Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνία για σύσταση Ενωσης Νότιας Αμερικής

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.-

«Η Ενέργεια είναι το ενοποιητικό στοιχείο και ο μοχλός της διαδικασίας ολοκλήρωσης», όπως τουλάχιστον θεωρούν οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής ότι θα γίνει μέσω της Ενωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), στη σύσταση της οποίας κατέληξαν οι ηγέτες 12 χωρών της Νότιας Αμερικής κατά την 1η Ενεργειακή Σύνοδο που έγινε στη Βενεζουέλα.

Το πρώτο βήμα ήδη έγινε, κατά τον Αλμπέρτο Ακόστα, υπουργό Ενέργειας του Εκουαδόρ, χώρα η οποία φέρεται ότι θα είναι η έδρα του UNASUR, με τη σύσταση της Επιτροπής Ενέργειας της Νότιας Αμερικής. Η Επιτροπή, που θα αποτελείται, σύμφωνα με το ΑΒΝ, από τους 12 υπουργούς Ενέργειας, θα έχει ως στόχο την αποσαφήνιση της στρατηγικής ολοκλήρωσης και τη συμφωνία για την Ενέργεια, που θα παρουσιαστούν κατά την επόμενη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2007 στην Καρταχένα της Κολομβίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε δήλωσε ότι ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που συνδέει την επαρχία Λα Γκουαχίρα της Κολομβίας με το λιμάνι Μαρακάμπο της Βενεζουέλας, θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούλη. Ουρίμπε και Τσάβες επίσης συζήτησαν για την πιθανή επέκταση του αγωγού, διαμέσου του εδάφους της Κολομβίας, έως τον Παναμά, καθώς και τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης των δύο χωρών. Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα ίσως δεν αποζημιώσει τις πετρελαϊκές πολυεθνικές στο πλαίσιο του προγράμματος εθνικοποίησης των ενεργειακών πόρων.

Τέλος, το σχέδιο αποσταθεροποίησης ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και στο λαό της Βενεζουέλας κατήγγειλε το ΚΚ Βενεζουέλας με συνέντευξη Τύπου προχθές. Στη συνέντευξη έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες, για τις κινήσεις πρόκλησης χάους που θα υπάρξουν και θα κορυφωθούν κατά το διήμερο της 27ης και 28ης Μάη με αφορμή τη λήξη της άδειας λειτουργίας του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου RCTV και κάλεσε τα μέλη και το λαό «να είναι έτοιμοι να δράσουν, ώστε να αποτρέψουν τα νέα φασιστικά σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης και του Προέδρου Τσάβες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ