ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αισιοδοξία», παρά την αποτυχία στην πρώτη ψηφοφορία

Στιγμιότυπο από τη Βουλή στη χτεσινή ψηφοφορία

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη Βουλή στη χτεσινή ψηφοφορία
ΑΓΚΥΡΑ. - Η υποψηφιότητα του Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ για την Προεδρία της χώρας δε συγκέντρωσε τελικώς την αναγκαία υποστήριξη στη χτεσινή πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή ώστε να εκλεγεί «με τη μία»: Υπέρ του ψήφισαν 281 βουλευτές (σε σύνολο 550), πράγμα που σημαίνει μεν πλειοψηφία, αλλά όχι τον απόλυτο αριθμό εδρών που χρειαζόταν (367, τα 2/3 των ψήφων δηλαδή). Ετσι, η εκλογή του - που θεωρείται «βεβαία» από τους «πολιτικούς αναλυτές» αλλά και τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ- αναβάλλεται έως ότου επιτευχθεί η απαραίτητη «συναίνεση» στην Εθνοσυνέλευση.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες συνέτειναν ήδη από προχτές ότι η «κομματική πειθαρχία» ήταν αρκετά απίθανο να τηρηθεί στην πρώτη ψηφοφορία, αν και όλες οι ηγεσίες και των πέντε κομμάτων της Βουλής είχαν εκφράσει την «έγκρισή» τους για την υποψηφιότητα Σεζέρ. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα πράγματα συνέβησαν κάπως έτσι, καθώς οι ψήφοι των βουλευτών κατευθύνθηκαν σε άλλους υποψηφίους (συνολικά 12).

Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, πάντως, εμφανίστηκε «αισιόδοξος» ότι ούτως ή άλλως ο Σεζέρ θα εκλεγεί σε έναν από τους επόμενους γύρους της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου. «Αναμένουμε πως οι ψήφοι θα καταμεριστούν μεταξύ των υποψηφίων. Τα αποτελέσματα με κάνουν να είμαι αισιόδοξος», για τους επόμενους γύρους της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Σεζέρ, επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα έχει αρκετές ακόμη «ευκαιρίες», ώστε να πειστούν στο μεταξύ οι βουλευτές που επέδειξαν «απειθαρχία» προς τις εντολές της ηγεσίας να υπακούσουν. Η επόμενη ψηφοφορία θα γίνει την Πρωτομαγιά, όταν θα χρειαστεί και πάλι πλειοψηφία των δύο τρίτων, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο γύροι, στις 5 και στις 9 Μάη. Στην τελευταία περίπτωση, αρκεί η απλή πλειοψηφία, με άλλα λόγια, η νίκη του είναι «εξασφαλισμένη», αφού στο μεταξύ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους δέκα αντιπάλους του στην «κούρσα» θα πρέπει να αναμένεται ότι θα αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νεβσάτ Γιαλτσίντας, υποψήφιος του Κόμματος Αρετής, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 61 ψήφους, τις περισσότερες από όλους τους υπόλοιπους, αλλά -όπως είναι προφανές - πολύ λίγες για να μπορέσει να ανταγωνιστεί με αξιώσεις τον Σεζέρ.

Η «αγωνία» για μια ενδεχόμενη κρίση στην κυβέρνηση εξ αφορμής της εκλογής Προέδρου μοιάζει, με βάση αυτές τις εξελίξεις, να απομακρύνεται τελεσίδικα, γεγονός που «ανακουφίζει», εκτός του Ετσεβίτ, και τη Δύση, τόσο στην πολιτική της έκφραση (Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες κόπτονται για τη «σταθερότητα» της χώρας) όσο και στη χρηματοοικονομική (το ΔΝΤ έχει ενεργό ένα δανειοδοτικό «αποπληθωριστικό» πρόγραμμα 4 εκατ. δολαρίων).

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΚΙΝΑ
Επέλεξαν να συσφίξουν τις σχέσεις τους για μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-

Μόλις πριν δύο χρόνια σύναψαν διπλωματικές σχέσεις. Προχτές, οι Πρόεδροι Κίνας και Νότιας Αφρικής, Ζιανγκ Ζεμίν και Τάμπο Μπέκι, ανακοίνωσαν πως θα εργαστούν από κοινού για μία νέα διεθνή και οικονομική τάξη πραγμάτων, που θα λειτουργεί προς όφελος των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες... «Σφήνα» στην ηγεμονική και αλαζονική πολιτική της Ουάσιγκτον; Αναμφίβολα ναι, καθώς οι δύο ηγέτες μπορεί να μην κατονόμασαν, αλλά φωτογράφισαν ευκρινώς ποιον εννοούσαν λέγοντας πως θα δράσουν από κοινού για να συνεισφέρουν ό,τι μπορούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, «παρά το γεγονός πως μεγάλες δυνάμεις ενδίδουν στον πειρασμό να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προωθώντας τον ηγεμονισμό και την πολιτική ισχύος»...

Μ' αυτόν τον τρόπο, η για πρώτη φορά επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στη Νότια Αφρική κατέστη ιστορική και εν πολλοίς επιτυχημένη. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς μετά την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών που προωθούν τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων επήλθε και η υπογραφή της «Διακήρυξης της Πρετόρια», η οποία φαίνεται πως απηχεί τους κοινούς στόχους Πεκίνου - Πρετόρια για ένα «διαφορετικό» μέλλον...

Τόσο ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Μπέκι, όσο και ο Κινέζος ομόλογός του, Ζιανγκ Ζεμίν, αναφέρθηκαν σ' αυτή τη Διακήρυξη της Πρετόρια, χαρακτηρίζοντάς την ως βάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αν και φειδωλά, αναφέρουν πως στο πλαίσιο της παραπάνω διακήρυξης, όχι μόνον αναγνωρίζει η Πρετόρια την Ταϊβάν ως «αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας», αλλά και στήνονται οι βάσεις για τη δημιουργία μιας διμερούς επιτροπής, ανάλογη με αυτή που έχει συσταθεί ανάμεσα στη Ν. Αφρική και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, στη «Διακήρυξη της Πρετόρια» σημειώνεται πως κοινή πεποίθηση των δύο χωρών είναι πως «σε μία νέα διεθνή τάξη καμία χώρα δεν πρέπει να εξουσιάζει τις άλλες και πως οι αρνητικές επιπτώσεις της (λεγόμενης) "παγκοσμιοποίησης", ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, δε θα πρέπει μόνον να περιοριστούν, αλλά και να μειωθούν»...

Ομως, πέρα από τα διμερή πρωτόκολλα και τις διακηρύξεις, ο Κινέζος ηγέτης και ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος σημείωσαν πολλές φορές πώς εννοούν πραγματικά αυτήν την από κοινού συνεργασία για μία νέα φάση στις διεθνείς σχέσεις. Στη διάρκεια της ομιλίας του, σε επίσημο δείπνο που έδωσε προς τιμήν του ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε αρκετές φορές πως Πεκίνο και Πρετόρια μοιράζονται «τους ίδιους στόχους όσον αφορά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων αναπτυσσόμενων χωρών, παρά το γεγονός πως μεγάλες δυνάμεις ενδίδουν στον πειρασμό να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προωθώντας την ηγεμονία της υπερδύναμης». «Ο μεγάλος αριθμός αναπτυσσόμενων χωρών έχει στερηθεί το δικαίωμά του να συμμετέχει στις διεθνείς σχέσεις σε ισότιμη βάση και υπόκειται σε άδικη μεταχείριση ή ακόμη και σε άνευ άδειας εκφοβισμούς» είπε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Κινέζος ηγέτης.

Ο Τάμπο Μπέκι δεν παρέλειψε στη διάρκεια της ομιλίας του κατά το επίσημο δείπνο να εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για το ρόλο της Κίνας αναφορικά με τον αγώνα ανατροπής του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. «Πολλοί βετεράνοι του αγώνα μας θυμούνται καλά την εποχή που περάσανε στην Κίνα, όταν εσείς ανταποκριθήκατε θετικά στο αίτημά μας για προετοιμασία των ένοπλων στελεχών μας, για να κάνουμε τον δικό μας αγώνα της απελευθέρωσής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά σε σημείο της ομιλίας του ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος.

Η τριήμερη περιοδεία του Κινέζου ηγέτη στη Νότια Αφρική ολοκληρώθηκε χτες, οπότε και αναχώρησε από την Πρετόρια για το Πεκίνο.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Διαφωνίες για τον αφοπλισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν, απέρριψε χτες το συσχετισμό που κάνει η Ρωσία ανάμεσα στη Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-2 για τη μείωση των πυρηνικών όπλων και την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ του σχεδίου τους για την αντιπυραυλική άμυνα. «Εκτιμώ ότι είναι απλώς απαράδεκτο η επικύρωση (της συνθήκης από το ρωσικό Κοινοβούλιο) να εξαρτάται από τον όρο της μη ανάπτυξης από τις ΗΠΑ ενός αντιπυραυλικού συστήματος» στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε ο Κόεν ενώπιον υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας. «Επρεπε να είχαν επικυρώσει τη συνθήκη κατά την προβλεπόμενη από τη συμφωνία περίοδο. Στη συνέχεια θα είχαμε διαπραγματευτεί μαζί τους για να δούμε αν θα ήταν δυνατό να τροποποιήσουμε τη συνθήκη για τη μείωση των βαλλιστικών πυραύλων ΑΒΜ, λαμβάνοντας υπόψη μας το εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις ΗΠΑ, τόνισε ο Κοέν.

Οπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή γύρω στο έτος 2005 ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας (NMD) για να αντιμετωπίσουν, όπως ισχυρίζονται, απειλές που προέρχονται από χώρες όπως... η ΛΔ Κορέας και το Ιράν. Αυτό όμως προϋποθέτει την τροποποίηση της Συνθήκης κατά των βαλλιστικών πυραύλων (ΑΒΜ) που υπογράφηκε το 1972 ανάμεσα στη Σοβιετική Ενωση και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ έθεσε, από τη μεριά του, χτες ως προϋπόθεση για τη συνεχίση του πυρηνικού αφοπλισμού, την εγκατάλειψη από τις ΗΠΑ του σχεδίου τους για το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας. Μιλώντας στη Διάσκεψη για τη Συνθήκη της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, η οποία άρχισε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «ο σεβασμός του συνόλου της Συνθήκης ABM με τη σημερινή της μορφή και χωρίς καμία τροποποίηση, αποτελεί όρο για νέες διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό». Η Ρωσία «εκπλήρωσε την υποχρέωσή» της, επικυρώνοντας τον Απρίλη τις Συνθήκες για τον πυρηνικό αφοπλισμό ΣΤΑΡΤ-2 και CTBT, και η «μπάλα είναι τώρα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ», τόνισε ο Ιβανόφ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα «New York Times».

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πυρηνικό ατύχημα στην Τοκαϊμούρα...

ΤΟΚΙΟ.-

Πέθανε χτες και ο δεύτερος εργάτης που είχε εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες ραδιενεργούς ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια ατυχήματος, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη σε πυρηνικό εργοστάσιο της ιαπωνικής πόλης Τοκαϊμούρα.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ζίζι Πρες», ο 40χρονος Μασάτο Σινοχάρο άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Τόκιο, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους επτά μήνες. Τον περασμένο Δεκέμβρη ο συνάδελφος του, Χισάσι Ούτσι, 35 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή επίσης σε ειδική πανεπιστημιακή κλινική του Τόκιο.

Το πυρηνικό ατύχημα στην πόλη Τοκαϊμούρα θεωρείται ως το σοβαρότερο στην ιστορία της Ιαπωνίας και το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί μετά από αυτό του Τσέρνομπιλ, το 1986.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ