Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Συγκρούσεις στρατού - ισλαμιστών

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της ομώνυμης πόλης της πολιτείας Κάνο σημειώθηκαν χτες ανάμεσα σε Νιγηριανούς στρατιώτες και Αφρικανούς ισλαμιστές «Ταλιμπάν», που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του νιγηριανού στρατού, Αγιο Ολασίνγκον, «εισήλθαν στη χώρα από το γειτονικό Τσαντ». Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 25 Ισλαμιστές ένοπλους στο Κάνο (μία από τις 12 πολιτείες που ισχύει ο ισλαμικός νόμος), ενώ ειδησεογραφικά πρακτορεία κατέγραψαν κύματα εκατοντάδων αμάχων που «συν γυναιξί και τέκνοις» εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο από τα διασταυρούμενα πυρά.

Αφορμή των συγκρούσεων φέρεται πως αποτέλεσε η προχτεσινή επίθεση ισλαμιστών σε αστυνομικό τμήμα του Κάνο με αποτέλεσμα 13 νεκρούς... Η αιτία φαίνεται πως συνδέεται με τις διεξαχθείσες πολιτειακές εκλογές του περασμένου Σαββάτου (που στιγματίστηκαν από νοθεία, βία και αρκετούς νεκρούς) και τις προεδρικές της 21ης Απρίλη αλλά και τα χρόνια προβλήματα φτώχειας, και διαφθοράς των αρχών.

Επιπλέον, χτες, 18 κόμματα της αντιπολίτευσης ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους για τα επεισόδια βίας και νοθείας στις «εκλογές ντροπής» του περασμένου Σαββάτου, ζητώντας ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και αναβολή των προεδρικών εκλογών. Ζήτησαν από το εκλογικό σώμα να κατέβει στους δρόμους και να εκφράσει την αντίθεσή του «με μη βίαια μέσα». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ