Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αγώνας δρόμου για τους αναποφάσιστους

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι βασικοί διεκδικητές του προεδρικού θώκου στη Γαλλία, μόλις τέσσερις μέρες πριν τον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης την Κυριακή. Στόχος τους να προσεταιριστούν, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιους από τα εκατομμύρια των αναποφάσιστων, καθώς, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον 2 στους 5 Γάλλους δεν έχουν ακόμη καταλήξει ποιον θα επιλέξουν ή ακόμη και αν θα ψηφίσουν.

Προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους, ιδιαίτερα οι δύο πλέον πιθανοί αντίπαλοι του δεύτερου γύρου, Σαρκοζί και Ρουαγιάλ, μοιάζουν να αλλάζουν πολιτικές θέσεις σαν χαμαιλέοντες, υποσχόμενοι στους πάντες τα πάντα. Ενδεικτικό, παραδείγματος χάριν, είναι το γεγονός ότι ο Νικολά Σαρκοζί, γνωστός οπαδός της σκληρής λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, πρότεινε ακόμη και εξαγορά από το κράτος της προβληματικής αεροναυπηγικής εταιρείας «Airbus», προκειμένου να διαφυλαχτούν οι θέσεις εργασίας.

Από την άλλη, η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ρητορεύει υπέρ «παραδοσιακών αξιών», που είθισται να επικαλείται η γαλλική δεξιά, όπως είναι ο «πατριωτισμός και η εθνική περηφάνια», καλώντας όλους τους Γάλλους να έχουν τη γαλλική σημαία στα σπίτια τους. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στον πρώτο γύρο ο Σαρκοζί φέρεται να συγκεντρώνει 29,5%, η Ρουαγιάλ 24,5%, ο Φιλελεύθερος Φρανσουά Μπαϊρού, που υποσχέθηκε γενικόλογα «ισορροπία κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς», 18,5% και ακολουθεί με διαφορά ο ηγέτης του «Εθνικού Μετώπου» Λεπέν με 13,5%. Οι δημοσκοπήσεις συνήθως δίνουν όσους υποψηφίους βρίσκονται πάνω από το 10%. Η υποψήφια του Γαλλικού ΚΚ εμφανίζεται με ποσοστά γύρω στο 3-3,5%.

Ο Σαρκοζί, την τελευταία στιγμή, εξασφάλισε άλλο ένα «ηχηρό» όνομα μεταξύ των υποστηρικτών του, αυτό του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, που προέρχεται από τους Φιλελευθέρους. Ταυτόχρονα, δέχτηκε την επίθεση του Λεπέν, με αφορμή τις ακροδεξιές του θέσεις για τη μετανάστευση, ο οποίος «θύμισε» ότι ο Σαρκοζί είναι γόνος μεταναστών από την Ουγγαρία και δεν «είναι αρκετά Γάλλος για να γίνει Πρόεδρος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ