Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
«Συλλογική τιμωρία και γελοιοποίηση των αρχών του ΟΗΕ οι κυρώσεις»

Οργισμένες και αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του παραιτηθέντος επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ στο Ιράκ

Ο Χ.Β.Σπόνεκ

Associated Press

Ο Χ.Β.Σπόνεκ
ΓΕΝΕΥΗ.-

«Χρησιμοποιούμε κατά βούληση τη διεθνή νομιμότητα, καταπατούμε ακατάπαυστα τη Χάρτα του ΟΗΕ και αρνούμαστε να δούμε την τραγωδία που προκαλούμε, στην πραγματικότητα, σε αθώους πολίτες, όταν επιβάλλουμε συλλογικές οικονομικές κυρώσεις σε λαούς εξαιτίας των καθεστώτων τους». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο, προσφάτως, παραιτηθείς επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, στο Ιράκ, «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων», Χανς φον Σπόνεκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες κατηγόρησε για απόπειρα υποτίμησης της νοημοσύνης και της ακεραιότητάς του.

«Δεν είμαι ένα ηλίθιο υποχείριο της ιρακινής προπαγάνδας, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ», υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερα μακροσκελών και οργισμένων δηλώσεών του, ο Γερμανός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. Ο φον Σπόνεκ τόνισε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας των στυγνών δολοφονιών που προκαλούν οι καθημερινοί βομβαρδισμοί των συμμαχικών αεροσκαφών στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Μάλιστα, δε δίστασε να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα ξεκληρίσματος οικογενειών αγροτών και βοσκών, άνευ λόγου και αιτίας, και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τουλάχιστον 25 συνεργάτες του στο Πρόγραμμα έχουν καταμετρήσει, μόνο κατά το 1999, περισσότερους από 144 νεκρούς αθώους πολίτες από τους «παντελώς άχρηστους και παράλογους αυτούς βομβαρδισμούς».

Ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος κατά την 32χρονη καριέρα του έφθασε μέχρι τη θέση του βοηθού ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε ότι το εμπάργκο, τόσο σε βάρος του Ιράκ όσο και σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, δεν αποτελεί παρά συλλογική τιμωρία για ένα δυσάρεστο, προς τη διεθνή κοινότητα, καθεστώς. «Κάτι που συχνά ξεχνούμε είναι ότι υπάρχει και η πολύ βαθιά έννοια της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας, την οποία καταπατούμε βάναυσα με τις κυρώσεις και αναγκάζουμε ολόκληρους λαούς να σκύβουν το κεφάλι σε καθεστώτα που τους είναι, έτσι κι αλλιώς, δυσάρεστα», υπογράμμισε, με εμφανή ένταση, ο φον Σπόνεκ, συμπληρώνοντας ότι «αν δεν υπήρχε αυτή η καταπάτηση, θα ήταν πολύ ευκολότερο για τους ίδιους τους λαούς να απαλλαγούν από αυτά τα καθεστώτα».

Ο πρώην επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ τόνισε, για άλλη μια φορά, ότι οι κυρώσεις έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο και την υγεία των λαών που τις υφίστανται και περιέγραψε ως «ανθρώπινη εκατόμβη» τις συνέπειές τους. Δε δίστασε, δε, να υπογραμμίσει ότι οι κυρώσεις αυτές παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, κάθε ανθρωπιστική αρχή και γελοιοποιούν τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ