Σάββατο 9 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Ασύμφορο το εργοστάσιο λιθάνθρακα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ

Τις αντιδράσεις των κατοίκων της Καβάλας προκαλούν τα σχέδια της ΔΕΗ να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εισαγόμενο λιθάνθρακα, σε σύμπραξη με τη γερμανική εταιρεία RWE. Φορείς και κάτοικοι αντιδρούν και προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν την παράδοση του τόπου τους βορρά στα χέρια των πολυεθνικών, που θέλουν να μπουν στον τομέα της ενέργειας και να κερδοφορήσουν. Οπως αναφέρουν, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της λιθανθρακικής μονάδας, θα είναι τεράστιες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν βρίσκεται το ΚΚΕ και καλεί σε κλιμάκωση και προσανατολισμό του αγώνα ενάντια στην πολιτική, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, παραδίδει τον τομέα της ενέργειας στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ), το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έγινε εμπόρευμα με συνέπεια η ενέργεια να γίνεται όλο και ακριβότερη για τη λαϊκή οικογένεια, να αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας (φυσικό αέριο, λιθάνθρακας).

Ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ «θεωρεί ότι η ενέργεια αποτελεί σημαντικό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας και εξετάζει το ζήτημα μέσα από τη σχέση ανάπτυξη - ενέργεια - περιβάλλον - δημόσια υγεία». Επίσης, σημειώνει ότι το ΚΚΕ «δε συμφωνεί με τις απόψεις που απαξιώνουν τις εγχώριες πηγές ενέργειας και επιδιώκουν την κατασκευή νέων μονάδων χωρίς σχεδιασμό, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα του ιδιώτη και του κεφαλαίου, μακριά από το λαϊκό όφελος, το σεβασμό του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Ειδικότερα για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα, τονίζει ότι «είναι "ασύμφορη" για την περιοχή από πολλές πλευρές». Για να εμποδιστούν τα σχέδια ΔΕΗ - κυβέρνησης, ξεκαθαρίζει, απαιτείται πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής, για ανάπτυξη με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Και καλεί σε αγώνα για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ηλεκτρικής ενέργειας, που θα λειτουργεί με κεντρικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις εγχώριες πηγές ενέργειας και δυνατότητες, με φθηνές υπηρεσίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, με την ηλεκτρική ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ