ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Οι πολύμορφες επιθέσεις που δέχτηκε το ΚΚΕ πολύ πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δε στάθηκαν ικανές να μειώσουν την εκλογική του δύναμη. Εξέλεξε ξανά έντεκα βουλευτές. Αλλωστε η πολιτική και οι θέσεις του επιβεβαιώνονται από την ίδια τη ζωή και τη δυναμική της κοινωνικοπολιτικής πάλης. Οι έντεκα νέοι βουλευτές του ΚΚΕ έχουν να επιδείξουν πλούσιο έργο, έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, είναι καταξιωμένοι από το λαό, ο καθένας στο χώρο του.

Ετσι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη που του έδωσε ο λαός και από το κοινοβουλευτικό μετερίζι, ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Εξάλλου, όπως δήλωσε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Συνεχίζουμε, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και στο πλευρό του λαού μας που θα δεχτεί αναμφισβήτητα καινούρια επίθεση».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ

Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

Γεννήθηκε στην Πορταριά Χαλκιδικής το 1951. Απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών (Πολιτικές - Οικονομικές Επιστήμες). Εργαζόταν στην ΚΥΔΕΠ, όπου ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Ηταν εκλεγμένος στο ΔΣ της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις (ΟΣΕΓΟ). Μετά το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ εργάζεται στο υπουργείο Γεωργίας και με απόσπαση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ

Βουλευτής  Β΄ Αθήνας

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1949. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα στα χρόνια της δικτατορίας. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα, ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Λαρισαίων φοιτητών. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκλέχτηκε βουλευτής Λάρισας το 1989 και το 1993. Στη βουλευτική περίοδο 1993 - 1996 ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

Ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1946 στο χωριό Πάλαιρος Αιτωλοακαρνανίας από γονείς αγρότες. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθήνας. Δούλεψε ως γεωπόνος σε ιδιωτική επιχείρηση, στο δημόσιο και σε συνεταιριστική οργάνωση. Την ίδια χρονιά παραιτήθηκε από το Δημόσιο και δούλεψε σε συνεταιριστική οργάνωση. Μέλος του ΚΚΕ είναι από το 1976. Βουλευτής εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Ιούνη του 1989 στην Αιτωλοακαρνανία και επανεκλέχτηκε τον Οκτώβρη του 1993.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ

Βουλευτής Β΄ Αθήνας

Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, γεννήθηκε στις 6/6/1940 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε στην Ιταλία, όπου απέκτησε πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου της Πίζας. Πήρε μέρος στο Φοιτητικό Συνδικαλιστικό Κίνημα στην Ιταλία. Από το 1965 διατέλεσε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Ιταλίας. Συμμετείχε δραστήρια στην αντιδικτατορική πάλη την περίοδο 1967 - 1974. Ηταν μέλος του Γραφείου Εξωτερικού του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με ευθύνη για τη φοιτητική δουλιά στο εξωτερικό. Μέλος του ΚΚΕ είναι από το 1963. Εκλέχθηκε βουλευτής πρώτη φορά το 1993 στην Α' Αθήνας και ξανά το 1996 στη Β΄ Αθήνας.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Βουλευτής Α' Αθήνας

Η Λιάνα Κανέλλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Εχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νομικής Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά. Είναι εδώ και 25 χρόνια στο χώρο της δημοσιογραφίας, τόσο στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, όσο και στον Τύπο, ημερήσιο και περιοδικό. Από το 1997 εκδίδει και κυκλοφορεί το περιοδικό «Νέμεσις». Στις ευρωεκλογές του 1999 ήταν υποψήφια με το ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ

Βουλευτής Λάρισας

Γεννήθηκε στη Νίκαια Λάρισας το 1941. Είναι αγρότης και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Νομαρχιακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ). Ηταν για αρκετές τετραετίες πρόεδρος της Κοινότητας Νίκαιας, υπήρξε μέλος της ΕΕ της ΓΕΣΑΣΕ και του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και στέλεχος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ

Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

Καθηγητής του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (1953 - 1958). Δίδαξε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση (1961 - 1964). Το 1965 ορίστηκε Εφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας. Το 1973 έγινε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την περίοδο 1976 - 1978 ήταν υπότροφος της Alexander v. Humbolt στη Χαϊδελβέργη, για μετεκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία. Το 1981 εκλέχθηκε καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1983 έγινε κοσμήτορας στη ΦΣ του ΑΠΘ και το 1985 έγινε αντιπρύτανης του ΑΠΘ.

Ειδικεύεται στην έρευνα Νεολιθικής Περιόδου και σκάβει σε προϊστορικούς οικισμούς της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Εκδίδει και διευθύνει τα περιοδικά «Ανθρωπολογικά» (1978 - 1982) και «Γόρδων» (1991 - 1995), με σκοπό τη διάδοση και στην Ελλάδα των θεωρητικών «κινημάτων» της Αρχαιολογίας που αναπτύσσονται στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Ασχολείται με τη Μουσειολογία συστηματικά και οργανώνει ειδικά φροντιστήρια στο ΑΠΘ. Δημοσιεύσεις: 5 βιβλία και πολλά άρθρα. Είναι μέλος πολλών Ευρωπαϊκών Αρχαιολογικών Ινστιτούτων.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ

Βουλευτής Λέσβου

Ο Σταύρος Σκοπελίτης γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο το 1941 και είναι αγροτοεργάτης. Είναι απόφοιτος εξατάξιου γυμνασίου παλαιού τύπου. Από την εφηβική ηλικία οργανώθηκε στη νεολαία Λαμπράκη, το 1967 με τη δικτατορία συλλαμβάνεται και για τρεισήμισι χρόνια στέλνεται εξορία. Το 1990 εκλέγεται στο ΔΣ της ΕΑΣΛ και για έξι χρόνια διατελεί αντιπρόεδρός του. Το 1998 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης και αντιδήμαρχός του, μέχρι τα μέσα του 1999 που παραιτείται και παίρνει τη θέση στη Βουλή του Στρατή Κόρακα, ο οποίος εκλέγεται ευρωβουλευτής. Είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των αγροτών του νησιού και πρόεδρος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Ελαιοπαραγωγών.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ

Βουλευτής Μαγνησίας

Ο Νίκος Γκατζής γεννήθηκε το 1939 στην Ευξεινούπολη του Νομού Μαγνησίας, από εργατική οικογένεια. Συμμετείχε στη νεολαία ΕΔΑ και μετά στη νεολαία Λαμπράκη Μαγνησίας ως τον Απρίλη του 1967. Την περίοδο της δικτατορίας εξορίστηκε τρία χρόνια. Ηταν δημοτικός σύμβουλος από το 1982 έως το 1998. Στις εκλογές του 1996 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ

Βουλευτής Αχαΐας

Ο Π. Κοσιώνης γεννήθηκε στον Αλισσό Αχαΐας το 1934, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μετεκπαίδευση στη Γερμανία. Από το 1972 έως το 1998 εξασκούσε το επάγγελμα του οφθαλμιάτρου, σαν ελεύθερος επαγγελματίας, στην Πάτρα. Από το 1975 μέχρι και το 1977 ήταν κοινοτικός σύμβουλος στον Αλισσό. Από το 1982 έως και το 1987 ήταν δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας. Την περίοδο 1987 - 1989 ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής και από το 1994 είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ