ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
«Συλλογική τιμωρία και γελοιοποίηση των αρχών του ΟΗΕ οι κυρώσεις»

Οργισμένες και αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του παραιτηθέντος επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ στο Ιράκ

Ο Χ.Β.Σπόνεκ

Associated Press

Ο Χ.Β.Σπόνεκ
ΓΕΝΕΥΗ.-

«Χρησιμοποιούμε κατά βούληση τη διεθνή νομιμότητα, καταπατούμε ακατάπαυστα τη Χάρτα του ΟΗΕ και αρνούμαστε να δούμε την τραγωδία που προκαλούμε, στην πραγματικότητα, σε αθώους πολίτες, όταν επιβάλλουμε συλλογικές οικονομικές κυρώσεις σε λαούς εξαιτίας των καθεστώτων τους». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο, προσφάτως, παραιτηθείς επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, στο Ιράκ, «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων», Χανς φον Σπόνεκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες κατηγόρησε για απόπειρα υποτίμησης της νοημοσύνης και της ακεραιότητάς του.

«Δεν είμαι ένα ηλίθιο υποχείριο της ιρακινής προπαγάνδας, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ», υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερα μακροσκελών και οργισμένων δηλώσεών του, ο Γερμανός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Ο φον Σπόνεκ τόνισε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας των στυγνών δολοφονιών που προκαλούν οι καθημερινοί βομβαρδισμοί των συμμαχικών αεροσκαφών στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Μάλιστα, δε δίστασε να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα ξεκληρίσματος οικογενειών αγροτών και βοσκών, άνευ λόγου και αιτίας, και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τουλάχιστον 25 συνεργάτες του στο Πρόγραμμα έχουν καταμετρήσει, μόνο κατά το 1999, περισσότερους από 144 νεκρούς αθώους πολίτες από τους «παντελώς άχρηστους και παράλογους αυτούς βομβαρδισμούς».

Ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος κατά την 32χρονη καριέρα του έφθασε μέχρι τη θέση του βοηθού ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ότι το εμπάργκο, τόσο σε βάρος του Ιράκ όσο και σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, δεν αποτελεί παρά συλλογική τιμωρία για ένα δυσάρεστο, προς τη διεθνή κοινότητα, καθεστώς. «Κάτι που συχνά ξεχνούμε είναι ότι υπάρχει και η πολύ βαθιά έννοια της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, την οποία καταπατούμε βάναυσα με τις κυρώσεις και αναγκάζουμε ολόκληρους λαούς να σκύβουν το κεφάλι σε καθεστώτα που τους είναι, έτσι κι αλλιώς, δυσάρεστα», υπογράμμισε, με εμφανή ένταση, ο φον Σπόνεκ, συμπληρώνοντας ότι «αν δεν υπήρχε αυτή η καταπάτηση, θα ήταν πολύ ευκολότερο για τους ίδιους τους λαούς να απαλλαγούν από αυτά τα καθεστώτα».

Ο πρώην επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι οι κυρώσεις έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο και την υγεία των λαών που τις υφίστανται και περιέγραψε ως «ανθρώπινη εκατόμβη» τις συνέπειές τους. Δε δίστασε, δε, να υπογραμμίσει ότι οι κυρώσεις αυτές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, κάθε ανθρωπιστική αρχή και γελοιοποιούν τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ.

ΙΡΑΝ
Οξύνονται οι φοιτητικές αντιδράσεις για τη λογοκρισία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εξω από τις πανεπιστημιακές αίθουσες παραμένουν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι φοιτητές των μεγαλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του Ιράν. Μία μέρα μετά τις πανεθνικές τους κινητοποιήσεις με αφορμή την απαγόρευση 13 πολιτικών εντύπων, που πρόσκεινται στους «μεταρρυθμιστές» του Προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί, τα φοιτητικά συμβούλια προγραμματίζουν τις επόμενες διαδηλώσεις τους και προειδοποιούν με κλιμάκωση.

Στην απόφασή τους για αποχή επιμένουν οι Ιρανοί φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν, την Τρίτη, μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις ιρανικές πόλεις. Οι μαζικότερες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν, εκτός από την Τεχεράνη, στις πόλεις Χαμεντάν, Κασάν, Γιάζντ, Σιράζ και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Μπαντάρ Αμπάς. Τα βασικότερα συνθήματα των διαδηλωτών, όπως άλλωστε και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Ιούλη, ήταν υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθεροτυπίας αλλά και των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται ο Πρόεδρος Χαταμί. Οι εκπρόσωποί τους ανακοίνωσαν τη συνέχιση της αποχής αλλά και των κινητοποιήσεων μέχρις ότου ανασταλούν οι απαγορεύσεις.

Παρά τις αντιδράσεις, το Δικαστήριο Τύπου, το οποίο ελέγχεται από τους «συντηρητικούς», που πρόσκεινται στον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέστειλε, χτες, επίσημη προειδοποίηση και προς μια από τις 3 εναπομείνασες μεταρρυθμιστικές εφημερίδες αλλά και προς τον διευθυντή της, τον αδελφό του Προέδρου Χαταμί, Μοχάμαντ Ρεζά Χαταμί, ο οποίος εκλέχτηκε πανηγυρικά βουλευτής στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Τύπου, Σαΐντ Μορταζαβί, η εφημερίδα του Χαταμί «Μοσχαρεκάτ» έχει παραβιάσει το νόμο περί Τύπου κάνοντας επιπλέον εκδόσεις των προκαθορισμένων.

Σχολιάζοντας την προειδοποίηση, ο υποδιευθυντής της, Καρίμ Αρκαντεχπούρ, εκτίμησε ότι «γίνεται προσπάθεια να προκληθεί κρίση για να επιβληθεί ακόμη αυστηρότερη λογοκρισία», αλλά απηύθυνε έκκληση στον ιρανικό λαό για ηρεμία. Τα σχόλια απέφυγε ο Ρεζά Χαταμί όπως και ο Πρόεδρος Χαταμί, που παραμένει σιωπηλός παρά τις τελευταίες εξελίξεις.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Είναι «παράνομος» ο... κομμουνισμός, με νόμο της κυβέρνησης Κοστόφ!

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.-

Η Βουλγαρική Βουλή ενέκρινε χτες, με την απουσία της αντιπολίτευσης, ένα «νομοθέτημα» με άκρως επικίνδυνο περιεχόμενο, το οποίο έχει τον απίστευτο τίτλο «Εγκληματικός Χαρακτήρας του Κομμουνιστικού Καθεστώτος» και ένα από τα βασικά του άρθρα γράφει ότι ο «κομμουνισμός είναι παράνομος». Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι η συγκεκριμένη «διάταξη» δε συνοδεύεται από περιγραφή «νομικών επιπτώσεων» για τέτοιους... παρανόμους, ωστόσο όλο και κάτι μπορεί να βρει η κυβέρνηση του κεντροδεξιού συνασπισμού υπό τον Ιβάν Κοστόφ, αν παραστεί... ανάγκη.

Με τον ίδιο νόμο «θεσπίζεται» (!) ότι «το κομμουνιστικό κόμμα ήρθε στην εξουσία (στη Βουλγαρία) με την υποστήριξη ξένης δύναμης», που ήταν ο «σοβιετικός στρατός» και πως «παραβίασε το βουλγαρικό Σύνταγμα» και «οδήγησε τη Βουλγαρία σε εθνική καταστροφή» (!). Για να περισωθούν τα προσχήματα, απαλείφτηκε από το «νόμο» αυτό διάταξη που προέβλεπε ότι «δεν παραγράφονται τα εγκλήματα» που «έγιναν» από το 1944 έως το 1989 - ενδεχομένως διότι... δεν υπάρχουν αρκετά δικαστήρια για να δικάσουν όλους τους Βούλγαρους κομμουνιστές.

Ο νόμος Πάνεφ ψηφίστηκε μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, καθώς από τους 240 βουλευτές ψήφισαν οι 124, εκ των οποίων οι 123 τον υπερψήφισαν χωρίς πολλές αντιρρήσεις. Ενας μόνο δήλωσε «παρών». Εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άλλα μέλη της Βουλής αποχώρησαν από την αίθουσα. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Γκεόργκι Παρβάνοφ, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν, «σας αφήνουμε να ψηφίσετε αυτόν το δήθεν νόμο, εγκαταλείπουμε την αίθουσα και θα επιστρέψουμε μετά τις διακοπές (του Πάσχα) με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κοστόφ»...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Διάψευση για παράδοση του Μασχάντοφ

ΜΟΣΧΑ.-

Στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπάρχει ενδεχόμενο να παραδοθεί ο Πρόεδρος της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ. Η εντυπωσιακή αυτή φήμη αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σεβόντνια». Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Μασχάντοφ θα προβεί στη χειρονομία αυτή, «προκειμένου να δοθεί τέλος στην παράλογη αιματοχυσία και στη γενοκτονία, της οποίας θύματα είναι οι Τσετσένοι». Η ρωσική εφημερίδα σημειώνει ότι αμέσως μετά την παράδοση του Μασχάντοφ θα ανασταλεί και η ποινική δίωξη για εξέγερση που έχει ασκηθεί κατά του Τσετσένου ηγέτη. Θεωρείται ότι η πιθανή εθελούσια παράδοση του Μασχάντοφ αποτελεί το φινάλε μιας στοχοπροσηλωμένης ενέργειας για τη διάσπαση της ηγεσίας των Τσετσένων ανταρτών. Ετσι θα επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος των στρατιωτικών να αποφευχθεί πάση θυσία η πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τον Μασχάντοφ. Στο μεταξύ, και οι στρατιωτικοί, και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν αυτή την εντυπωσιακή πληροφορία της εφημερίδας, η οποία, ωστόσο, επικαλέστηκε πηγές των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι, αποκάλεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, «εντελώς παράλογη» την εκδοχή της εφημερίδας «Σεβόντνια». Τόνισε όμως ότι ο Μασχάντοφ μπορεί να επωφεληθεί από την αμνηστία, αν σταματήσει την αντίσταση στις ομοσπονδιακές δυνάμεις και παραδοθεί στις ομοσπονδιακές αρχές.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Ασλάν Αούσεφ, μέσω του οποίου οι ομοσπονδιακές αρχές διατηρούσαν κάποιες επαφές με τον Μασχάντοφ, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας. Δήλωσε με βεβαιότητα στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι ο Τσετσένος ηγέτης βρίσκεται σε κάποια ορεινή περιοχή της Τσετσενίας και δεν έχει σκοπό να παραδοθεί, διαψεύδοντας έτσι και τη φήμη ότι βρίσκεται στην Ινγκουσετία, όπου, άλλωστε, από καιρό είναι εκεί η σύζυγός του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισως και σήμερα η εκλογή Προέδρου

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οι προβλέψεις δίνουν τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, ως επικρατέστερο για το θώκο του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς οι ηγεσίες και τον πέντε κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία έχουν συμφωνήσει να τον υποστηρίξουν. Μια επιφύλαξη πάντως είναι αν αυτό θα γίνει στη σημερινή ψηφοφορία (12 το μεσημέρι), αν δηλαδή θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες 367 ψήφοι στη μυστική ψηφοφορία.

Για την ιστορία, στον πρώτο γύρο θα συμμετάσχουν αρκετοί ακόμη υποψήφιοι: ένας από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP), δύο από το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ANAP), ένας από το κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHP), τρεις από το κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP) και δύο από το ισλαμικό κόμμα της Αρετής (FP).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ