Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οικονομικός πόλεμος από την «Exxon Mobil»

Η πολιτική της επανεθνικοποίησης του πετρελαίου στη Βενεζουέλα δεν αρέσει στις πολυεθνικές, που είχαν μάθει να ξεζουμίζουν τους πόρους της χώρας

Associated Press

Η πολιτική της επανεθνικοποίησης του πετρελαίου στη Βενεζουέλα δεν αρέσει στις πολυεθνικές, που είχαν μάθει να ξεζουμίζουν τους πόρους της χώρας
Ως «οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα», χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός της χώρας Ραφαέλ Ραμίρες, τις απαιτήσεις που προβάλλει τις τελευταίες μέρες ο αμερικάνικος πετρελαϊκό - και όχι μόνο - κολοσσός «Exxon Mobil» (Eξon)Συγκεκριμένα, ο κολοσσός αυτός ανακοίνωσε ότι παγώνει λογαριασμούς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κρατικής Εταιρείας «Πετρέλαια της Βενεζουέλας» (PDVSA) κατατεθειμένα σε αμερικανικές τράπεζες, εκτελώντας αποφάσεις δικαστηρίων (αμερικανικού, βρετανικού και ολλανδικού) που δικαίωναν την εταιρεία, για τις απώλειες και ζημιές που υπέστη η «Εxxon» από την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών στη Ζώνη του Ορινόκο της Βενεζουέλας, που για δεκάδες χρόνια ξεζούμιζε, δίνοντας ψίχουλα στο βενεζουελάνικο κράτος.

Με απόφαση της κυβέρνησης Τσάβες τον Μάρτη του 2007 μετά την εθνικοποίηση, έγινε επαναδιαπραγμάτευση με τις πολλές πολυεθνικές του πετρελαίου που δρουν στην περιοχή. Αυτή πρόβλεπε να σταματήσει να ισχύει το 1% ως υποχρέωση παράδοσης στο βενεζουελάνικο κράτος. Δημιουργήθηκαν μεικτές εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαίου με το 60% στη Βενεζουέλα και το 40% στις ξένες εταιρείες. Αυτό έγινε αποδεκτό από αρκετές εταιρείες, αλλά η «Εxxon» προσέφυγε... στη Δικαιοσύνη.

Η «Εxxon» έχει την ανοιχτή στήριξη της αμερικάνικης κυβέρνησης και δηλώνει ότι μπορεί να παγώσει τις καταθέσεις της βενεζουελάνικης εταιρeίας στις αμερικάνικες τράπεζες, ωσότου λυθεί η διαφορά. Την Τετάρτη από τα «Πετρέλαια Βενεζουέλας» ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται οι όποιες εμπορικές συναλλαγές με την «Εxxon» και αναμένεται να εφεσιβληθεί η απόφαση που επικαλείται ο αμερικάνικος κολοσσός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ