ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οικονομικός πόλεμος από την «Exxon Mobil»

Η πολιτική της επανεθνικοποίησης του πετρελαίου στη Βενεζουέλα δεν αρέσει στις πολυεθνικές, που είχαν μάθει να ξεζουμίζουν τους πόρους της χώρας

Associated Press

Η πολιτική της επανεθνικοποίησης του πετρελαίου στη Βενεζουέλα δεν αρέσει στις πολυεθνικές, που είχαν μάθει να ξεζουμίζουν τους πόρους της χώρας
Ως «οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα», χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός της χώρας Ραφαέλ Ραμίρες, τις απαιτήσεις που προβάλλει τις τελευταίες μέρες ο αμερικάνικος πετρελαϊκό - και όχι μόνο - κολοσσός «Exxon Mobil» (Eξon)Συγκεκριμένα, ο κολοσσός αυτός ανακοίνωσε ότι παγώνει λογαριασμούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κρατικής Εταιρείας «Πετρέλαια της Βενεζουέλας» (PDVSA) κατατεθειμένα σε αμερικανικές τράπεζες, εκτελώντας αποφάσεις δικαστηρίων (αμερικανικού, βρετανικού και ολλανδικού) που δικαίωναν την εταιρεία, για τις απώλειες και ζημιές που υπέστη η «Εxxon» από την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών στη Ζώνη του Ορινόκο της Βενεζουέλας, που για δεκάδες χρόνια ξεζούμιζε, δίνοντας ψίχουλα στο βενεζουελάνικο κράτος.

Με απόφαση της κυβέρνησης Τσάβες τον Μάρτη του 2007 μετά την εθνικοποίηση, έγινε επαναδιαπραγμάτευση με τις πολλές πολυεθνικές του πετρελαίου που δρουν στην περιοχή. Αυτή πρόβλεπε να σταματήσει να ισχύει το 1% ως υποχρέωση παράδοσης στο βενεζουελάνικο κράτος. Δημιουργήθηκαν μεικτές εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου με το 60% στη Βενεζουέλα και το 40% στις ξένες εταιρείες. Αυτό έγινε αποδεκτό από αρκετές εταιρείες, αλλά η «Εxxon» προσέφυγε... στη Δικαιοσύνη.

Η «Εxxon» έχει την ανοιχτή στήριξη της αμερικάνικης κυβέρνησης και δηλώνει ότι μπορεί να παγώσει τις καταθέσεις της βενεζουελάνικης εταιρeίας στις αμερικάνικες τράπεζες, ωσότου λυθεί η διαφορά. Την Τετάρτη από τα «Πετρέλαια Βενεζουέλας» ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται οι όποιες εμπορικές συναλλαγές με την «Εxxon» και αναμένεται να εφεσιβληθεί η απόφαση που επικαλείται ο αμερικάνικος κολοσσός.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ σε πλήρη δράση

Την προσπάθεια του διπλωματικού υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βολιβία, να βρει πληροφοριοδότες σε φοιτητές Αμερικανούς που δουλεύουν σε κοινωνικά προγράμματα στη χώρα αυτή, παραδέχτηκε ο πρέσβης της χώρας. Ο Φίλιπ Γκόλντμπεργκ κλήθηκε από τη βολιβιανή κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις γιατί ο αξιωματούχος ασφαλείας της πρεσβείας, Βίνσετ Κούπερ ζήτησε από Αμερικανό φοιτητή να του δίνει στοιχεία για Κουβανούς και Βενεζουελανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βολιβία. Ο πρέσβης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «λάθος» και σημείωσε ότι η χώρα του επιδιώκει καλές διπλωματικές σχέσεις. Από τον Πρόεδρο της χώρας Εβο Μοράλες, έχει κηρύξει τον Κούπερ ανεπιθύμητο πρόσωπο και του έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. Την ίδια στιγμή έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει εξηγήσεις και για μια ακόμα υπόθεση, αυτή της εμπλοκής της αμερικανικής πρεσβείας στις δραστηριότητες του ειδικού τμήματος της αστυνομίας το 1987, που κυνηγούσε αγωνιστές και ευθύνεται και για εκτελέσεις. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της καταγγελίας Αμερικανού πολίτη που μένει στη Βολιβία, σχετικά με τη χρηματοδότηση από την περιβόητη USAID, Εταιρεία δήθεν Αρωγής, του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της αντιπολίτευσης, που χρηματοδοτεί και ταξίδια στις ΗΠΑ, των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής της πλούσιας Σάντα Κρουζ, που διεκδικούν αυτονομία για να υπάρξει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Νεκρός βρέθηκε στην κατοικία του στο Λονδίνο, ο Γεωργιανός επιχειρηματίας και αντίπαλος του Μιχαήλ Σαακασβίλι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Γεωργίας, Μπάντρι Παταρκατσισβίλι, και σύμφωνα με την αστυνομία ο θάνατός του οφείλεται σε φυσικά αίτια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε άλλες τρεις προκριματικές αναμετρήσεις για τους Δημοκρατικούς (Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον και Μέριλαντ) επικράτησε ο Μπάρακ Ομπάμα έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Συνολικά ο Ομπάμα συγκεντρώνει 1.223 εκλέκτορες έναντι 1.198 της Κλίντον.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ισχυρές αεροπορικές επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή Τάριν Κόουτ του Αφγανιστάν είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων φερόμενων μαχητών «Ταλιμπάν», ανακοίνωσε χτες στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο νέος ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) Τζέικομπ Ζούμα προσέφυγε χτες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής κατά πρόσφατης δικαστικής απόφασης που επιτρέπει σε κατασχεθέντα έγγραφα να χρησιμοποιηθούν εναντίον του σε υπόθεση διαφθοράς.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η υποτίθεται «ουδέτερη» γαλλική κυβέρνηση στην ένοπλη κρίση που μαστίζει χώρες της Κεντρικής Αφρικής παραδέχτηκε χτες ότι γαλλικά αεροπλάνα μετέφεραν πυρομαχικά -μεταξύ άλλων - λιβυκής κατασκευής για λογαριασμό του τσαντιανού στρατού λίγο μετά την έναρξη επίθεσης που έκαναν αντικυβερνητικές ανταρτικές οργανώσεις στις αρχές του μήνα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σήμερα ανακοινώνει ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τα βασικά μέρη της πολιτικής συμφωνίας συμφιλίωσης που υπεγράφη χτες μεταξύ κενυατικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε ότι στέλνει τις προσεχείς μέρες στην Κένυα την υπουργό Εξωτερικών Κ. Ράις.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε χτες ο επίσημος πληθωρισμός στη Ζιμπάμπουε που ανήλθε το Δεκέμβρη στο 66.000% από 26.000% που ήταν τον περασμένο Νοέμβρη.

ΡΩΣΙΑ
Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Στην τελευταία ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν τις προεδρικές εκλογές της 2 Μάρτη μίλησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσία 1.364 δημοσιογράφων, ανάμεσα στους οποίους και 200 ξένοι, στο Κρεμλίνο.

Σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά της Ρωσίας, ο Πούτιν μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι οι προτεραιότητές του είναι η... επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και στη συνέχεια, προς αποφυγή οποιασδήποτε... παρεξήγησης τόνισε ότι οι κρατικές επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν εντελώς ενώ προηγούμενα θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο. «Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να περάσουμε σε έναν κρατικό καπιταλισμό», κατέληξε.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»...

ΝΤΙΛΙ.-- Δεκάδες Αυστραλοί στρατιώτες καταφθάνουν στο Ανατολικό Τιμόρ ως ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών δυνάμεων που έχει αναπτύξει η Αυστραλία στο νησιωτικό κρατίδιο, με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος και το σοβαρό τραυματισμό του προέδρου Ζοζέ Ράμος Χόρτα. Προσωρινά καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο Βισέντε Γκουτέρες, που κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, απαγορεύοντας τις λαϊκές διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και δίνοντας υπερεξουσίες στην αστυνομία και το στρατό.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήριζαν την κατάσταση στην πρωτεύουσα του νησιού, Ντίλι, «τεταμένη αλλά ήρεμη», όχι λόγω της πιθανότητας επανάληψης της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά εξαιτίας των μέτρων αστυνόμευσης που έχουν πάρει Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες και αστυνομικοί, με πρόσχημα «την επιβολή της έννομης τάξης»...

ΗΠΑ
«Ενεση» για τους χαμηλόμισθους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων της αμερικανικής οικονομίας, που πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγκάστηκε να πάρει ορισμένα μέτρα για να αποφύγει τα χειρότερα. Ανάμεσα στα μέτρα προβλέπεται «πακέτο 167 δισεκατομμυρίων δολαρίων», που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα τόσο από τη Γερουσία της χώρας όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (με συναίνεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών), ενώ χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, το επικύρωσε. Οπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για «δυναμωτική ένεση» για την αμερικανική οικονομία. Πρόκειται για «εκπτώσεις» που θα απολαμβάνουν οι χαμηλόμισθοι Αμερικανοί πολίτες είτε ως μεμονωμένα άτομα, ζευγάρια ή οικογένειες με παιδιά.

Πάντως, και η «δημοκρατική» πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το πακέτο δίνει λεφτά σε Αμερικανούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν, βοηθά οικογένειες με παιδιά, περικόπτει τη φορολογία στις μικρές επιχειρήσεις και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, καθώς τονώνει τη βραδύνουσα οικονομία μας».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τεταμένη κατάσταση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στη διαβεβαίωση ότι οι προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν θα είναι «ελεύθερες, δίκαιες και στην ώρα τους» προχώρησε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Περβές Μουσάραφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διανοούμενους στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Πρόσθεσε όμως ότι δε θα ανεχθεί διαδηλώσεις από πολιτικές ομάδες μετά τις εκλογές ισχυριζόμενες ότι η εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από νοθεία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές φήμες ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υποκινήσει φασαρίες ώστε να δικαιολογήσει μια πιθανή καθυστέρηση της ψηφοφορίας ή και την πιθανή ακύρωση του αποτελέσματος.

Πάντως, σε χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν, ο σύζυγος της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, Ασιφ Αλί Ζαρντάρι κάλεσε τους οπαδούς του κόμματος να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν σε περίπτωση που υπάρξει νοθεία στις εκλογές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «BBC» η πλειοψηφία των Πακιστανών υποστηρίζει ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη χώρα θα βελτιωθούν αν παραιτηθεί ο Μουσάραφ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ