Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιορδανία - Αίγυπτος «θα μιλήσουν» με Ισραήλ

Στο Παρίσι ο Αμπάς, στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Φαγιάντ ζητούν, ματαίως προς το παρόν, άρση του αποκλεισμού

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με την επιλογή όσων θα αναλάβουν την «προσέγγιση με το Ισραήλ» και όσων θα πλαισιώσουν τις διάφορες «ομάδες εργασίας» που θα επεξεργαστούν λεπτομέρειες της συνολικής αραβικής «ειρηνευτικής πρότασης», που υιοθετήθηκε ομοφώνως από τον Αραβικό Σύνδεσμο, πριν από λίγες βδομάδες, ολοκληρώθηκε η σύνοδος των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο. Οπως ανακοινώθηκε, Ιορδανία και Αίγυπτος θα αναλάβουν το «λεπτό θέμα» της προσέγγισης, χωρίς, όμως, να δημοσιοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς συναντιόταν με τον Γάλλο ομόλογό του, Σιράκ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας με στόχο την άρση του οικονομικού αποκλεισμού των Παλαιστινίων. Ταυτόχρονα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σαλάμ Φαγιάντ (από το κόμμα «Τρίτος δρόμος, που συνεργάζεται στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας), είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

Ο Φαγιάντ είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος υπουργός που συναντάται με την Αμερικανίδα υπουργό. Προηγουμένως είχε συζητήσει με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στην περιοχή, Ντέιβιντ Γουέλς. Η Κοντολίζα Ράις δεν έκανε δηλώσεις. Ο Φαγιάντ, όμως, υποστήριξε ότι «η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξετάσει χαλάρωση των μέτρων».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εντεινόμενη, τις τελευταίες μέρες, συζήτηση περί ανταλλαγής Παλαιστινίων κρατουμένων με τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, δήλωνε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί, δυστυχώς, να πληρώσει το οποιοδήποτε τίμημα για την απελευθέρωση του Σαλίτ». Τέλος, όπως κατήγγειλαν παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, μυστικοί πράκτορες του ισραηλινού στρατού εκτέλεσαν έξω από την Τζενίν 24χρονο μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», αφού πρώτα τον συνέλαβαν χωρίς να αντισταθεί και χωρίς να φέρει όπλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ