ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει για ποιον θα «δουλέψει»...

Συναντήσεις που - επισήμως - χαρακτηρίζονταν «ενημερωτικού χαρακτήρα» και που σηματοδοτούν την επίσπευση στην υλοποίηση των επιθυμιών μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, είχε χτες και προχτές ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος με τον διευθύνοντα σύμβουλο και την αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Κ. Μπακούρη και Ν. Τζαβέλλα.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες συναντήσεις, εκτός από την... ενημέρωση, περιείχαν και αρκετές αναφορές στο ρόλο που από εδώ και στο εξής θα παίζει στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων η Οργανωτική Επιτροπή, στην κατεύθυνση βέβαια που θέλει η ΔΟΕ και τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πληροφορίες, στη συνάντηση Πάγκαλου - Μπακούρη, αφού συμφώνησαν αμφότεροι ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά», ο Θ. Πάγκαλος ξεκαθάρισε τον ηγετικό ρόλο του υπουργείου του και της υπό σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Υπουργών. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του διευθύνοντος συμβούλου για το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της ΟΕΟΑ, η απάντηση του υπουργού ήταν «κάντε προτάσεις»...

Στο μεταξύ χτες, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Κ. Μπακούρη, σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι με το νέο σχήμα συνεργασίας, που οικοδομούμε τώρα, τα πράγματα θα πάνε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά». Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα του Ιπποδρόμου, η οργάνωση του ειδικού εργαστηρίου για το Ντόπινγκ κοντρόλ στο ΟΑΚΑ, η μελέτη που πρέπει να γίνει για την κυκλοφορία των προσώπων στο χώρο τον Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και το κέντρο τηλεοπτικής κάλυψης και κέντρο του γραπτού Τύπου στο ΟΑΚΑ.

Πάντως, ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μίσθωσης των εγκαταστάσεων που θα κατασκευαστούν στο Φαληρικό Ιππόδρομο. Λύση που - όπως είπε - το κόστος της θα είναι μικρότερο από την κατασκευή λυομένων εγκαταστάσεων... «Οι προϋπολογισμοί, δήλωσε, δίνουν σημαντικές διαφορές, αλλά στοιχεία θα μπορώ να σας πω σε λίγες μέρες»... Ωστόσο, δε διευκρινίστηκε σε ποιους και με ποιους όρους θα γίνει αυτή η μίσθωση.

Ακόμα, ο Γ. Φλωρίδης άφησε και πάλι «ανοιχτό» το θέμα της αλλαγής προσώπων στην ΟΕΟΑ, γιατί «εδώ και μέρες υπάρχει μια διαδικασία αξιολόγησης όλων των στελεχών η οποία συνεχίζεται». Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι «οι οριστικές αποφάσεις πάνω σε ζητήματα που καθυστερούν, θα υπάρξουν την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα έρθει στην Αθήνα και η αντίστοιχη επιτροπή της ΔΟΕ».

Καταγγέλλουν διαπλεκόμενα

Η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα , σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνει: «Δε μας ενδιαφέρει αν οι δηλώσεις Σάμαρανκ αποτελούν απλά μέσο πίεσης στους πολιτικούς για να παραχωρήσουν τα "φιλέτα" στο ένα ή το άλλο κύκλωμα ή πράγματι είναι τόσο ανίκανοι οι ιθύνοντες στο να μην οργανώσουν ή ότι σκόπιμα καθυστερούν για να τους δοθούν με άλλες διόδους "επειγόντως". Η Ολυμπιάδα χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο και πρόσχημα για την ικανοποίηση συμφερόντων και στόχων που σε ομαλές περιόδους ούτε θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς τους να σκεφτεί (οικοπεδοποίηση της Πάρνηθας, καταστροφή του βιότοπου του Σχοινιά, τσιμεντοποίηση του Ιπποδρόμου κ.ά.)»

«Καταγγέλλουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, τα διαπλεκόμενα της "Μεγάλης Ιδέας" και επισημαίνουμε ότι η μη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας είναι το μόνο που συμφέρει τη χώρα και το λαό της. Πολύ σύντομα, καταλήγει η Πρωτοβουλία, και αυτοί που ακόμη πιστεύουν στις αγνές προθέσεις των Ολυμπιάδων, θα καταλάβουν σε βάθος τι σημαίνουν αυτές και τότε κάποιοι θα τρέχουν και δε θα φθάνουν».

Σε ιδιώτες το τρενάκι του Πηλίου

Την παραχώρηση εκμετάλλευσης των τουριστικών του γραμμών σε ιδιωτικά κεφάλαια εγκαινιάζει ο ΟΣΕ, με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που θα καταθέσει άμεσα για τη γραμμή του Πηλίου. Η γραμμή της ιδιωτικοποίησης σε γραμμές και υπηρεσίες του ΟΣΕ, φαίνεται ότι δεν αντέχει το «βάρος» του ιστορικού τρένου του Πηλίου για το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί, ότι στα χέρια των ιδιωτών θα είναι καλύτερα.

Στη γραμμή αυτή σύρεται και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, η οποία δίνει την απαραίτητη «αυτοδιοικητική» κάλυψη, ώστε το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης να περάσει πιο εύκολα. Ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση της γραμμής έχουν εκδηλώσει ιδιώτες και η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας. Μάλιστα στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με τη συμμετοχή του υφυπουργού Α. Βούλγαρη, του Νομάρχη Μαγνησίας Π. Σκοτινιώτη, του Προέδρου του ΟΣΕ Ν. Γρατσία και του διευθύνοντος συμβούλου Ι. Μουρμούρη, αποφασίστηκε και η επέκταση της γραμμής από τα Λεχώνια στο Βόλο με το ποσό των 650 εκατομμυρίων δραχμών από το ΠΕΠ Θεσσαλίας.

Ο εξοβελισμός του ΟΣΕ από την τουριστική γραμμή του Πηλίου, φωτογραφίζει τις μελλοντικές εξελίξεις στον Οργανισμό και για άλλες σημαντικές υπηρεσίες και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά όπως: Αν οι τουριστικές γραμμές δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον, γιατί ενδιαφέρονται άραγε τα ιδιωτικά κεφάλαια; Ποιος είναι αυτός που θεωρεί, ότι είναι πιο κατάλληλοι να διαχειριστούν τη γραμμή αυτή, οι ξενοδόχοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, από έναν Οργανισμό με την εμπειρία και την τεχνογνωσία ενός και πλέον αιώνα; `Η μήπως τελικά θα γίνουν οι «μαϊντανοί» των ιδιωτικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν τον ΟΣΕ;

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Τους φταίνε οι λαθρομετανάστες!

Την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα λιμάνια ζητούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ανεπαρκείς ελέγχους που γίνονται για το θέμα αυτό, αποφάσισαν να μη φορτώσουν τα οχήματά τους στα πλοία που αναχωρούν για τα λιμάνια της Ιταλίας, στις 23 και 24 Μάη 2000.

Την απόφαση αυτή πήρε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών, η οποία επισημαίνει ότι την απόφαση θα πρέπει να τη στηρίξουν όλοι οι μεταφορείς, οι οδηγοί, οι εξαγωγικοί φορείς και οι διαμεταφορείς, καθώς, σε περίπτωση επιβίβασης λαθρομεταναστών στα φορτηγά, εφόσον συλληφθούν, δεσμεύονται τα οχήματα, φυλακίζονται οι οδηγοί και δεσμεύονται ή καταστρέφονται τα προϊόντα, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ξένων κρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ