ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Μπορεί να προσπαθούν, μήνες τώρα, μέσα σ' αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα των κοντέινερ, να στήσουν απ' την αρχή τη ζωή τους, μόνο που η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί με τίποτα να «συναγωνιστεί» τη σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που καθημερινά τους φέρνει αντιμέτωπους με απλά ή και πιο σύνθετα προβλήματα, αλλά και με μια μόνιμη - πλέον - ανασφάλεια για το μέλλον.

Γιατί σχεδόν οχτώ μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη και πέντε μετά την εγκατάστασή τους στον καταυλισμό των σεισμοπλήκτων - στην περιοχή του Πανοράματος - οι κάτοικοι της Πετρούπολης επιβεβαιώνουν ό,τι είναι ήδη γνωστό και στον τελευταίο κάτοικο αυτού του νομού. Επιβεβαιώνουν, δηλαδή, πως η κυβέρνηση παρά την ακατάσχετη υποσχεσιολογία της - την οποία θρασύτατα συνεχίζει έως και σήμερα να χρησιμοποιεί - δεν έκανε τίποτα για τους σεισμόπληκτους, παρά μόνο να τους παραχωρήσει - κι αυτό τις περισσότερες φορές με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - από ένα κοντέινερ. Κι από κει και πέρα, ο ...Θεός βοηθός!

Στο συγκεκριμένο καταυλισμό στην Πετρούπολη - όπου υπάρχουν 98 κοντέινερ - οι κάτοικοι κάνουν το παν για να μπορέσουν να ανακουφίσουν ακριβώς αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Αλλά όσο όμορφα κι αν μυρίζουν τα λουλούδια στους κήπους τους - γιατί ναι, έχουν φτιάξει κήπους έξω απ' τα λυόμενά τους - όσο νοικοκυρεμένο κι αν προσπαθούν να διατηρήσουν τον καταυλισμό, όση υποστήριξη κι αν έχουν απ' το δήμο - πρέπει να αναφερθεί εδώ πως η Πετρούπολη είναι ίσως ο μόνος δήμος που εξακολουθεί να έχει την κοινωνική του υπηρεσία στον καταυλισμό - όταν ανοίγεις την πόρτα για να μπεις μέσα στα «σπίτια» τους βρίσκεσαι αναπόφευκτα αντιμέτωπος με καημούς και προβλήματα.

Η Βάσω Καραπάνου, για παράδειγμα, που ζει μαζί με τον άνδρα της και τα δύο παιδιά της σ' ένα κοντέινερ 35 τ.μ. μιλά για το κύριο ζήτημα: Για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Το σπίτι της - στην οδό Αμμοχώστου 2 - κρίθηκε αμέσως μετά τον σεισμό «κόκκινο», κατεδαφίστηκε και τώρα η οικογένεια προσπαθεί να φτιάξει το καινούριο σπιτικό της. Πώς, όμως; «Τα λεφτά που θα χρειαστούν θα ξεπεράσουν τα 30.000.000 δραχμές και είναι ζήτημα εάν πάρουμε - απ' όλα όσα έταξαν - 6 εκατομμύρια», μας λέει. Αναγκαστικά, τα υπόλοιπα πρέπει να βγουν απ' την τσέπη τους, δηλαδή απ' το βιβλιοπωλείο που έχει ο άνδρας της και που «μετά το Γενάρη ο τζίρος του έχει πέσει κατακόρυφα».

Ο Θανάσης Πετρόπουλος - ανήκει στην 5μελή επιτροπή που δημιουργήθηκε στον καταυλισμό - ξεκαθαρίζει πως «κανένας μας δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα ούτε μια δραχμή, μας ταλαιπωρούν με γραφειοκρατικές διαδικασίες και, φυσικά, συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν». Γι' αυτό και θεωρεί ευνόητη τη διαπίστωσή μας πως αυτό το Πάσχα θα 'ναι απλώς το πρώτο, αλλά όχι το τελευταίο, που θα γιορτάσουν μέσα στα κοντέινερ...


Μπ. Τσ.


Ατέλειωτος ο Γολγοθάς τους

«Εχω δύναμη μέσα μου για να κάνω τα πάντα, αλλά...». Η φράση μένει μετέωρη, το ίδιο μετέωρα μένουν και τα δάκρυα στα υγρά γαλάζια μάτια της. Μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Λουκία Πανταντζή ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό της Πετρούπολης, όχι γιατί είναι σεισμόπληκτοι, αλλά άποροι ή άστεγοι.

Η αντιδήμαρχος Αναστασία Φύττα την επισκέφτηκε χτες το πρωί για να της παραδώσει μια επιταγή - δωρεά του ΚΑΠΗ Πετρούπολης προς αυτούς τους ανθρώπους. Μια επιταγή, με την οποία η Λουκία, η κυρά - Παναγιώτα, η Σταματίνα και κάμποσοι ακόμα θα μπορέσουν να αγοράσουν το κρέας της Λαμπρής. «Για μένα ο Γολγοθάς είναι ατελείωτος», λέει η Λουκία. Η Λουκία, που ξέρει πως η δική της Ανάσταση ίσως και να μην έρθει ποτέ...


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κάλεσμα αντίστασης

Οκορυφαίος Βρετανός δραματουργός Χάρολντ Πίντερ, κατά τη διάρκεια αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είπε μεταξύ άλλων: «Ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής δε θα προκληθεί από τα κράτη "κακοποιούς" - όπως τα ονομάζουν οι ΗΠΑ - αλλά από την ίδια την Αμερική... Δεν υπάρχουν λέξεις, για να περιγράψουν τον κυνισμό και το σαδισμό, με τον οποίο επιβάλλονται οι κυρώσεις κατά του Ιράκ και οι βομβαρδισμοί κατά της Σερβίας. Ενώ ο Κλίντον δίνει στον κόσμο μια "ελευθερία" φτιαγμένη από ψέματα, βόμβες και καταστροφή, από την άλλη δηλώνει: "Εμείς οι Αμερικανοί δώσαμε την ελευθερία στον κόσμο"».

«Ζωγραφίζοντας» παραστατικά το απαίσιο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ο μεγάλος ανθρωπιστής συγγραφέας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και κάλεσε τους λαούς σε αντίσταση: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι», είπε, «με μια τεράστια, κτηνώδη, μοχθηρή μηχανή, που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη. Ως τέτοια πρέπει να την αναγνωρίσουμε και να της αντισταθούμε». Για δε τον «δικό» του πρωθυπουργό, τον κύριο Τόνι Μπλερ, που «έσκυψε και φίλησε τα πόδια του πλανητάρχη Κλίντον», είπε ότι «αξίζει την αηδία μας».

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι «ιθύνοντες», που χειρίζονται τις τύχες της πατρίδας μας και του λαού της, δεν έχουν την ίδια γνώμη με τον Χάρολντ Πίντερ. Γι' αυτούς, η «κτηνώδης μηχανή» του Παγκόσμιου Συνδικάτου του Εγκλήματος είναι μια φιλανθρωπική Εταιρία Αγγέλων, που σκοπό έχει την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ...εμπέδωση της Παγκόσμιας Ειρήνης.

Η παλιά, της προηγούμενης τετραετίας, όσο και η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις προγραμματικές της δηλώσεις, αλλά και η «αξιωματική αντιπολίτευση» και τα «απομεινάρια» του ΣΥΝ που «κατόρθωσαν» να μπουν στη Βουλή, με τη συναίνεση και την «προγραμματική αντιπολίτευσή» τους, δείχνουν καθαρά το ακόμα πιο σκοτεινό «τούνελ», μέσα στο οποίο υποχρεώνουν τη χώρα μας να πορευτεί και αυτή την τετραετία. Μόνη φωνή αντίστασης στα ολέθρια σχέδια των ξένων και ντόπιων «προστατών» μας, και στη νέα Βουλή, θα είναι η φωνή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Γι' αυτό, ας στηρίξουμε όλοι «της Γης οι κολασμένοι», οι «μη προνομιούχοι», αυτή τη φωνή ελπίδας για το λαό και την πατρίδα μας. Τώρα, κανένας δεν πρέπει να σηκώνει τους ώμους και να λέει: «Τι να κάνουμε... Δε γίνεται τίποτα...». Τώρα, και αυτοί που στις πρόσφατες εκλογές, την τελευταία στιγμή πίσω από το «παραβάν» υπέκυψαν στον εκβιασμό, που δέχτηκαν το βιασμό της συνείδησής τους και έδωσαν την ψήφο τους στον ένα από τους δύο «μεγάλους» βιαστές, είναι καιρός, έστω και σαν επανόρθωση του «λάθους» τους, να ενταχθούν στην κοινή προσπάθεια, στο τίμιο και πατριωτικό κάλεσμα του ΚΚΕ, για ενότητα και αντίσταση στην άγρια και πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου επίθεση της «νέας τάξης».

Αντίσταση, λοιπόν, και αγώνας! Για τον εργάτη, τον αγρότη, τον επαγγελματία, το συνταξιούχο, τον άνεργο, το δάσκαλο, το μαθητή, κοντολογίς για τον ελληνικό λαό στη συντριπτική του πλειοψηφία, μονόδρομος δεν είναι η είσοδος της χώρας μας «στον κλωβό των λεόντων» της ΟΝΕ, αλλά ο ανένδοτος και ανειρήνευτος αγώνας, για την οικονομική και εθνική μας επιβίωση. Αυτό που φοβούνται, τόσο τα ξένα αφεντικά, όσο και οι ντόπιοι οσφυοκάμπτες που μας κυβερνούν, είναι η οργανωμένη δύναμη των λαών και η απόφασή τους να αντισταθούν, να αντεπιτεθούν και να ανατρέψουν αυτή την «τρελή» πορεία της ανθρωπότητας προς τον όλεθρο και την καταστροφή. Και το Μέτωπο όλων των λαϊκών δυνάμεων της πατρίδας μας, που προτείνει και προωθεί το ΚΚΕ, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στις δυνάμεις του κακού και την απαρχή μιας νέας φιλολαϊκής πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ