Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Αναβολή ιρανο-αμερικανικών συνομιλιών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιρανού Προέδρου στο Ιράκ μετά τη λεγόμενη ισλαμική επανάσταση του 1979 θα πραγματοποιηθεί στις 2 του Μάρτη καθώς ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αναμένεται να μεταβεί στην ιρακινή πρωτεύουσα και να συναντηθεί με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, και τον Πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι διμερή θέματα και κοινά προγράμματα.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε ο νέος γύρος συνομιλιών που είχε προγραμματιστεί στην ιρακινή πρωτεύουσα ανάμεσα σε Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους με θέμα την ασφάλεια στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, ο οποίος σημείωσε ότι το Ιράν τις ανέβαλε για λίγο καιρό και για αδιευκρίνιστο λόγο. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συναντήθηκαν 3 φορές το 2007 στη Βαγδάτη για το θέμα αυτό, εν μέσω κατηγοριών των ΗΠΑ ότι το Ιράν υποθάλπει τη θρησκευτική βία στο Ιράκ και στηρίζει εξτρεμιστικές ένοπλες ομάδες, κάτι που αρνείται το Ιράν.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν σε χτεσινή έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο κοντά σε αγορά της συνοικίας Σαντρ Σίτι, σύμφωνα με την αστυνομία. Νωρίτερα, τα ξημερώματα, εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από ενόπλους στο χωριό Ούτζα, βόρεια της Βαγδάτης, ενώ Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο γυναίκες και έξι μέλη της τοπικής φυλετικής δύναμης γνωστής ως «Συμβούλιο Αφύπνισης» και συνέλαβαν 14 άτομα στο χωριό Σεΐχ Αμπντάλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ