Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κίνα - Ισπανία αντίθετες με το σχέδιο «ανεξαρτησίας»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Δεν είναι μόνον η Ρωσία, αλλά και η Κίνα και η Ισπανία που αντιτίθεται ανοιχτά στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο. Επίσημα, χτες, ο αντιπρόεδρος της κινέζικης κυβέρνησης, Χούι Λιανγκού, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Βελιγράδι, εξέφρασε την αντίθεση του Πεκίνου «σε προσπάθειες επιβολής λύσεων και τελεσιγράφων για το Κοσσυφοπέδιο». Σημείωσε ότι η Κίνα «σέβεται με αφοσίωση» την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ που αναφέρεται στα εδαφικά κυριαρχικά δικαιώματα της Σερβίας στην επαρχία. Πρότεινε «περισσότερες συνομιλίες ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα», καλώντας τες να βρουν «λύση αμοιβαία αποδεκτή, μέσω διαπραγμάτευσης». Περιττό να αναφερθεί πως οι δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου προκάλεσαν απόλυτη ικανοποίηση στο Βελιγράδι, με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα να δηλώνει πως «εκτιμά βαθύτατα» τις θέσεις της Κίνας για το Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας (που προεδρεύει αυτήν την περίοδο του 54μελούς ΟΑΣΕ), Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, εξέφρασε χτες ανοιχτά - αν και ήπια - την αντίθεση της Μαδρίτης στην επιβολή του σχεδίου Αχτισαάρι. Δήλωσε ότι «η Ισπανία θεωρεί ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση αμοιβαία αποδεκτή» και κατέληξε λέγοντας ότι και ο ΟΑΣΕ, σε πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες, στήριξε «τη δημιουργία ενός πολυεθνοτικού και φιλελεύθερου Κοσσυφοπεδίου».

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, που προχτές είχε ξεκάθαρα απειλήσει με μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το σχέδιο Αχτισαάρι από τα Ηνωμένα Εθνη, «υπαναχώρησε» παίζοντας το γνωστό παιχνίδι «παρεξήγησης» των δηλώσεων και της κατάθεσής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου. Μιλώντας σε ανταποκριτή του Τανγιούνγκ στην Ουάσιγκτον, ο Μπερνς είπε ότι «αποδόθηκαν λάθος» οι δηλώσεις του, ζητώντας βοήθεια από το πρακτορείο, «ώστε να διορθωθεί το λάθος» και να αποκατασταθεί η αλήθεια στη Σερβία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ