Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι μάχες κοντά στην Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πολύωρη μάχη με λεγόμενη «μονάδα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών» πολύ κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες βάσεις των ΗΠΑ στο υπό κατοχή Αφγανιστάν, έδωσαν χτες «άγνωστοι» - οι αρχές εκτίμησαν ότι ήταν μαχητές των Ταλιμπάν - με τον επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για τέσσερις ένοπλους και έναν αστυνομικό νεκρούς και πέντε αστυνομικούς τραυματίες. Η μάχη σημειώθηκε στην Τάγκαμπ, ένα χωριό στην επαρχία Καπίσα, βορειοανατολικά της Καμπούλ. Επίσης χτες, μαχητές των Ταλιμπάν «απέκοψαν» δρόμους στην ίδια περιοχή και κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να τους «εκδιώξουν». Είναι εξαιρετικά περίεργο ότι οι δυνάμεις κατοχής αφήνουν «ελεύθερο» πεδίο στους Ταλιμπάν: η κατάσταση στο Αφγανιστάν θυμίζει, όλο και περισσότερο, Ιράκ.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μιλώντας από δορυφορικό τηλέφωνο στο πρακτορείο «Ρόιτερ», είπε ότι η έκθεση της «Human Rights Watch» με την οποία επιρρίπτεται στους ισλαμιστές μαχητές η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και επιθέσεων αυτοκτονίας, αποτελεί ένα άθροισμα αβάσιμων κατηγοριών, δυτικής προπαγάνδας και ισχυρισμών «μαριονετών» των δυνάμεων κατοχής. Συγκεκριμένα, ο Ζαμπουλάχ Μουτζαχίντ είπε πως οι Ταλιμπάν «έχουν στόχο μόνο το προσωπικό των ξένων και του αφγανικού στρατού και όσους τους βοηθούν». Αντίθετα, πρόσθεσε, είναι οι δυνάμεις κατοχής που δολοφονούν αμάχους.

Διαδήλωση στην Καμπούλ πραγματοποίησαν στο μεταξύ περίπου 100 δημοσιογράφοι χτες Τετάρτη, για να διαμαρτυρηθούν για την έφοδο στα γραφεία του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Tolo, μετά από ρεπορτάζ για «απαγχονισμούς» κρατουμένων. Στο γενικό εισαγγελέα Αμπντουλ Τζαμπάρ Σάμπιτ, δεν άρεσε ο τρόπος που αποδόθηκαν οι δηλώσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ