Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Ετοιμάζει αντίμετρα ενόψει «ανεξαρτησίας»

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσαν χτες Σερβία και Ρωσία, αλλά είναι ειλημμένη η απόφαση για ανεξαρτησία από τους ιμπεριαλιστές την Κυριακή

Οι αλβανικές και... αμερικάνικες σημαίες ετοιμάζονται στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Οι αλβανικές και... αμερικάνικες σημαίες ετοιμάζονται στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Εκ προοιμίου ακύρωσε χτες η σερβική κυβέρνηση τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου που αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα. Οποτε και εάν γίνει η κήρυξη ανεξαρτησίας «δε θα έχει την παραμικρή νομική ή δεσμευτική αξία για το Βελιγράδι» σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα που επανέλαβε ότι η Σερβία θα θέσει σε εφαρμογή ένα (απόρρητο εν πολλοίς) σχέδιο δράσης, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε προ βδομάδων συναποφασιστεί με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο ίδιος υπαινίχθηκε μέτρα και πολιτικές που ενδεχομένως ενθαρρύνουν τη διχοτόμηση της επαρχίας λέγοντας πως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου «θα παραμείνουν πολίτες της Σερβίας». Σημείωσε ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την επικείμενη αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, EULEX, τονίζοντας ότι δε θα έχει καμία νομική δεσμευτική αξία για τη Σερβία.

Παράλληλα, Σερβία και Ρωσία (που επίσης αντιτίθεται έντονα στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου) συγκάλεσαν χτες εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για τις επικείμενες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Βελιγράδι και Μόσχα ζήτησαν από το ΣΑ του ΟΗΕ να ακυρώσουν άμεσα τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών. Διπλωματικές πηγές θεωρούσαν απίθανη την έκδοση απόφασης ή ψηφίσματος μετά τη συνεδρίαση του Σώματος...

Παράλληλα, αξιωματούχοι από τα επιτελεία Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας διέδιδαν ότι οι συγκεκριμένες χώρες θα είναι από τις πρώτες που θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πάντως, χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την εντονότατη αντίθεσή του για τις νέες συνοριακές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου «πράξη ανήθικη, άνομη και παράνομη»... Μάλιστα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πούτιν εκτόξευσε βολές εναντίον της ΕΕ για την εφαρμογή δύο μέτρων και σταθμών σε διεθνείς κρίσεις όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Κυπριακό, λέγοντας ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας τόσο της Σερβίας, όσο και της Κύπρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εντάσεις συνεχίζονται (2011-09-23 00:00:00.0)
Στο δρόμο της πλήρους ενσωμάτωσης στην ΕΕ... (2010-09-10 00:00:00.0)
Πιέσεις στη Σερβία για το Κόσσοβο (2010-08-27 00:00:00.0)
Στη γραμμή ΗΠΑ - Γερμανίας η απόφαση της Χάγης (2010-07-24 00:00:00.0)
Κίνα - Ισπανία αντίθετες με το σχέδιο «ανεξαρτησίας»... (2007-04-19 00:00:00.0)
Ο Μπερνς προωθεί απροκάλυπτα την «ανεξαρτησία» (2007-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ