Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τραγική επέτειος

ΚΙΕΒΟ.-

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε χτες, με την ευκαιρία της 14ης επετείου της καταστροφής του Τσέρνομπιλ, ότι είναι έτοιμος να κλείσει την πυρηνική μονάδα στο τέλος του χρόνου, αν η διεθνής κοινότητα κρατήσει τις υποσχέσεις της για χρηματοδότηση κυρίως της κατασκευής δύο άλλων μονάδων. «Η Ουκρανία έχει πάρει την πολιτική απόφαση να θέσει εκτός λειτουργίας την πυρηνική αυτή εγκατάσταση», στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις χώρες της «G 7», τόνισε ο Κούτσμα.

Η Ουκρανία δεσμεύτηκε το 1995 να σταματήσει τη λειτουργία του Τσέρνομπιλ πριν το τέλος της φετινής χρονιάς. Σε αντάλλαγμα θα της χορηγηθεί από την «G 7» οικονομική βοήθεια ύψους 2,3 δισ. δολαρίων. Χτες, ο Πρόεδρος Κούτσμα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ιουστσένκο και πολλά μέλη της κυβέρνησης απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της πυρηνικής καταστροφής του Τσέρνομπιλ.

Εκατό περίπου άτομα, ανάμεσά τους πολλοί μαθητές που κρατούσαν λουλούδια, και οι επίσημοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και κατέθεσαν στεφάνια μπροστά στο μνημείο του Τσέρνομπιλ που έχει ανεγερθεί στα περίχωρα του Κιέβου. Το βράδυ, παρουσία του δημάρχου της πόλης, πραγματοποιήθηκε και άλλη τελετή, που άρχισε ακριβώς στη 01.23, την ώρα που συνέβη η πυρηνική καταστροφή, η χειρότερη στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ