ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ